Νέα δεδομένα στη χρόνια αρθρίτιδα έχει φέρει η ραδιοϋμενόλυση, μια εφαρμογή της Πυρηνικής Ιατρικής που θεωρείται διεθνώς κορυφαία θεραπεία. Πρόκειται για μια εστιασμένη τεχνική, που δεν επιβαρύνει τον οργανισμό, είναι εύκολη και απλή στην εφαρμογή της, είναι ανώδυνη, ενώ μπορεί να εφαρμοσθεί παράλληλα με την φαρμακευτική αγωγή. Αν και η ραδιοϋμενόλυση είναι παγκοσμίως γνωστή και μόνο στη Γερμανία διεξάγονται περίπου 60.000 θεραπείες ετησίως, στην Ελλάδα δεν είναι τόσο γνωστή, καθώς δεν υπάρχουν πολλοί πυρηνικοί ιατροί εξειδικευμένοι σε αυτή τη θεραπευτική μέθοδο.

 

Ένας από τους λίγους, απόλυτα εξειδικευμένους ιατρούς στη ραδιοϋμενόλυση και με τεράστια εμπειρία είναι στη χώρα μας ο πυρηνικός ιατρός και επιστημονικός υπεύθυνος του Διαγνωστικού και Θεραπευτικού Κέντρου Πυρηνικής Ιατρικής «Μοριακή Απεικόνιση», Δρ Δημήτρης Χατζόπουλος. Μάλιστα, ο κ. Χατζόπουλος έχει εφαρμόσει μέχρι στιγμής πάνω από 10.000 θεραπείες με ραδιοϋμενόλυση για την αντιμετώπιση της χρόνιας αρθρίτιδας, επιβεβαιώνοντας σε κάθε μία από αυτές την αποτελεσματικότητα της μεθόδου. Να σημειωθεί ότι η εν λόγω θεραπεία είναι αναγνωρισμένη στην Ελλάδα ήδη από το 1991, τελευταία και από τον ΕΟΠΥΥ, όπως όλες οι ιατρικές πράξεις.

 

Ραδιοϋμενόλυση: Πεδία εφαρμογής και διαδικασία

Η ραδιοϋμενόλυση βρίσκει εφαρμογή σε όλα τα είδη της χρόνιας αρθρίτιδας και συνηθέστερα στις ρευματικές παθήσεις (ρευματοειδή-ψωριασική-αγκυλοποιητική αρθρίτιδα) και στην οστεοαρθρίτιδα, ενώ εφαρμόζεται και σε παιδιά (αιμορροφιλική αρθρίτιδα). Η θεραπεία μπορεί να επιλεγεί για όλες τις αρθρώσεις, π.χ. δάκτυλα, καρπούς, αγκώνες, ώμους, ισχία, γόνατα, πόδια, εκτός της σπονδυλικής στήλης.

 

Με την ραδιοϋμενόλυση επιτυγχάνεται η συρρίκνωση του διογκωμένου και ερεθισμένου υμένα της άρθρωσης και έτσι μειώνεται ή και σταματά η φλεγμονή, άρα και τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Αντίθετα δε με τις γνωστές θεραπείες με φάρμακα η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται επιλεκτικά στην άρθρωση που πάσχει, χωρίς να επηρεάζεται ο υπόλοιπος οργανισμός.

 

Κατά την εφαρμογή της ραδιοϋμενόλυσης χορηγούνται στην πάσχουσα άρθρωση με μια ένεση τα ραδιοφάρμακα Υ-90, Re 186 και Εr 169. Και τα τρία έχουν την ιδιαιτερότητα να παραμένουν στην άρθρωση έως ότου εξασθενήσουν πλήρως, η δε ακτίνα δράσης τους είναι τόσο μικρή που δεν επηρεάζουν τον υπόλοιπο οργανισμό, ενώ θεραπεύουν την φλεγμονή χωρίς να βλάπτουν τον χόνδρο ή τα οστά της άρθρωσης. Μετά τη χορήγησή τους η άρθρωση ακινητοποιείται για τρεις ημέρες. Η θεραπεία  γίνεται μόνο μία φορά και μόνο σε ιδιαίτερες περιπτώσεις απαιτείται επανάληψη μετά από μήνες.

