TO ΠΡΩΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ του μωρού σας

20 ΟΔΗΓΙΕΣ για ασφαλείς διακοπές

Το καλοκαίρι ξεκίνησε και εσείς ετοιμάζεστε για τις πρώτες διακοπές του μωρού σας; Ανησυχείτε για την ασφάλειά του; Προβληματίζεστε εάν πρέπει να εκτεθεί στο ηλιακό φως;

Η Δρ Μαρία Κ. Τζητηρίδου-Χατζοπούλου, Παιδίατρος-Νεογνολόγος-Αναπτυξιολόγος, δίνει όλες τις απαραίτητες οδηγίες για ασφαλείς διακοπές με το μωρό σας.

«Για να εξελιχθούν ομαλά όλα και να απολαύσετε τις διακοπές και τον ήλιο με ασφάλεια, χωρίς τον κίνδυνο ατυχημάτων, πρέπει να οργανωθείτε και να εστιάσετε στην πρόληψη», διευκρινίζει.

Μωρά και αντηλιακή προστασία

Το δέρμα των μωρών είναι ακόμη «ανώριμο», πολύ πιο ανώριμο σε σχέση με των ενηλίκων, γεγονός που τα καθιστά πολύ ευάλωτα στον ήλιο.

Σύμφωνα με την κα Τζητηρίδου, η μελανίνη συντίθεται με βραδύτερο ρυθμό στην παιδική ηλικία, ενώ το 50%-80% των βλαβών που σχετίζεται με την ακτινοβολία UV  λαμβάνει χώρα κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία.

«Ο ήλιος προκαλεί ευεξία και προάγει τη σύνθεση της βιταμίνης D. Ωστόσο υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι της έκθεσης ή υπερέκθεσης στον ήλιο, όπως το ηλιακό έγκαυμα, το οξειδωτικό στρες, η καταστροφή του DNA και η ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος ή προδιάθεση για ανάπτυξη στην ενήλικη ζωή», διευκρινίζει η γιατρός.

8 συμβουλές για προστασία του μωρού σας από τον ήλιο

01

Να μην εκτίθενται ποτέ παιδιά κάτω των 3 ετών σε άμεσο ηλιακό φως.

02

Να προστατεύονται πάντα στη σκιά (ομπρέλα, σκηνή κλπ).

03

Ακόμα και στη σκιά, να φορούν πάντα καπέλο με πλατύ γείσο, μπλουζάκι και γυαλιά ηλίου.

04

Εφαρμογή του αντηλιακού σε όλες τις επιφάνειες του σώματος, καθώς και η άμμος και το νερό αντανακλούν τις ακτίνες του ηλίου.

05

Να εφαρμόζετε τακτικά (κάθε 3 ώρες) στο μωρό αντηλιακό με υψηλή προστασία τόσο για τις UVA όσο και για τις UVB, κατάλληλο για τον τύπο του δέρματος και την ένταση του ηλίου (δείκτης προστασίας 50 SPF plus).

06

Το σωστό αντηλιακό για μωρά πρέπει να έχει ιδιότητες φωτοπροστασίας, ανοχή, ασφάλεια, στα-θερότητα στην εφαρμογή και ανθεκτικότητα στο νερό και τον ιδρώτα.

07

Τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο από τις 11π.μ. μέχρι τις 4μ.μ.

08

Μην ξεχνάτε ότι οι ακτίνες UVA μπορούν να διαπεράσουν τα σύννεφα και να διεισδύσουν μέσα από το γυαλί.

10+1 οδηγίες για πριν και κατά τη διάρκεια των διακοπών

01

Το βρέφος θα πρέπει να έχει κάνει τα απαραίτητα εμβόλια μερικές εβδομάδες πριν αναχωρήσετε, για να αποφύγετε ενδεχόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες κατά τη διάρκεια των διακοπών.

02

Για να αποφύγουμε τα τσιμπήματα από έντομα, θα πρέπει, μετά τη δύση του ηλίου, τα ρουχαλάκια του μωρού να είναι ανοιχτόχρωμα και να καλύπτουν όλο το μήκος των άκρων. Επίσης, πρέπει να εφαρμόζονται στα ρούχα μικρές ποσότητες αντικουνουπικών σκευασμάτων ειδικών για βρέφη.

03

Με όποιο μέσο κι αν ταξιδεύετε, φροντίστε να μην εκτίθεται το παιδί σας στον ήλιο. Εάν ταξιδεύετε με ΙΧ φροντίστε να υπάρχουν στα παράθυρα σκίαστρα.

04

Η ασφαλής μεταφορά προϋποθέτει ειδικό κάθισμα με ζώνες ασφαλείας τεσσάρων σημείων, τοποθετημένο στην πίσω θέση του αυτοκινήτου.

05

Το ταξίδι θα πρέπει να γίνεται πάντα υπό την επίβλεψη της μητέρας, η οποία θα πρέπει να είναι καθισμένη δίπλα του, για πρόληψη τυχόν εμετών.

06

Δεν πρέπει να ταΐζετε το μωρό εν κινήσει, ούτε λίγο πριν ξεκινήσετε το ταξίδι.

07

Φροντίστε να ενυδατώνετε το μωρό με υγρά ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Έχετε μαζί σας δροσερό νερό για να του δίνετε συχνά.

08

Στο αυτοκίνητο η θερμοκρασία πρέπει να είναι δροσερή (όχι υψηλή ψύξη) και να ανανεώνεται ανά τακτικά διαστήματα ο αέρας.

09

Αν το βάλετε σε καροτσάκι, τοποθετήστε το στη σκιά ή κάτω από μια ομπρέλα, φροντίζοντας να έχει τον ήλιο στην πλάτη του.

10

Προσέξτε πολύ το γάλα ή το φαγητό που κουβαλάτε μαζί σας στην παραλία για να το ταΐσετε. Καλύτερα αυτό να γίνει στο σπίτι, καθώς η πιθανότητα να μολυνθεί κάποιο σκεύος ή η τροφή από παθογόνα μικρόβια είναι μεγάλη.

11

Αν δε θηλάζετε, θα πρέπει στο κατάλυμα που θα πάτε, να υπάρχουν όλες οι απαραίτητες ανέσεις για τη φροντίδα του μωρού, όπως δυνατότητα βρασμού σκευών και υγρών. Οι βρασμένες τροφές διατηρούνται με ασφάλεια στο ψυγείο για 4-5 ώρες το πολύ.

Last Tip!

Οργανώστε μαζί σας ένα φαρμακείο διακοπών που να περιλαμβάνει αντιπυρετικά, αντισταμινικό σιρόπι, αντιμικροβιακή κρέμα και αντισηπτικό διάλυμα.

 

Δρ Μαρία Κ. Τζητηρίδου – Χατζοπούλου

Παιδίατρος, Νεογνολόγος, Αναπτυξιολόγος

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Ειδικευθείσα & Μετεκπαιδευθείσα στην Αναπτυξιολογία Ludwig – Maximilians Universitat, Μόναχο, Γερμανία