Σε έξαρση είναι η γρίπη στη χώρα μας καθώς τα περιστατικά γριπώδους συνδρομής βρίσκονται σε ανοδική τροχιά.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα στις γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου) καταγράφηκε περαιτέρω αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα. Η αύξηση αφορούσε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες στις ηλικιακές ομάδες 0-4, 5-14 και άνω των 65 ετών ο αριθμός γριπωδών συνδρομών ανά 1.000 επισκέψεις ξεπέρασε τον αντίστοιχο αριθμό για την περίοδο 2019-2020 (προ πανδημίας).

«H γρίπη αυτή τη στιγμή έχει μια από τις πιο μεγάλες εξάρσεις που έχουμε δει στην προ Covid εποχή γιατί τα δύο χρόνια που είχαμε Covid δεν υπήρχε κυκλοφορία της γρίπης λόγω των περιοριστικών μέτρων» δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των  εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Πότε αναμένεται η κορύφωση

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη από την πλευρά της εκτιμά ότι η έξαρση της γρίπης «θα είναι από αρχές Ιανουαρίου, Φεβρουάριο. Μπορεί να την είχαμε ξεχάσει για δύο χρόνια να είχαμε λίγα περιστατικά λόγω μάσκας και λόγω μέτρων αυστηρών που υπήρχαν. Τώρα όμως τα πράγματα αρχίζουν και φαίνονται και θα είμαστε όπως ήμασταν παλιά τα προηγούμενα χρόνια.

Οδηγίες ενόψει Πρωτοχρονιάς

Τις επόμενες εορταστικές ημέρες χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς οι συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους αποτελούν εστίες μετάδοσης  όλων των αναπνευστικών ιών.

Χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης προτείνει:

«Όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες θα πρέπει να προστατευθούν και όχι μόνο για την Covid, όχι μόνο για τη γρίπη γιατί υπάρχουν και άλλοι ιοί που μπορούν να τους χτυπήσουν.

Για την Covid τώρα έχουμε καταπληκτικές θεραπείες, για τους άλλους δεν έχουμε. Άρα λοιπόν θα πρέπει να προστατευτούμε για όλους τους άλλους αναπνευστικού ιούς, να προσέξουν όσοι είναι ευάλωτοι και ανοσοκατεσταλμένοι, να χρησιμοποιούν τη μάσκα και όσοι δεν έχουν πάει να κάνουν το εμβόλιο να πάνε να το κάνουν ακόμη και τώρα».