Επί ποδός βρίσκονται οι νοσοκομειακοί γιατροί μετά την εγκύκλιο που απέστειλε στα νοσοκομεία η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα βάση της οποίας εάν υπάρχουν κενά σε ιατρικό προσωπικό, θα πρέπει όλοι οι γιατροί του Τομέα δηλαδή όλων των ειδικοτήτων, να κάνουν εφημερία ανεξάρτητα από τα περιστατικά.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά μέσω του συνδικαλιστικού τους οργάνου την ΕΙΝΑΠ, απέστειλαν εξώδικο στη Μίνα Γκάγκα ζητώντας να αποσύρει την εγκύκλιο, ενώ επιφυλάσσονται και για περαιτέρω νομικές ενέργειες.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΙΝΑΠ: «Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ στις 28/04/23 έλαβε εγκύκλιο της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας κας Μ. Γκάγκα, άκρως επικίνδυνη και εξευτελιστική για τους ασθενείς και τους συναδέλφους της, ιατρούς του ΕΣΥ.

Διευκρινίσεις

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η εγκύκλιος Γκάγκα το υπουργείο Υγείας έδωσε διευκρινίσεις τονίζοντας μεταξύ άλλων πώς είναι πρόταση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, δεν αφορά τα μεγάλα τριτοβάθμια νοσοκομεία και δεν επηρεάζει τα επείγοντα περιστατικά.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚεΣΥ) που είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο επιστημονικό όργανο, γνωμοδότησε ως εξής: Όταν στον οργανισμό προβλέπονται λίγοι γιατροί της ίδιας ειδικότητας, και ο ένας ή δύο απουσιάζουν για οποιονδήποτε λόγο (π.χ. ασθένεια) και προκειμένου οι εναπομείναντες γιατροί να μην εφημερεύουν καθημερινά ή με υπερβάσεις, είναι ασφαλές να εφημερεύει ένας ιατρός συναφούς ειδικότητας μέσα στο νοσοκομείο και όποτε χρειαστεί, να καλείται ο ειδικός ο οποίος θα βρίσκεται σε εφημερία ετοιμότητας.

Τονίζεται ότι “η πρόταση του ΚεΣΥ ακολουθεί τα πρότυπα και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και προφανώς δεν αφορά τα μεγάλα τριτοβάθμια νοσοκομεία με πληθώρα ειδικών όλων των ειδικοτήτων. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τη φροντίδα των επειγόντων περιστατικών για τα οποία παντού και πάντα υπάρχει ιατρικό δυναμικό.

Εξασφαλίζει υπηρεσίες υγείας και την ασφάλεια των ασθενών, δεδομένου ότι προϋπόθεση είναι η εφημερία ετοιμότητας του ειδικού π.χ. παθολόγου ή πνευμονολόγου που καλείται άμεσα. Εξασφαλίζει παράλληλα την ασφάλεια και τη δυνατότητα ανάπαυσης των ιατρών, μέσα σε ένα καθορισμένο πλαίσιο.

Και τέλος η απόφαση του ΚεΣΥ συμβαδίζει με την συνεργατικότητα και την λειτουργία σε ομάδες που διέπει τα σύγχρονα συστήματα υγείας”.