Έχετε αποφασίσει πως θέλετε να παρέμβετε στη μύτη σας είτε για αισθητικούς είτε για λειτουργικούς λόγους, δεν ξέρετε όμως ποια τεχνική ρινοπλαστικής να επιλέξετε για τις δικές σας ανάγκες; Η αλήθεια είναι πως η σύγχρονη πλαστική χειρουργική έχει προχωρήσει τόσο, που μπορεί να προσφέρει πληθώρα επιλογών, από επεμβατικές μεθόδους μέχρι τεχνικές χωρίς νυστέρι. Ποιες είναι όμως οι διαθέσιμες λύσεις, για να δείτε τη μύτη σας να αλλάζει και την ισορροπία του προσώπου σας να αποκαθίσταται;

Η επεμβατική ρινοπλαστική

Η επεμβατική ρινοπλαστική είναι η πιο δημοφιλής επιλογή και διακρίνεται στις ακόλουθες κατηγορίες:

 

Κλασική ρινοπλαστική

Η κλασική ρινοπλαστική επιλέγεται, όταν η μύτη παρουσιάζει από κατασκευής κάποιες ατέλειες, που την κάνουν να φαίνεται παράταιρη με το υπόλοιπο πρόσωπο. Μπορεί να γίνει με κλειστή ή με ανοιχτή τεχνική, αν και η κλειστή προτιμάται, καθώς συνοδεύεται από ταχύτερη αποθεραπεία.

Η πρώτη διόρθωση είναι η λειτουργική, με τον ευθειασμό της σκολίωσης του διαφράγματος και την αντιμετώπιση της υπερτροφίας των κογχών, εφόσον υπάρχει πρόβλημα, ενώ στη συνέχεια περιορίζεται η «καμπούρα» της μύτης, ευθειάζονται τα ρινικά οστά και μειώνεται το εύρος της, ώστε να διαμορφωθεί μια αρμονικότερη εικόνα. Επόμενο στάδιο είναι η διαμόρφωση των χόνδρινων στοιχείων της μύτης στην περιοχή της κορυφής και των ρουθουνιών, ενώ η επέμβαση ολοκληρώνεται με την προσθήκη χόνδρινων μοσχευμάτων που θα στηρίξουν τη μύτη και θα βάλουν την τελική πινελιά στη ρινοπλαστική.

Μετά την επέμβαση ο ασθενής επιστρέφει την ίδια μέρα στο σπίτι του, φορώντας έναν ειδικό νάρθηκα για μία εβδομάδα. Λόγω του ανώδυνου χαρακτήρα της, δεν απαιτεί σχεδόν ποτέ παυσίπονα. Επίσης, χάρη σε ειδικούς χειρισμούς, οι μελανιές είναι ελάχιστες. Ο ασθενής μπορεί να κυκλοφορήσει περίπου 10 μέρες μετά την επέμβαση, χωρίς να φαίνεται κάποια παραμόρφωση, αν και το τελικό αποτέλεσμα απαιτεί τουλάχιστον 6 μήνες για να φανεί στις πλήρεις του διαστάσεις.

 

Μίνι ρινοπλαστική

Η μίνι ρινοπλαστική αφορά περιπτώσεις όπου υπάρχει μια μικρή σχετικά «καμπούρα» και ατέλειες στην περιοχή της κορυφής, που απαιτούν λιγότερο εκτεταμένους χειρισμούς. Έτσι, η διόρθωση στον οστέινο σκελετό δεν είναι τόσο μεγάλη. Μάλιστα, συνήθως διενεργείται με τοπική αναισθησία και η αποθεραπεία είναι σαφώς συντομότερη.

Στη μίνι ρινοπλαστική δεν υπάρχει λειτουργική διόρθωση, δεν αποκαθίσταται δηλαδή η λειτουργία της αναπνοής, αλλά γίνεται μόνο καυτηριασμός των κογχών, εφόσον χρειαστεί. Στα πλεονεκτήματά της περιλαμβάνεται η μικρότερη διάρκειά της, αλλά και το ότι είναι οικονομικότερη επιλογή. Έτσι, όταν εφαρμόζεται στους κατάλληλους ασθενείς αποτελεί μια πολύ καλή εναλλακτική λύση.

 

Δευτερεύουσα ρινοπλαστική

Υπάρχουν περιπτώσεις μετά από μια ρινοπλαστική όπου το αποτέλεσμα της επέμβασης δεν ικανοποίησε τον ασθενή ή οδήγησε σε δυσμορφία ή σε μια αφύσικη εικόνα. Δεν είναι επίσης λίγες οι περιπτώσεις όπου οι ασθενείς έχουν υποβληθεί σε πολλαπλές αποτυχημένες επεμβάσεις ρινοπλαστικής, φτάνοντας στον πλαστικό χειρουργό με ένα άσχημο δεδικασμένο.

