Σύμφωνα με τον χειρουργό ΩΡΛ, Δρ Ιωάννη Γκουντάκο, η αισθητική και λειτουργική πλαστική επέμβαση στη μύτη, η οποία ονομάζεται ρινοπλαστική, μπορεί να αποκαταστήσει το σχήμα και την εμφάνιση της μύτης και ταυτόχρονα τις όποιες λειτουργικές διαταραχές με σκοπό την ελεύθερη και απρόσκοπτη αναπνοή. Βασικός στόχος της ρινοπλαστικής είναι να προσφέρει μια καλαίσθητη μύτη, συμμετρική ως προς τα άλλα χαρακτηριστικά του προσώπου και συγχρόνως πλήρως λειτουργική.

Ο Δρ Ιωάννης Γκουντάκος απαντά στα βασικά ερωτήματα.

 

Γιατί είναι τόσο δημοφιλής η ρινοπλαστική;

Είναι αλήθεια ότι η ρινοπλαστική είναι μία από τις πιο δημοφιλείς επεμβάσεις παγκοσμίως, λόγω του ότι η μύτη αποτελεί κεντρικό χαρακτηριστικό του προσώπου συντελώντας σημαντικά στην έκφραση και την αρμονία του. Μία μύτη με έντονη δυσμορφία, όπως μία μύτη λοξή ή με ύβο, διαταράσσει τη συμμετρία του προσώπου και πολλές φορές την αυτοπεποίθηση του ασθενούς. Βέβαια, εκτός των αισθητικών συνεπειών, η δυσμορφία της μύτης πολλές φορές συνυπάρχει και με λειτουργικές διαταραχές όπως τη δυσκολία στη ρινική αναπνοή.

 

Πότε θεωρείται επιτυχημένη μια ρινοπλαστική;

Προσωπικά θεωρώ μια ρινοπλαστική επιτυχημένη όταν προσφέρει στον ασθενή μία μύτη καλαίσθητη, αρμονική με το πρόσωπο του και συγχρόνως πλήρως λειτουργική. Δεν μπορούμε να μιλάμε για επιτυχημένη ρινοπλαστική εάν αυτή αφορά μόνο την αισθητική αποκατάσταση της μύτης. Ο χειρουργός οφείλει να αποκαταστήσει τις όποιες λειτουργικές διαταραχές με σκοπό την ελεύθερη και ανεμπόδιστη αναπνοή.

 

Είναι εφικτό κάποιος να αποκτήσει τη μύτη ενός αγαπημένου του προσώπου, ενός ηθοποιού για παράδειγμα;

Είναι σημαντικό ο ασθενής να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες. Η μύτη και το πρόσωπο κάθε ατόμου είναι ξεχωριστά. Το να επιδιώκει να αποκτήσει τη μύτη ενός προβεβλημένου ατόμου τις περισσότερες φορές, αν και μπορεί να είναι εφικτό, δεν είναι το επιθυμητό αφού ο στόχος της ρινοπλαστικής πρέπει να είναι η αρμονία της μύτης με το υπόλοιπο πρόσωπο.

 

Μπορεί κάποιος να προβλέψει με ακρίβεια το αποτέλεσμα της ρινοπλαστικής;

Τα τελευταία χρόνια η προσομοίωση του χειρουργικού αποτελέσματος, που εφαρμόζεται και στο ιατρείο μας, εξυπηρετεί τον σκοπό αυτό. Με τη χρήση ειδικού λογαριασμού σε υπολογιστή ο ασθενής βλέπει με πολύ μεγάλη ακρίβεια τη «νέα» του μύτη με κύριο στόχο να αντιληφθεί τα ρεαλιστικά όρια της επέμβασης, ενώ ο χειρουργός κατανοεί τα «θέλω» του ασθενούς.

 

Τι έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια στο θέμα της ρινοπλαστικής;

Για πολλά χρόνια οι ασθενείς υποβάλλονταν στου ίδιου τύπου «μειωτική» ρινοπλαστική προκειμένου να αποκτήσουν μια μικρότερη, «γαλλική» μύτη. Η τακτική αυτή είχε συνέπειες τόσο αισθητικές, καθώς το αποτέλεσμα φαινόταν μη φυσικό, όσο και λειτουργικές, καθώς ήταν συχνές οι διαταραχές ρινικής βαλβίδος με μείωση ζωτικού χώρου αναπνοής. Η σύγχρονη τάση της ρινοπλαστικής απαιτεί λιγότερο «μειωτικές» και περισσότερο ενδορινικές τεχνικές συρραφής και χρήσης μοσχευμάτων, που μας επιτρέπουν να αλλάξουμε το περίγραμμα της μύτης ενισχύοντας τον σκελετό της και αποτρέποντας αισθητικές και λειτουργικές ατέλειες μετά το χειρουργείο.

 

Υπάρχει ρινοπλαστική χωρίς νυστέρι;

Σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών μπορούμε με χρήση ενέσιμων υλικών να «καμουφλάρουμε» μικρές ατέλειες της μύτης και να αποφύγουμε το χειρουργείο, με το αποτέλεσμα να διαρκεί για περίπου 6 μήνες. Σε καμία των περιπτώσεων δεν μιλάμε για μόνιμο αποτέλεσμα, και φυσικά δεν μπορούμε να λύσουμε σημαντικές ατέλειες της μύτης.

 

Είναι άμεσο το αποτέλεσμα της ρινοπλαστικής μετά το χειρουργείο;

Περίπου 1 εβδομάδα μετά την επέμβαση αφαιρείται ο νάρθηκας που καλύπτει τη μύτη, γεγονός που επιτρέπει στον ασθενή να δει την εικόνα που έχει η νέα του μύτη. Τις επόμενες 3-4 εβδομάδες η μύτη προοδευτικά βελτιώνεται καθώς υποχωρεί σταδιακά το οίδημα και αρχίζει να αποκτά το τελικό της σχήμα.

 

Είναι επίπονη επέμβαση; Πότε μπορεί ο ασθενής να επιστρέψει στη δουλειά του;

Οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο. Η επιστροφή στην εργασία προσδιορίζεται στη 1 εβδομάδα μετά την επέμβαση, όταν θα έχει αφαιρεθεί και ο νάρθηκας. Ωστόσο, απαιτείται οι ασθενείς να απέχουν από χειρωνακτικές εργασίες και άσκηση για 2-3 εβδομάδες μετά την επέμβαση.

 

Τι συμβουλές θα δίνατε σε κάποιον που ενδιαφέρεται να κάνει ρινοπλαστική;

Πρώτον, να αναζητήσει χειρουργό εξειδικευμένο στη ρινοπλαστική. Να προσπαθήσει να εντοπίσει ποιο είναι το βασικό που θέλει να αλλάξει στη μύτη του. Τέλος, να θυμάται ότι δεν υπάρχει το τέλειο σχήμα μύτης αλλά η «νέα» του μύτη πρέπει να ταιριάζει στο πρόσωπο του.

Μοιραστείτε το άρθρο.