Παρά τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και θυμάτων από την πανδημία covid 19, τα καρδιαγγειακά νοσήματα εξακολουθούν να παραμένουν η πρώτη αιτία θανάτου στον δυτικό κόσμο. Μεταξύ αυτών κυρίαρχη θέση κατέχει η στεφανιαία νόσος, δηλαδή η στένωση και ενίοτε η απόφραξη των αρτηριών που αιματώνουν την καρδιά.

Η στεφανιαία νόσος συνηθέστερα εκδηλώνεται με δύο μορφές:

Οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, δηλαδή αιφνίδια προσβολή λόγω απόφραξης μίας αρτηρίας. Ο ασθενής διεκομίζεται άμεσα στο Νοσοκομείο και υποβάλλεται σε διενέργεια επείγουσας στεφανιογραφίας, προκειμένου να γίνει διάνοιξη του αποφραγμένου αγγείου (αγγειοπλαστική ή αλλιώς “μπαλονάκι”). Ένας μικρός αριθμός ασθενών θα χρειαστεί να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης ή αλλιώς “ανοιχτής καρδιάς”.

Χρόνια σταθερή στηθάγχη, δηλαδή οπισθοστερνικός πόνος που επιδεινώνεται με την κόπωση και ανακουφίζεται με την ανάπαυση. Ο πόνος είναι διαξιφιστικός, έντονος και ενίοτε αντανακλά στην πλάτη, στο στομάχι, στο αριστερό χέρι ή στο τράχηλο. Η πλειονότητα των ασθενών με στηθάγχη αντιμετωπίζεται επιτυχώς με φαρμακευτική αγωγή.

 

Αυτοπεριορισμός

Παρά τη βέλτιστη φαρμακευτική αγωγή ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών θα εμφανίσει υποτροπή του πόνου. Ο ασθενής αρχίζει να περιορίζει τις δραστηριότητές του, φροντίζει να περπατάει λιγότερο και γενικότερα αποφεύγει να κουράζεται. Ουσιαστικά αυτοπεριορίζεται, γεγονός που έχει αρνητικές συνέπειες όχι μόνο για την ψυχολογία του αλλά και την κοινωνική του ζωή. Επιπρόσθετα αυξάνουν οι νοσηλείες του και κατά συνέπεια επηρεάζεται η ποιότητα ζωής.

Οι ασθενείς με συχνές υποτροπές στηθάγχης είτε θα υποβληθούν σε στεφανιογραφία είτε θα ενισχύσουν τη φαρμακευτική αγωγή. Πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα από τη μελέτη ISCHEMIA που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο, διεθνές περιοδικό NEJM αποδεικνύουν ότι η φαρμακευτική αγωγή είναι εξίσου αποτελεσματική με την επεμβατική στρατηγική δηλαδή τη διενέργεια στεφανιογραφίας.

Πρόσφατα η θεραπευτική φαρέτρα των Καρδιολόγων ενισχύθηκε με τα νεότερα αντι-στηθαγχικά φάρμακα, (π.χ ρανολαζίνη), τα οποία συγχορηγούνται με τα παραδοσιακά φάρμακα (β-αποκλειστές) για περαιτέρω μείωση των επεισοδίων στηθάγχης.

Ανεξάρτητα από τη θεραπευτική στρατηγική που θα επιλέξει ο Καρδιολόγος, είναι πολύ σημαντικό να τονιστεί ότι η στηθάγχη, ένα σύμπτωμα που αυτοπεριορίζει τον ασθενή και επηρεάζει την ποιότητα ζωής, αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά. Πρωταρχικής σημασίας είναι η ενημέρωση των ασθενών, ώστε να προσφύγουν άμεσα στον Καρδιολόγο και να τεθεί έγκαιρα η διάγνωση.

 

Χρήστος Καίρης Στηθάγχη

INFO!

Xρήστος Καΐρης

Καρδιολόγος

Ειδικός συνεργάτης της Menarini Hellas