Απεικόνιση και θεραπευτική αντιμετώπιση στην εποχή των Stroke Centers

Στο πλαίσιο των Μετεκπαιδευτικών Μαθημάτων του Κλινικού Εργαστηρίου Ακτινολογίας ΑΧΕΠΑ και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Μαΐου το Κλινικο-Απεικονιστικό Σεμινάριο  με θέμα  «ΙΣΧΑΙΜΙΚΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ: ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ STROKE CENTERS».
Στο Σεμινάριο Θα προεδρεύσουν ο Καθηγητής Νευρολογίας ΑΠΘ κ. Νικόλαος Γρηγοριάδης και ο Επίκουρος Καθηγητής Επεμβατικής Νευροακτινολογίας ΑΠΘ κ. Στέφανος Φοινίτσης.

Θα αναλυθούν συγκεκριμένα θέματα που αφορούν το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως η «Κλινική εκτίμηση του Οξέος Ισχαιμικού Εγκεφαλικού Επεισοδίου – Ενδοφλέβια Θρομβόλυση» από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Νευρολογίας ΑΠΘ κ. Θεόδωρο Καραπαναγιωτίδη, η «Απεικονιστική διερεύνηση των Οξέων Ισχαιμικών Εγκεφαλικών Επεισοδίων» από τον Συντονιστή Διευθυντή ΕΣΥ Ακτινολογίας Νοσοκομείου «Παπανικολάου» κ. Τριαντάφυλο Γερούκη, «Η σημασία της θρομβεκτομής στη θεραπεία των Οξέων Ισχαιμικών Εγκεφαλικών Επεισοδίων» από τον Επεμβατικό Νευροακτινολόγο 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου κ. Γεώργιο Φράγκο και οι «Τεχνικές Ενδαρτηριακής Θρομβεκτομής» από τον Επίκουρο καθηγητή Επεμβατικής Νευροακτινολογίας ΑΠΘ κ. Μιχάλη Μαντατζή.

Η αντιμετώπιση των οξέων αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στην ακμή του δόρατος της σύγχρονης Ιατρικής, με την ανάπτυξη νέων μεθόδων και τεχνικών που έχουν αλλάξει άρδην την έκβαση των ασθενών που υφίστανται οξεία απόφραξη μεγάλου αγγείου που τροφοδοτεί με αίμα τον εγκέφαλο. Στο Σεμινάριο θα αναλυθούν όλες οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την πάθηση αυτή και τις αναίμακτες μεθόδους άμεσης θεραπείας και αποκατάστασης αποφεύγοντας καταστάσεις όπως η παράλυση και η μόνιμη αναπηρία για τους ασθενείς. Καλούμε λοιπόν την Ιατρική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης και όλους όσους έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης συχνότατης πάθησης με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά θνητότητας και νοσηρότητας, να συμμετάσχει ενεργά στην εκδήλωση αυτή. Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Αρίστιππος Μήνας» στο κτίριο της Γραμματείας της Ιατρικής, 2ος όροφος, και ώρα 17.30-20.00.