 

Το ραδιοφάρμακο που χορηγείται στην άρθρωση αρχικά διαχέεται σε όλη την ενδοαρθρική κοιλότητα και λόγω της κολλοειδούς χημικής μορφής του απορροφάται από το ενδοθήλιο του υμένα. Όσο είναι ενεργό  η ενέργεια  που εκπέμπει καταστρέφει τα παθολογικά κύτταρα που προκαλούν την φλεγμονή. Η δράση αυτή αρχικά ερεθίζει τον υμένα, με αποτέλεσμα να  παρατηρείται συχνά μια παροδική επιδείνωση των συμπτωμάτων. Στη συνέχεια όμως αρχίζει  να συρρικνώνεται  ο διογκωμένος και ερεθισμένος υμένας, οπότε και  τα συμπτώματα της αρθρίτιδας υποχωρούν.

 

Συνήθως η βελτίωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας  εμφανίζεται  στον ένα μήνα μετά την εφαρμογή της θεραπείας και  το αποτέλεσμα μπορεί να εκτιμηθεί μετά από τρεις μήνες περίπου. Με δεδομένο ότι το φάρμακο παραμένει στην άρθρωση  και δεν διοχετεύεται στον υπόλοιπο οργανισμό, αλλά και το ότι η εμβέλεια της ακτινοβολίας του είναι πολύ μικρή, τυχόν παρενέργειες ή επιπλοκές περιορίζονται στο ελάχιστο. Μάλιστα, κλινικές μελέτες  και  μακροχρόνιες  παρακολουθήσεις δεν έδειξαν καμία  επίπτωση στον οργανισμό των ασθενών από την θεραπεία, η δε ακτινική επιβάρυνση του σώματος είναι ελάχιστη.

 

Τα αποτελέσματα της μεθόδου στη χρόνια αρθρίτιδα

Τα αποτελέσματα της θεραπείας εξαρτώνται από το είδος της αρθρίτιδας και τον βαθμό της εκφύλισης της άρθρωσης. Τα καλύτερα αποτελέσματα με βελτίωση των συμπτωμάτων κατά 80% και πλέον και μάλιστα με μακροχρόνιο ορίζοντα αναφέρονται στην ρευματοειδή αρθρίτιδα. Στην οστεοαρθρίτιδα καταγράφονται καλά έως πολύ καλά αποτελέσματα από 50% έως και 80% των ασθενών, με σημαντική μείωση του πόνου και βελτίωση της κινητικότητας της άρθρωσης. Στη δε αιμορροφιλική αρθρίτιδα, όπου η ραδιοϋμενόλυση έχει καθιερωθεί ως θεραπεία πρώτης επιλογής, το ποσοστό επιτυχίας ξεπερνά το 90%.

 

Αυτοί που μπορούν όμως να επιβεβαιώσουν καλύτερα την αποτελεσματικότητα της μεθόδου, πέραν των αριθμών, είναι οι ίδιοι οι ασθενείς, που μετά από ταλαιπωρία ετών και αφού δοκίμασαν όλες τις άλλες μεθόδους, βρήκαν στην ραδιοϋμενόλυση και στα έμπειρα χέρια του Δρα Δημήτρη Χατζόπουλου τη λύση στο πρόβλημά τους. Το χαμόγελο σχηματίστηκε ξανά στα χείλη ανθρώπων που υπέφεραν χρόνια και με τη ραδιοϋμενόλυση ανέκτησαν τη λειτουργικότητά τους, τη δύναμή τους, αλλά και την ποιότητα της ζωής τους. κατακτώντας μια φυσιολογική καθημερινότητα, χωρίς πόνους.

 

Ραδιουμενόλυση Χατζόπουλος Χρόνια Αρθρίτιδα

 

INFO!

Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο Πυρηνικής Ιατρικής

«Μοριακή Απεικόνιση»

Διεύθυνση: Καραολή και Δημητρίου 232/Πάρνηθος, Εύοσμος, Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο: 2310 666700, 6977 019 404

Email: chatzod@gmail.com

www.dr-chatzopoulos.gr