Θύματα της έξαρσης του κορονοϊού, της γρίπης και των αναπνευστικών λοιμώξεων είναι πολλά παιδιά με συνέπεια τα παιδιατρικά νοσοκομεία να είναι ασφυκτικά γεμάτα

Δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που αναγκάζονται να πάνε τα παιδιά τους στο νοσοκομείο τέταρτη και πέμπτη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, λόγω του έντονου συνωστισμού και της πολύωρης αναμονής.

Μία μητέρα κατήγγειλε στο Mega ότι ότι την Κυριακή (24/12) περίμεναν να περάσουν 60 νούμερα μέχρι να εξεταστεί το παιδί της. “Ήμασταν τουλάχιστον 4 – 5 ώρες. Να ψήνονται στον πυρετό τα παιδάκια και να περιμένουν τόσες ώρες είναι ανεπίτρεπτο”.

Πλήττονται τα παιδιά κάτω των 5 ετών

“Υπάρχει μια έξαρση ιώσεων, περιλαμβάνει Covid, γρίπη, RSV, στρεπτόκοκκο αλλά και άλλους αναπνευστικούς ιούς όπως είναι ο αδενοϊός, ο εντεροϊός. Περισσότερο όμως φαίνεται ότι πλήττονται τα παιδιά κάτω των 5 ετών. Είναι κάτι που παρατηρείται έτσι κι αλλιώς σε έξαρση τον χειμώνα και πολύ περισσότερο τη γιορτινή περίοδο, όπου λόγω των μετακινήσεων και των εορταστικών εκδηλώσεων, συγχρωτίζονται”, σημειώνει η παιδίατρος Άννα Παρδάλη.

Η ίδια τονίζει ότι “αν τα παιδιά νοσούν, θα πρέπει να μένουν σπίτι μέχρι να γίνονται καλά και για να μην εξαντληθούν αλλά και για μη διασπείρουν παρακάτω. Και όταν πρόκειται να βρεθούν σε εορταστικά τραπέζια και σε εκδηλώσεις μαζί με ευπαθείς, ιδιαίτερα ηλικιωμένους, καλό είναι να κάνουν τεστ, που περιλαμβάνουν γρίπη, Covid και RSV”.

Γιατί αυξάνονται οι νοσηλείες

Στην Ελλάδα καταγράφονται το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερα αυξημένα κρούσματα ιώσεων του αναπνευστικού, ενώ έχουν εντοπιστεί περιστατικά της νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον, JN. 1, τόσο στις μεγαλύτερες, όσο και στις νεότερες ηλικίες.

Το συγκεκριμένο στέλεχος “είναι πιθανό να διαφεύγει της ανοσίας και να μεταδίδεται πιο εύκολα” και θεωρείται πιθανό να επικρατήσει τους επόμενους μήνες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με τη Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ, είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν τα συμπτώματα της υποπαραλλαγής JN.1 διαφέρουν από τα τυπικά συμπτώματα της Όμικρον. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι συμβαίνει αυτό.

Είναι επίσης πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση από άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον, αν και οι εισαγωγές σε νοσοκομεία αυξάνονται σε ορισμένες περιοχές όπως η πόλη της Νέας Υόρκης, η οποία θεωρείται μια πολιτεία, από την οποία προβλέπεται τι θα ακολουθήσει για μεγάλο μέρος της υπόλοιπης χώρας.

“Αλλά η αύξηση των νοσηλειών θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα της μείωσης της ανοσίας του πληθυσμού, τουλάχιστον εν μέρει. Επιπλέον, και οι υπόλοιπες παραλλαγές συμβάλλουν αναμφίβολα σε περισσότερες νοσηλείες στις ΗΠΑ, ενώ οι θάνατοι παραμένουν σταθεροί. Επιπρόσθετα, είναι πρόωρο να απαντηθεί αν η JN.1 προκαλεί ανοσιακή διαφυγή“.