Η σωστή χειρουργική προσέγγιση είναι το «άλφα και το ωμέγα» για τη θεραπεία των όγκων οστών και μαλακών μορίων και δη των σαρκωμάτων. Μια μη ειδική χειρουργική επέμβαση από κάποιον μη εξειδικευμένο ορθοπαιδικό συνήθως οδηγεί σε καταστροφικά αποτελέσματα, σε μεταστάσεις ή ακόμα και θάνατο. Γι’ αυτό και μια απολύτως εξειδικευμένη ομάδα πρέπει να ασχοληθεί με τον ασθενή που έχει έναν τέτοιο όγκο.

Όπως εξηγεί στο Cityportal ο ορθοπαιδικός χειρουργός-χειρουργός σαρκωμάτων, Κωνσταντίνος Τσανίδης, η κύρια θεραπεία των όγκων αυτών και κυρίως των σαρκωμάτων είναι η χειρουργική. Κάποια είδη βέβαια μπορεί να χρειαστούν προεγχειρητική χημειοθεραπεία ή και ακτινοθεραπεία και κάποια άλλα τόσο προεγχειρητική όσο μετεγχειρητική, ανάλογα με το είδος του όγκου, τη θέση του, αλλά και τον βαθμό επιθετικότητάς του.

Αν και η αντιμετώπιση αυτών των όγκων είναι δύσκολη, αυτό που παίζει καταλυτικό ρόλο είναι το χειρουργείο. Μάλιστα, ακόμα και στα πλέον επιθετικά σαρκώματα, αν όλα γίνουν σωστά, από τη διάγνωση μέχρι τη θεραπεία, το ποσοστό επιβίωσης ξεπερνά το 80% και φτάνει το 100% στις περιπτώσεις λιγότερο επιθετικών όγκων.

Στο βίντεο που ακολουθεί θα ακούσετε τον ορθοπαιδικό χειρουργό, Κωνσταντίνο Τσανίδη, να μιλά για την ορθή αντιμετώπιση των σαρκωμάτων. Ο κ. Τσανίδης βρίσκεται στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου που θέλει να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες για το πρόβλημα που τον απασχολεί.

Κωνσταντίνος Τσανίδης
Ορθοπαιδικός Χειρουργός / Χειρουργός Σαρκωμάτων
Μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Όγκων Μυοσκελετικού (EMSOS)
και της Διεθνούς Εταιρείας Διάσωσης Άκρων (ISOLS)