Από την αμφισβήτηση, στην απόλυτη καθιέρωση ως χειρουργική θεραπεία εκλογής στον καρκίνο του προστάτη.

Εφαρμογές – Ρομποτική Προστατεκτομή

Τι είναι η ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική;

Με τον όρο «ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική» εννοούμε τη χρήση ρομποτικών συστημάτων στη χειρουργική πράξη, με σκοπό τη διευκόλυνση και τελειοποίηση της χειρουργικής επέμβασης, προς όφελος του χειρουργού και του ασθενούς. Η «ρομποτική χειρουργική», όπως πιο απλά ονομάζεται, πρόκειται για μια ελάχιστα τραυματική και επεμβατική χειρουργική μέθοδο, κατά την οποία οι χειρουργικοί χειρισμοί εκτελούνται με εξαιρετική ακρίβεια, με τη βοήθεια πολύ λεπτών και εύκαμπτων εργαλείων, τα οποία εισέρχονται στο εσωτερικό του σώματος του ασθενούς μέσα από μικροσκοπικές οπές στο δέρμα, αποφεύγοντας έτσι τις μεγάλες και επώδυνες τομές.

 

Τι είναι το ρομποτικό σύστημα Da Vinci® και πώς λειτουργεί;

Το ρομποτικό σύστημα Da Vinci® είναι το πρώτο υπάρχον σύστημα ρομποτικής χειρουργικής που έχει την έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Υλικών για την πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων. Το σύστημα da Vinci αποτελείται από τρία βασικά εξαρτήματα: (α) τη ρομποτική κονσόλα του χειρουργού, (β) το τροχήλατο με τους ρομποτικούς βραχίονες και (γ) τον ενδοσκοπικό πύργο. Η ρομποτική κονσόλα διαθέτει στο πάνω μέρος ειδικές χειρολαβές, όπου ο χειρουργός τοποθετεί τα δάχτυλά του και κινεί τους ειδικούς μοχλούς.

 

Πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του προστάτη;

Ο καρκίνος του προστάτη αναπτύσσεται κυρίως σε άνδρες άνω των πενήντα. Είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος που διαγιγνώσκεται και η έκτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες σε όλο τον κόσμο.

 

Τι είναι η ρομποτική ριζική προστατεκτομή και ποια τα πλεονεκτήματά της;

Ριζική προστατεκτομή είναι η ολική αφαίρεση του προστάτη συμπεριλαμβάνοντας και τις σπερματοδόχες κύστεις. Στα πλεονεκτήματά της συμπεριλαμβάνονται ο σημαντικά λιγότερος πόνος, ελάχιστη απώλεια αίματος, λιγότερες μεταγγίσεις, λιγότερες επιπλοκές, συντομότερος χρόνος νοσηλείας, ταχύτερη επάνοδος στις φυσιολογικές, καθημερινές δραστηριότητες και καλύτερα λειτουργικά και ογκολογικά αποτελέσματα. Τα ογκολογικά αποτελέσματα που έχουν δημοσιευτεί παγκοσμίως δείχνουν άριστο έλεγχο του καρκίνου με ταχύτερη επάνοδο της εγκράτειας των ούρων και της σεξουαλικής λειτουργίας σε σχέση με άλλες μεθόδους.