Τον κώδωνα του κινδύνου για την ασπαρτάμη, ένα από τα πιο διαδεδομένα τεχνητά γλυκαντικά στον κόσμο, αναμένεται να χτυπήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΠΟΥ μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ανακοινώσει ότι η ασπαρτάμη είναι πιθανότατα καρκινογόνος ουσία.

Σημειώνεται ότι η ασπαρτάμη είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα τεχνητά γλυκαντικά, η οποία χρησιμοποιείται σε προϊόντα αναψυκτικών μέχρι και σε τσίχλες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η γλυκαντική αυτή ουσία τίθεται στο μικροσκόπιο. Πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιούσε πως τα γλυκαντικά (ακεσουλφάμη Κ, ασπαρτάμη, αντβαντάμη, σακχαρίνη, σουκραλόζη, στέβια κ.ά) δεν παρέχουν μακροπρόθεσμα οφέλη στη μείωση του σωματικού λίπους, συμπληρώνοντας πως ενδέχεται να υπάρχουν ανεπιθύμητες επιπτώσεις από τη μακροχρόνια χρήση των γλυκαντικών χωρίς ζάχαρη, όπως αυξημένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακά νοσήματα και θνησιμότητα στους ενήλικες.

Τι είπε η Ματίνα Παγώνη

H Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο MEGA για το ζήτημα της ασπαρτάμης, τόνισε πως μέχρι στιγμής υπάρχουν ενδείξεις κι όχι αποδείξεις, ενώ ο ΠΟΥ αναμένει μία μεγάλη μελέτη που θα δείξει τι πραγματικά ισχύει.

«Ο ΠΟΥ είχε κάποιες ενδείξεις εδώ και ένα μήνα από μία επιτροπή, ότι τα πράγματα με την ασπαρτάμη δεν πάνε καλά. Προς το παρόν υπάρχουν ενδείξεις», δήλωσε.

Τι δείχνουν έρευνες

Την ίδια ώρα, έρευνα που είχε δημοσιευτεί στο BMJ, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 100.000 ενήλικες στη Γαλλία, βρήκε μια πιθανή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τεχνητών γλυκαντικών και των καρδιακών παθήσεων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες ασπαρτάμης -που βρέθηκαν στα επιτραπέζια γλυκαντικά καθώς και σε δημητριακά, γιαούρτι, καραμέλες και αναψυκτικά- είχαν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σχέση με άτομα που δεν κατανάλωναν το γλυκαντικό.

Αλλά και ερευνητές του Γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (INSERM) και του Πανεπιστημίου του Παρισιού Sorbonne Paris Nord, εστιάζοντας σε γλυκαντικές ουσίες όπως η ασπαρτάμη, η σουκραλόζη και η ακεσουλφάμη καλίου, προερχόμενες από κάθε είδους διατροφικές πηγές, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η ασπαρτάμη βρέθηκε να σχετίζεται με αυξημένο κατά 17% κίνδυνο για αγγειοεγκεφαλικά επεισόδια, ενώ η σουκραλόζη και η ακεσουλφάμη καλίου με μεγαλύτερη πιθανότητα στεφανιαίας νόσου.

Επιστημονικοί φορείς που αξιολόγησαν την ασφάλεια της ασπαρτάμης, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε. (European Food Safety Authority, EFSA) και ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α. (Food and Drug Administration, FDA), έχουν πει πάντως ότι είναι ασφαλής για κατανάλωση από το γενικό πληθυσμό (μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες και παιδιά) εντός των τιμών Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης, με την εξαίρεση των ατόμων με το κληρονομικό μεταβολικό νόσημα φαινυλκετονουρία.