Το σπινθηρογράφημα είναι μια απεικονιστική εξέταση μορφολογικού και λειτουργικού ελέγχου διαφόρων οργάνων του σώματος, η οποία εντάσσεται στον κλάδο της Πυρηνικής Ιατρικής. Χρησιμοποιείται ιδιαίτερα για τη διερεύνηση μικρών περιοχών βλάβης των ιστών και τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σημαντικά με τη χρήση νέων μηχανημάτων, αλλά και νέων ραδιοφαρμάκων.

Μάλιστα, αν και κάποιες διαγνωστικές μέθοδοι της ακτινολογίας  επιχειρούν να  παραγκωνίσουν κάποιες  εξετάσεις της Πυρηνικής Ιατρικής, η δυνατότητα  λειτουργικής και μεταβολικής απεικόνισης οργάνων του ανθρωπίνου σώματος, αλλά και ζώων (στην κτηνιατρική)  εξακολουθεί να αποτελεί το μεγάλο πλεονέκτημα και την ιδιαιτερότητα της μεθοδολογίας αυτής. Αρκετά δε σπινθηρογραφήματα είναι  αναντικατάστατα στη διερεύνηση  συγκεκριμένων οργάνων και παθήσεων.

 

Η διαδικασία της εξέτασης

Πώς πραγματοποιείται όμως η εξέταση; Ειδικό ραδιενεργό φάρμακο, το οποίο διαφέρει ανάλογα με το εξεταζόμενο όργανο, χορηγείται στον ασθενή ενδοφλέβια. Με την είσοδό του οδεύει στην πάσχουσα περιοχή, όπου εκπέμπει ακτίνες γ. Αυτές τις ακτίνες εντοπίζει μια γ-Camera, η οποία έχει τοποθετηθεί στο σημείο του πάσχοντος οργάνου. Το ραδιενεργό φάρμακο στέλνει σήματα στην κάμερα, ενώ τη διαδικασία της εξέτασης έρχεται να ολοκληρώσει ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής που επεξεργάζεται τα στοιχεία και εξάγει τα αποτελέσματα του σπινθηρογραφήματος. H διάρκεια ενός σπινθηρογραφήματος εξαρτάται από το είδος της εξέτασης.

 

Τύποι σπινθηρογραφημάτων

Στο Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο Πυρηνικής Ιατρικής «Μοριακή Απεικόνιση» πραγματοποιούμε σπινθηρογραφήματα διαφόρων οργάνων του σώματος:

  • Σπινθηρογράφημα αιμάτωσης μυοκαρδίου αριστερής κοιλίας. Με το σπινθηρογράφημα αυτό ελέγχεται η αιμάτωση του μυοκαρδίου και προκύπτουν εμμέσως συμπεράσματα για την υγεία των στεφανιαίων αγγείων.
  • Σπινθηρογράφημα θυρεοειδή αδένα για την εκτίμηση της λειτουργικής κατάστασης  θυρεοειδών κυττάρων (όζοι). Με το σπινθηρογράφημα αυτό ελέγχεται η λειτουργικότητα του θυρεοειδή αδένα σε κάθε τμήμα του, αλλά και η λειτουργική κατάσταση πιθανών όζων.
  • Σπινθηρογράφημα παραθυρεοειδών αδένων. Το σπινθηρογράφημα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιπτώσεις όπου υπάρχει έντονη κλινική υποψία για νόσο των παραθυρεοειδών αδένων.
  • Σπινθηρογράφημα οστών. Σε αυτό το σπινθηρογράφημα με την απεικόνιση του οστικού μεταβολισμού διαγιγνώσκονται με μεγάλη ευαισθησία καλοήθεις και κακοήθεις παθήσεις του σκελετού. Επίσης είναι η μόνη μέθοδος απεικόνισης μιας αρθρίτιδας π.χ. στην θεραπεία της ραδιοϋμενόλυσης.
  • Σπινθηρογράφημα νεφρών. Το εν λόγω σπινθηρογράφημα δίνει έμφαση στη λειτουργική απεικόνιση του νεφρικού παρεγχύματος, αλλά και στην εκτίμηση της απέκκρισης των ούρων.
  • Σπινθηρογράφημα πνευμόνων. Με το σπινθηρογράφημα των πνευμόνων επιτυγχάνεται ο έλεγχος της αιμάτωσης των πνευμόνων, αλλά και της αέρωσής τους.
  • Σπινθηρογράφημα σιελογόνων αδένων. Το σπινθηρογράφημα σιελογόνων αδένων μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο στη διερεύνηση του συνδρόμου Sjogren, μιας συστηματικής, αυτοάνοσης νόσου.

 

Η σημαντική εξέλιξη της τεχνικής της σπινθηρογραφικής απεικόνισης με καινούρια μηχανήματα και νέα ραδιοφάρμακα, που έχει διαπιστωθεί τα τελευταία χρόνια, τις περισσότερες φορές  αυξάνει πολύ το κόστος εφαρμογής τους, με συνέπεια ο ΕΟΠΥΥ να αναγκάζεται συχνά να περιορίζει την αποζημίωσή τους. Υπάρχουν πάντως αρκετά σπινθηρογραφήματα των οποίων το κόστος καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ που είναι ιδιαίτερα σημαντικά στην διερεύνηση  των προαναφερόμενων οργάνων και παθήσεων.

 

Μια ακίνδυνη εξέταση

Αν και διατυπώνονται επιφυλάξεις όσον αφορά στην ακτινοβολία που δέχεται τόσο ο εξεταζόμενος όσο και το περιβάλλον από την διενέργεια ενός σπινθηρογραφήματος, θα πρέπει να σημειωθεί πως μελέτες  δεκαετιών, όπως και στατιστικά δεδομένα, έχουν δείξει  πως δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος και δεν έχει παρατηρηθεί καμία τόσο άμεση όσο και έμμεση μακροχρόνια βλάβη στον ανθρώπινο οργανισμό. Άλλωστε,  η δόση ακτινοβολίας  τόσο στην Πυρηνική Ιατρική όσο και στην Ακτινολογία μπορεί να μετρηθεί, άρα να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις της εν αντιθέσει με όλες τις άλλες γνωστές και άγνωστες επιβλαβείς  για τον άνθρωπο ουσίες, των οποίων ούτε τη συγκέντρωση ούτε και τις επιπτώσεις γνωρίζουμε ή μπορούμε να εκτιμήσουμε όταν εισέρχονται στο σώμα.

 

Η άνω των τριών δεκαετιών εμπειρία του επιστημονικού υπευθύνου του Διαγνωστικού και Θεραπευτικού Κέντρου Πυρηνικής Ιατρικής «Μοριακή Απεικόνιση», πυρηνικού ιατρού Δρα Δημήτρη Χατζόπουλου στη σπινθηρογραφική απεικόνιση-σπινθηρογραφήματα, αλλά και στην ακτινοπροστασία (υπεύθυνος στο Κέντρο Ακτινοπροστασίας  νοτίου Βαυαρίας) αποτελεί εχέγγυο για την επίτευξη πολύ καλών διαγνωστικών αποτελεσμάτων.

 

Χατζόπουλος Σπινθηρογράφημα


INFO
!

Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο Πυρηνικής Ιατρικής

«Μοριακή Απεικόνιση»

Διεύθυνση: Καραολή και Δημητρίου 232/Πάρνηθος, Εύοσμος, Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο: 2310 666700, 6977 019 404

Email: chatzod@gmail.com

www.dr-chatzopoulos.gr

Μοιραστείτε το άρθρο.