Σακχαρώδης Διαβήτης: Μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε;

Σακχαρώδης
5 λεπτά

Η μη ορθή αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα, και συγκεκριμμένα σε επιπλοκές που εμφανίζονται μόνο σε πάσχοντες από τη νόσο, όπως αμφιβληστροειδοπάθεια, νεφροπάθεια και νευροπάθεια, αλλά και σε αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, στεφανιαία νόσο, περιφερική αρτηριοπάθεια, που κάνουν την εμφάνισή τους συχνότερα  σε άτομα με διαβήτη συγκριτικά με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

O σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί την πανδημία του 21ου αιώνα. Υπολογίζεται ότι το 2021 σε ολόκληρο τον κόσμο ο αριθμός των πασχόντων ανήλθε σε 463 εκατομμύρια και ότι το 2045 θα φτάσει τα 700 εκατομμύρια. Στην Ελλάδα 1,1 εκατ. άνθρωποι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και άλλοι τόσοι εμφανίζουν προδιαβήτη και δυνητικά μπορούν να νοσήσουν.

Σακχαρώδης

Πώς αντιμετωπίζεται ο σακχαρώδης διαβήτης;

Η αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη πρέπει να γίνεται σε οργανωμένες δομές υγείας (με διαβητολόγο, οφθαλμίατρο, νεφρολόγο, καρδιολόγο, ποδίατρο, διατροφολόγο) που στόχο έχουν, οργανωμένα και ολιστικά, όχι μόνο να διαγνώσουν, αλλά και να αντιμετωπίσουν τη νόσο και τις επιπλοκές της (www.aretaios.gr)

Με τη σωστή διατροφή και άσκηση, που στοχεύουν στη μείωση του σωματικού βάρους στους υπέρβαρους ασθενείς, καθώς και με τη συστηματική αγωγή με τα κατάλληλα αντιδιαβητικά φάρμακα μπορούμε να αποφύγουμε τις προαναφερθείσες επιπλοκές και να βελτιώσουμε σημαντικά το προσδόκιμο ζωής.

Αντιδιαβητικά φάρμακα

Τα τελευταία χρόνια έχουν εισαχθεί στη θεραπεία του διαβήτη φάρμακα που, εκτός από τη ρύθμιση, βοηθούν στην απώλεια βάρους και στον περιορισμό της πιθανότητας εμφάνισης καρδιακών επιπλοκών, αλλά και νεφρικής βλάβης. Και όλα αυτά χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης υπογλυκαιμίας που συνόδευε τα παλαιότερα φάρμακα.

Υπεύθυνος για τη χορήγηση τους είναι ο θεράπων ιατρός, που μέσω της συζήτησης με τον ασθενή θα αποφασίσει για το καλύτερο φάρμακο, το οποίο σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή και την άσκηση θα οδηγήσει στην καλύτερη ρύθμιση της νόσου (www.aretaios.gr).

Σακχαρώδης

Τα συμπτώματα της νόσου

Τα συμπτώματα που πρέπει να μας θορυβήσουν και πρέπει να μας οδηγήσουν στον γιατρό είναι τα εξής:

  • Δίψα, ξηροστομία
  • Πολυουρία
  • Απώλεια βάρους
  • Αιδοιοκολπίτιδες
  • Βαλανοποσθίτιδες
  • Νυκτερινή ενούρηση
  • Διαταραχές προσαρμογής του φακού του οφθαλμού
  • Καταβολή δυνάμεων
  • Ζάλη
  • Μονιλιάσεις δέρματος
  • Δοθιηνώσεις, ιδρωταδενίτιδες

Σημαντική η πρόληψη

Στον σακχαρώδη διαβήτη, όπως και σε όλα τα χρόνια νοσήματα, η πρόληψη είναι προτιμότερη από τη θεραπεία. Γι΄ αυτό και οι άνθρωποι με μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη πρέπει να ελέγχονται προληπτικά ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Παράγοντες που προδιαθέτουν για την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη είναι:

  • Η μεγάλη ηλικία
  • Η παχυσαρκία
  • Η συνύπαρξη άλλων νοσημάτων, όπως η υπέρταση και η δυσλιπιδαιμία
  • Ο διαβήτης της κύησης
  • Η κληρονομικότητα (όταν υπάρχει κι άλλο άτομο στην οικογένεια με διαβήτη)
  • Οι πολυκυστικές ωοθήκες

Ο προληπτικός έλεγχος πρέπει να γίνεται μετά την ηλικία των 45 ετών ανά τριετία, αλλά και σε νεότερα άτομα, όταν υπάρχει παχυσαρκία. Με τον τρόπο αυτό περιορίζεται το ενδεχόμενο εμφάνισης του σακχαρώδους διαβήτη, καθώς το πρόβλημα αντιμετωπίζεται στη γέννησή του. (www.aretaios.gr)

Σακχαρώδης

 INFO!

Εμμανουήλ Μ. Πάγκαλος MD PhD

Παθολόγος – Διαβητολόγος

Διαβητολογικό κέντρο «Αρεταίος»

Επιστημονικός διευθυντής κλινικής «Θέρμη» Θεσσαλονίκη

Πρόεδρος Ελληνικής Ακαδημίας Διαβήτη και

Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Διαβητολόγων Ελλάδος

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Μανώλης Πάγκαλος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1951, όπου περάτωσε τις μαθητικές του σπουδές. Εισήχθη κατόπιν εξετάσεων στην Ιατρική σχολή του ΑΠΘ το 1969 και ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 1975. Μετά την εκπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας και της υπηρεσίας υπαίθρου έλαβε την ειδικότητα της Παθολογίας και εν συνεχεία εξειδικεύθηκε στον σακχαρώδη διαβήτη στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Υπηρέτησε από το 1983 το ΕΣΥ σε διάφορες θέσεις και από το 1999 μέχρι το 2010 ήταν διευθυντής της Α’ Παθολογικής κλινικής στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, από όπου παραιτήθηκε, για να δραστηριοποιηθεί στον ιδιωτικό χώρο, ιδρύοντας και οργανώνοντας ένα ιατρικό κέντρο στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης. Από τον Ιούνιο του 2012 είναι επιστημονικός διευθυντής της κλινικής «Θέρμη» στη Θεσσαλονίκη.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ

ALTIUS GROUP IKE

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ

Κλέαρχος Πρωτοπαπάς Καραντάνης

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ

Χρήστος Ραβανης

ΥΠΕΥΘΥΝΗ MARKETING & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Έλενα Αναστασίου

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Έλενα Πέτσα

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ & ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Αγαμέμνων Μάρδας

Εμπορική Εκμετάλλευση

ALTIUS GROUP IKE

Μετάβαση στο περιεχόμενο