Σε τέτοια περιστατικά έρχεται να δώσει λύση η επέμβαση της δευτερεύουσας ρινοπλαστικής, όπου, εκτός από τις τεχνικές που διενεργούνται σε μια κλασική ρινοπλαστική, πραγματοποιούνται πολλές άλλες διορθώσεις, ώστε να αποκατασταθούν τα ελλείματα που έχουν αφήσει οι προηγούμενες επεμβάσεις. Για τον σκοπό αυτό είναι πολύ χρήσιμη η προσθήκη χόνδρινων μοσχευμάτων που λαμβάνονται συνήθως από τις πλευρές. Η επέμβαση ξεκινά με μια ενδελεχή αξιολόγηση, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο μια νέα επέμβαση μπορεί να διορθώσει τα προβλήματα των προηγούμενων.

Ρινοπλαστική

Ρινοπλαστική χωρίς νυστέρι

Ποιος δεν θα ήθελε να αλλάξει τη μύτη του χωρίς επώδυνα χειρουργεία και επεμβατικές τεχνικές; Η πλαστική μύτης χωρίς νυστέρι είναι μια πολύ δημοφιλής επιλογή μεταξύ αυτών που επιθυμούν να βελτιώσουν το σχήμα της μύτης τους. Με τα σύγχρονα υλικά και τις τεχνικές είναι πλέον εφικτή μια αναίμακτη ρινοπλαστική, με ελάχιστη αποθεραπεία και με αποτελέσματα που θα έχουν ικανοποιητική διάρκεια. Σε αυτή την κατηγορία οι διαθέσιμες τεχνικές είναι:

 

Ρινοπλαστική με υαλουρονικό (υγρή ρινοπλαστική)

Η ρινοπλαστική με υαλουρονικό ή αλλιώς «υγρή ρινοπλαστική» είναι ίσως η πιο δημοφιλής μη επεμβατική τεχνική και ενδείκνυται για άτομα με σχετικά μικρή «καμπούρα» στη μύτη και ήπια πτώση της κορυφής, αλλά κυρίως σε όσους θέλουν να αποφύγουν το χειρουργείο.

Η επέμβαση πραγματοποιείται με την έγχυση υαλουρονικού σε τρία σημεία συνήθως, στη ρίζα της μύτης στο ύψος των ματιών, στην κορυφή της μύτης και στη βάση της, ανάμεσα στα ρουθούνια. Η εμπειρία του ιατρού σε αυτό το σημείο παίζει μεγάλο ρόλο στον τρόπο έγχυσης του υλικού, που δεν είναι μια απλή διαδικασία και ενέχει ρίσκο.

Στα πλεονεκτήματα της επέμβασης περιλαμβάνεται το άμεσο αποτέλεσμά της και μάλιστα χωρίς πόνο, χωρίς καθόλου μελανιές και με μια ικανοποιητική διάρκεια, που μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το ένα έτος. Με τη χρήση του υαλουρονικού μάλιστα γλυκαίνει τόσο η μύτη όσο και το πρόσωπο συνολικά, καθώς καμουφλάρεται η «καμπούρα» και φαίνεται πιο σηκωμένη η κορυφή της μύτης.

 

Ρινοπλαστική με Νήματα

Η ρινοπλαστική με νήματα, η πλέον σύγχρονη τεχνική, επιτρέπει στον πλαστικό χειρουργό να παρέμβει ακόμα και σε μια πολύ πεσμένη κορυφή. Η εισαγωγή των νημάτων γίνεται με τοπική αναισθησία, σε απόλυτα αποστειρωμένο περιβάλλον και δεν διαρκεί περισσότερο από 15 λεπτά.

Με τα νήματα γίνεται η απαιτούμενη ανόρθωση και γεμίζονται τα σημεία που πρέπει, όπως ακριβώς και με το υαλουρονικό. Η ρινοπλαστική με νήματα όμως προτιμάται έναντι του υαλουρονικού, όταν η θέση της κορυφής είναι πιο χαμηλή και η μύτη πιο μεγάλη. Η αποθεραπεία μπορεί να είναι λίγο πιο μακρά σε σχέση με την έγχυση του υαλουρονικού και συνήθως χρειάζεται 3-5 μέρες μέχρι να υποχωρήσει το πρήξιμο. Το αποτέλεσμα διαρκεί περίπου 1,5 με 2 χρόνια.

 

Η ρινοπλαστική έχει εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και στα χέρια ενός έμπειρου πλαστικού χειρουργού επιτυγχάνει άριστα αποτελέσματα. Όποια τεχνική κι αν επιλέξετε σε συνεργασία με τον ιατρό σας, θυμηθείτε πως η ρινοπλαστική δεν αγαπά τις υπερβολές ούτε τις ανεδαφικές προσδοκίες.

 

Πρόδρομος Παπαιωάννου Πλαστικός χειρουργός

INFO!

Πρόδρομος Παπαϊωάννου
Πλαστικός χειρουργός