Αποκλειστικά για την Β. Ελλάδα στην Κλινική Euromedica Κυανούς Σταυρός Θεσσαλονίκης

 

Την πλέον σύγχρονη ρομποτική τεχνολογία για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας εφαρμόζει η κλινική Euromedica Κυανούς Σταυρός Θεσσαλονίκης, η οποία εδώ και λίγο καιρό έχει υποδεχθεί στις εγκαταστάσεις της το ρομποτικό σύστημα ΜΑΚΟ, διαθέτοντάς το κατ’ αποκλειστικότητα για τη Βόρεια Ελλάδα. Μάλιστα, είναι η πρώτη και μοναδική κλινική στην ευρύτερη περιοχή που παρέχει υπηρεσίες ολικής αρθροπλαστικής γόνατος και ισχίου με τη χρήση του.

Το Τμήμα Ρομποτικής Ορθοπαιδικής που διαθέτει αξιοποιεί το σύστημα ρομποτικά υποβοηθούμενης ορθοπαιδικής χειρουργικής ΜΑΚΟ του αμερικανικού οίκου Stryker, προκειμένου να εξασφαλίζει ακριβέστερες επεμβάσεις αρθροπλαστικής, μακροχρόνια αποτελέσματα, μικρότερο χρόνο αποθεραπείας άρα και μεγαλύτερη ικανοποίηση των ασθενών.

 

Ρομποτική τεχνολογία και αρθοπλαστική γόνατος και ισχίου

Όπως επισημαίνει ο γενικός διευθυντής της Κλινικής, Αθανάσιος Κόιος, τα τελευταία χρόνια η εφαρμογή της ρομποτικής τεχνολογίας στις αρθροπλαστικές γόνατος και ισχίου λειτουργεί ως αρωγός του χειρουργού στη λήψη των σωστών αποφάσεων διεγχειρητικά, καθώς και στην άρτια εκτέλεση από τεχνικής πλευράς του χειρουργείου (ελαχιστοποίηση του ανθρώπινου λάθους – μεγιστοποίηση της χειρουργικής ακρίβειας).

Η αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου έρχεται να αντιμετωπίσει την οστεοαρθρίτιδα στις δύο αυτές ανατομικές περιοχές, που καταστρέφει τον αρθρικό χόνδρο και προοδευτικά οδηγεί σε παραμόρφωση των αρθρώσεων, δυσκαμψία, ανισοσκελία, περιορισμό του εύρους κίνησης και πόνο κατά την φόρτιση, που γίνεται πόνος ηρεμίας στο τελικό στάδιο της νόσου. Η εκφυλιστική αυτή πάθηση έχει ως συνέπεια τη σταδιακή υποβάθμιση της ποιότητας ζωής του ασθενούς, που παύει τελικά να είναι λειτουργικός, γι’ αυτό και η αντιμετώπισή της αλλάζει στην κυριολεξία την καθημερινότητα του.

Τι προσφέρει όμως το σύστημα ΜΑΚΟ στην αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου; Ειδικότερα, η χρήση του ρομποτικού συστήματος εξασφαλίζει τη σωστή επιλογή μεγέθους και τοποθέτησης των προθέσεων, την ευθυγράμμιση του σκέλους, τη διατήρηση της τάσης των μαλακών μορίων σε όλο το εύρος κίνησης της άρθρωσης, την αποκατάσταση της εμβιομηχανικής της άρθρωσης και την αποφυγή διεγχειρητικών επιπλοκών, πετυχαίνοντας το καλύτερο λειτουργικό αποτέλεσμα και τη  μακροβιότερη επιβίωση της αρθροπλαστικής.

