Την απόσυρση της Υπουργικής Απόφασης 20745/2023, για τις προδιαγραφές λειτουργίας κέντρων αποθεραπείας – αποκατάστασης ζητάει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών (ΠΣΕ). Όπως τονίζουν η ΥΑ «προσβάλει βάναυσα, το επάγγελμα του εργοθεραπευτή, το οποίο εξισώνει αυθαίρετα και επικίνδυνα με τους βοηθούς εργοθεραπευτές (απόφοιτοι ΙΕΚ)».

Σε επιστολή διαμαρτυρία, που απέστειλε προς τον υπουργό εργασίας, επισημαίνει ότι οι  προβλέψεις της απόφασης «δείχνουν, ότι ο συντάκτης του κειμένου, ουδεμία σχέση έχει με τους όρους «αποθεραπεία-αποκατάσταση» όπως και των δυνατοτήτων και προδιαγραφών εφαρμογής υπηρεσιών Εργοθεραπείας σε ανάλογα κέντρα. Παράλληλα σημειώνεται και μια ακόμη πιο επικίνδυνη άγνοια, αυτή της ισχύουσας Νομοθεσίας σχετικά με το επάγγελμα του Εργοθεραπευτή (νομοθετικά κατοχυρωμένο επάγγελμα) και αυτό του Βοηθού Εργοθεραπείας».

«Δεν ξέρουμε αν πρόκειται για γκάφα ολκής ή περιφρόνηση των νόμων, από πλευράς του υπουργείου Εργασίας, το οποίο με την συγκεκριμένη Υ.Α., γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του, τους νόμους του κράτους και συγκεκριμένα, τόσο τον Ιδρυτικό Νόμο του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργοθεραπευτών – ΝΠΔΔ, όσο και τις διατάξεις περί εκπαίδευσης και επαγγελματικής Αποκατάστασης των Βοηθών Εργοθεραπείας, με τις οποίες προβλέπεται ρητώς ότι οι Βοηθοί δεν παρέχουν τις υπηρεσίες τους αυτοτελώς, αλλά πάντοτε υπό την καθοδήγηση του πτυχιούχου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης Εργοθεραπευτή. Τονίζουμε ότι σε αντίθετη περίπτωση, αυτό  συνιστά πράξη αντιποίησης υγειονομικού επαγγέλματος, η οποία και διώκεται ποινικά», υπογραμμίζει ο ΠΣΕ. Και προσθέτει:

«Τα απίστευτα από πλευράς υπουργείου συνεχίζονται, καθώς όπως διαβάζουμε, μεταξύ άλλων «μαργαριταριών», στην υπουργική απόφαση, ο χώρος εργοθεραπείας, στα συγκεκριμένα κέντρα, προβλέπεται 12 τ.μ. και μάλιστα μπορεί να αποτελεί και τμήμα της αίθουσας αναψυχής – συγκεντρώσεων ενώ προβλέπεται ένας εργοθεραπευτής ανά 35 άτομα! Μιλάμε πλέον για την απόλυτη υποβάθμιση των παρεχόμενων στους φορείς αυτούς υπηρεσιών, τόσο με επιστημονικούς όσο και με κοινωνικούς όρους.

Έτοιμος για κινητοποιήσεις ο κλάδος

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργοθεραπευτών (ΝΠΔΔ) αποτελεί Νομοθετικά κατοχυρωμένο φορέα ανάπτυξης της ειδικότητας της Εργοθεραπείας στη χώρα και προάσπισης των επιστημονικών και επαγγελματικών δικαιωμάτων των Ελλήνων Εργοθεραπευτών. Ακόμη στους στόχους του έχει και την προάσπιση του δικαιώματος κάθε πολίτη στην εκ μέρους του κράτους παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας και αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Καλούμε το Υπουργείο Εργασίας να αποσύρει άμεσα τη συγκεκριμένη Υ.Α. και το ενημερώνουμε ότι σε διαφορετική περίπτωση ο κλάδος είναι σε εγρήγορση και έτοιμος να δώσει και αυτή τη μάχη».