Η ρινοπλαστική είναι μια από τις πιο δημοφιλείς επεμβάσεις ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου και αφορά στην αισθητική και λειτουργική διόρθωση της μύτης. Η πλαστική μύτης είναι μια επέμβαση που έχει σκοπό να βελτιώσει τις αναλογίες και το σχήμα της μύτης, προσαρμόζοντας την στο σύνολο του προσώπου, χωρίς όμως να το αλλάξει ριζικά και να δημιουργήσει μια τελείως ξένη εικόνα.

 

Εάν κανείς αναζητήσει στο διαδίκτυο τη λέξη «πλαστική μύτης» ή «ρινοπλαστική», θα πέσει πάνω σε μια πληθώρα πληροφοριών, διαφορετικών τεχνικών, επεμβατικών ή μη και πιθανότατα θα μπερδευτεί. Στο άρθρο αυτό θα εξηγήσουμε τις επιμέρους τεχνικές, ώστε να βοηθήσουμε στη διαδικασία επιλογής της ρινοπλαστικής.

 

Επεμβατική ρινοπλαστική

Η ρινοπλαστική είναι η πρώτη μας επιλογή, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να βελτιώσουμε τόσο την εμφάνιση της μύτης όσο και την αναπνοή. Ανάλογα με την περίπτωση, μπορούμε να διακρίνουμε τις εξής περιπτώσεις:

 

  • Κλασική ρινοπλαστική

Την εφαρμόζουμε στις περιπτώσεις όπου η μύτη παρουσιάζει από κατασκευής κάποιες ατέλειες, που την κάνουν να φαίνεται πιο άγρια και αταίριαστη με το υπόλοιπο πρόσωπο. Η διόρθωση ξεκινά με τη λειτουργική διόρθωση της μύτης, δηλαδή με τον ευθειασμό της σκολίωσης του διαφράγματος και την αντιμετώπιση της υπερτροφίας των κογχών, όταν υπάρχει πρόβλημα.

Στη συνέχεια διαμορφώνεται το οστέινο κομμάτι της μύτης, δηλαδή μειώνεται η καμπούρα, ευθειάζονται τα ρινικά οστά, μειώνεται το εύρος της μύτης και συνολικά δημιουργείται μια πιο αρμονική εικόνα σε σχέση με το υπόλοιπο πρόσωπο. Μετά το οστέινο κομμάτι, διαμορφώνονται ανάλογα τα χόνδρινα στοιχεία της μύτης στην περιοχή της κορυφής και των ρουθουνιών. Τέλος, προστίθενται τα χόνδρινα μοσχεύματα, τα οποία σκοπό έχουν να στηρίξουν τη μύτη και να τελειοποιήσουν το τελικό αποτέλεσμα.

 

Η επέμβαση αυτή μπορεί να γίνει με κλειστή ή με ανοιχτή τεχνική, αν και η κλειστή συνήθως είναι η πρώτη μας επιλογή, λόγω της συντομότερης αποθεραπείας. Οι ασθενείς επιστρέφουν την ίδια μέρα στο σπίτι τους, φορώντας έναν ειδικό νάρθηκα για μία εβδομάδα. Η επέμβαση της ρινοπλαστικής είναι τελείως ανώδυνη και δεν χρειάζεται σχεδόν ποτέ παυσίπονα. Επίσης, χάρη σε ειδικούς χειρισμούς, οι μελανιές είναι ελάχιστες. Πρακτικά μπορεί κανείς να κυκλοφορήσει περίπου 10 μέρες μετά την επέμβαση, χωρίς να υπάρχει παραμόρφωση, αν και το τελικό αποτέλεσμα χρειάζεται τουλάχιστον 6 μήνες για να ολοκληρωθεί.

 

  • Μίνι ρινοπλαστική

Είναι μια παραλλαγή της κλασικής ρινοπλαστικής, χωρίς όμως να γίνεται τόσο εκτεταμένη διόρθωση στον οστέινο σκελετό. Αφορά περιπτώσεις όπου υπάρχει μια μικρή σχετικά καμπούρα και ατέλειες στην περιοχή της κορυφής, που απαιτούν λιγότερο εκτεταμένους χειρισμούς.

Συνήθως, διενεργείται με τοπική αναισθησία και η αποθεραπεία είναι σαφώς συντομότερη. Στην περίπτωση αυτή δεν γίνεται διόρθωση της λειτουργίας της αναπνοής, παρά μόνο καυτηριασμός των κογχών, όταν είναι απαραίτητο. Το πλεονέκτημα είναι ότι αποτελεί μια πολύ μικρότερη επέμβαση, η οποία, όταν γίνεται στους κατάλληλους ασθενείς, προσφέρει μια πολύ καλή και σαφώς πιο προσιτή οικονομικά λύση.

 

  • Δευτερεύουσα ρινοπλαστική

Η ρινοπλαστική είναι μια επέμβαση που ιδανικά πρέπει να πετύχει την πρώτη φορά. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις, το αποτέλεσμα της επέμβασης μπορεί να μην είναι ικανοποιητικό και να δημιουργήσει μια δυσμορφία ή μια τελείως αφύσική εικόνα. Μάλιστα, ενίοτε μπορεί οι ασθενείς να έχουν υποβληθεί σε πολλαπλές αποτυχημένες επεμβάσεις ρινοπλαστικής, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την αποκατάσταση.