Το σύστημα ΜΑΚΟ επιτρέπει στον ιατρό να εξατομικεύσει τον σχεδιασμό του χειρουργείου για κάθε ασθενή, πριν καν αυτό ξεκινήσει και να διασφαλίσει την άριστη τοποθέτηση των εμφυτευμάτων στην προσχεδιασμένη και ιδεατή θέση για τη δική του μοναδική ανατομία και ταυτόχρονα την ιδανική εξισορρόπηση των συνδεσμικών στοιχείων της άρθρωσης. Η χειρουργική επέμβαση δεν εκτελείται από τον ρομποτικό βραχίονα ΜΑΚΟ, αλλά από τον ορθοπαιδικό χειρουργό, ο οποίος χρησιμοποιεί το λογισμικό του συστήματος, για να προσχεδιάσει την επέμβαση και να καθοδηγήσει διεγχειρητικά τον ρομποτικό βραχίονα.

 

ΜΑΚΟ

 

Η διαδικασία και τα πλεονεκτήματα με τη χρήση του συστήματος ΜΑΚΟ

Δύο εβδομάδες πριν το χειρουργείο διενεργείται αξονική τομογραφία του σκέλους και δημιουργείται ένα τρισδιάστατο μοντέλο της άρθρωσης του ασθενούς. Το ψηφιακό αυτό μοντέλο αποθηκεύεται στο λογισμικό του ΜΑΚΟ και χρησιμεύει για τη δημιουργία εξατομικευμένου προεγχειρητικού πλάνου ως προς την επιλογή του μεγέθους των προθέσεων και της σωστής τοποθέτησης με βάση την ανατομία του ασθενούς.

Κατά την επέμβαση ο χειρουργός ακολουθεί το προεγχειρητικό πλάνο για την προετοιμασία των οστικών επιφανειών πριν την τοποθέτηση των προθέσεων. Ο χειρουργός ελέγχει τον μηχανικό βραχίονα στην αφαίρεση του κατεστραμμένου οστού μέσα σε προκαθορισμένα όρια με μηχανισμό ασφάλειας, ώστε να αποφευχθεί κάκωση των μαλακών μορίων.

Τα κλινικά αποτελέσματα με τη χρήση του ΜΑΚΟ βάσει της πρόσφατης διεθνούς βιβλιογραφίας δείχνουν ότι σε σύγκριση με την κλασική εγχειρητική τεχνική υπερέχει στα ακόλουθα σημεία:

  • Πετυχαίνει καλύτερη επιλογή μεγέθους και τοποθέτηση των προθέσεων
  • Είναι λιγότερο επεμβατική μέθοδος σε σχέση με τα οστά, άρα μειώνει τον μετεγχειρητικό πόνο
  • Εξασφαλίζει ταχύτερη μετεγχειρητική κινητοποίηση του ασθενούς
  • Πετυχαίνει καλύτερο εύρος κίνησης της άρθρωσης
  • Απαιτεί μικρότερο χρόνο νοσηλείας
  • Εξασφαλίζει καλύτερο λειτουργικό αποτέλεσμα για τον ασθενή στην άμεση μετεγχειρητική περίοδο.

Η Κλινική Euromedica Κυανούς Σταυρός Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Ρομποτικής Ορθοπαιδικής που έχει οργανώσει δημιουργούν μια νέα προοπτική για την αρθροπλαστική γόνατος και ισχίου, προσφέροντας στον ασθενή μια ζωή χωρίς πόνο, πετυχαίνοντας την πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας της άρθρωσης, αλλά και την άμεση επιστροφή του στην καθημερινή του δραστηριότητα.

«Στόχος μας είναι η Euromedica Κυανούς Σταυρός Θεσσαλονίκης να είναι πρωτοπόρα και πάντα στην αιχμή των ιατρικών, τεχνολογικών εξελίξεων. Για τον λόγο αυτόν, επενδύουμε συνεχώς σε νέες μεθόδους και τεχνολογίες, καθώς και σε διαρκή εκπαίδευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού μας», καταλήγει ο γενικός διευθυντής της Κλινικής.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

Euromedica Κυανούς Σταυρός Θεσσαλονίκης

2310966132

Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης

2310895100