 

Σε τέτοια περιστατικά γίνεται καταρχάς μια εκτενής αξιολόγηση, για να διαπιστωθεί κατά πόσο μια νέα επέμβαση μπορεί να διορθώσει τα προβλήματα των προηγούμενων. Εφόσον πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση, γίνεται η ανάλυση των επιμέρους τεχνικών και παρεμβάσεων, οι οποίες θα βοηθήσουν ρεαλιστικά στη βελτίωση της εικόνας.

Στην επέμβαση της δευτερεύουσας ρινοπλαστικής, εκτός από τις τεχνικές που διενεργούνται σε μια κλασική ρινοπλαστική, πραγματοποιούνται πολλές άλλες διορθώσεις, οι οποίες στοχεύουν στο να αποκαταστήσουν τα ελλείματα που έχουν αφήσει οι προηγούμενες επεμβάσεις. Για τον σκοπό αυτό είναι πολύ χρήσιμη η προσθήκη χόνδρινων μοσχευμάτων που λαμβάνονται συνήθως από τις πλευρές.

 

Με τις σωστές κινήσεις μπορεί ακόμα και μια πολύ εκτεταμένη δυσμορφία να αποκατασταθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, ώστε να επανέλθει η αρμονία στη μύτη και στο πρόσωπο συνολικά.

 

Μη επεμβατική ρινοπλαστική

Η πλαστική μύτης χωρίς νυστέρι είναι μια πολύ δημοφιλής επιλογή μεταξύ αυτών που επιθυμούν να βελτιώσουν το σχήμα της μύτης τους. Με τα σύγχρονα υλικά και τις τεχνικές είναι εφικτό να εκτελέσουμε μια αναίμακτη ρινοπλαστική, με ελάχιστη αποθεραπεία και με αποτελέσματα που θα έχουν ικανοποιητική διάρκεια. Πιο συγκεκριμένα, οι τεχνικές που έχουμε στη διάθεσή μας είναι οι εξής:

 

  • Ρινοπλαστική με υαλουρονικό

 Η διόρθωση της μύτης με υαλουρονικό είναι γνωστή και ως «υγρή ρινοπλαστική» (liquid rhinoplasty) και είναι μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές μας. Η τεχνική αυτή είναι κυρίως κατάλληλη για άτομα με σχετικά μικρή καμπούρα, ήπια πτώση της κορυφής και ιδίως για αυτούς που δεν θέλουν να προβούν άμεσα σε χειρουργική διόρθωση.

 

Η έγχυση του υαλουρονικού γίνεται συνήθως σε 3 σημεία, στη ρίζα της μύτης στο ύψος των ματιών, στην κορυφή της μύτης, καθώς και στη βάση της μύτης, ανάμεσα στα ρουθούνια. Μεγάλη σημασία έχει ο τρόπος έγχυσης του υλικού, διότι πρόκειται για μια ριψοκίνδυνη επέμβαση, όταν δεν υπάρχει επαρκής εμπειρία από τον ιατρό.

 

Το πλεονέκτημα είναι ότι υπάρχει ένα άμεσο αποτέλεσμα, χωρίς πόνο, χωρίς καθόλου μελανιές και με μια ικανοποιητική διάρκεια, που μπορεί να ξεπεράσει το ένα έτος. Σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται πιο μεγάλη η μύτη μετά τη χρήση του υαλουρονικού, αντιθέτως γλυκαίνει πολύ, τόσο η μύτη όσο και το πρόσωπο συνολικά, καθώς καμουφλάρεται η καμπούρα και φαίνεται πιο σηκωμένη η κορυφή της μύτης.

 

  • Ρινοπλαστική με Νήματα

Τα σύγχρονα υλικά που έχουμε στη διάθεσή μας μάς επιτρέπουν να παρεμβούμε ακόμα και σε μια πολύ πεσμένη κορυφή και να τη σηκώσουμε με τη χρήση ειδικών νημάτων. Ειδικότερα, τα νήματα μάς επιτρέπουν τόσο να σηκώσουμε όσο και να γεμίσουμε στα σημεία που απαιτείται, όπως θα κάναμε με το υαλουρονικό. Την τεχνική αυτή την προτιμούμε σε σχέση με το υαλουρονικό σε περιπτώσεις όπου η θέση της κορυφής είναι πιο χαμηλή και η μύτη πιο μεγάλη.

 

Η εισαγωγή των νημάτων γίνεται με τοπική αναισθησία, σε απόλυτα αποστειρωμένο περιβάλλον και δεν διαρκεί περισσότερο από 15 λεπτά. Η αποθεραπεία μπορεί να είναι λίγο πιο μεγάλη σε σχέση με το υαλουρονικό και συνήθως χρειάζεται 3-5 μέρες μέχρι να υποχωρήσει το πρήξιμο. Το αποτέλεσμα διαρκεί περίπου 1,5 με 2 χρόνια.

 

Η ρινοπλαστική, όποια τεχνική κι αν επιλέξουμε, είναι μια σοβαρή παρέμβαση που πρέπει να γίνεται μόνο από ειδικούς. Κάθε απόφαση θα πρέπει να λαμβάνεται κατόπιν πλήρους ενημέρωσης και κατανόησης των επιμέρους επιλογών που υπάρχουν. Με τη σωστή επιλογή και την άρτια τεχνική το αποτέλεσμα είναι άριστο και βελτιώνει πολύ σημαντικά την εμφάνιση του προσώπου, αλλά και την αυτοπεποίθηση.

 

Παπαιωάννου Πρόδρομος Ρινοπλαστική

 

INFO!

Δρ Πρόδρομος Παπαϊωάννου

Πλαστικός Χειρουργός

www.drpapaioannou.gr