Συνάντηση αναμένεται να έχει σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, δηλαδή της ΠΕΦ, του ΣΦΕΕ και της PIF.

Στο τραπέζι βρίσκονται τα 200 εκατ ευρώ που θα προσθέσει το υπουργείο Υγείας στη φαρμακευτική δαπάνη για το 2023 στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπάρχει με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) προκειμένου να μειωθεί το clawback και να ανασάνει η αγορά φαρμάκου.

Να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχάνων επιδιώκουν διαφορετική κατανομή του κονδυλίου των 200 εκατ. ευρώ με βάση την κατηγορία των φαρμάκων που διαθέτουν.

Χρυσή τομή

Πάντως οι δύο πλευρές – υπουργείο Υγείας και φαρμακευτικές επιχειρήσεις – θα επιχειρήσουν να βρουν τη χρυσή τομή ώστε το συνολικό κονδύλι των 200 εκατομμυρίων ευρώ να κατανεμηθεί με μία ισορροπία ανάμεσα στις τρεις κατηγορίες των διαθέσιμων φαρμάκων: Στα σκευάσματα που διατίθενται στη λιανική αγορά, σε εκείνα που χορηγούνται στα νοσοκομεία αλλά και στα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ).

Μετά τη σημερινή συνάντηση ωστόσο δεν αποκλείεται να γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις, προκειμένου να εξυπηρετηθεί καλύτερα η φαρμακευτική αγορά αλλά και οι ανάγκες των ασθενών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το επιπλέον κονδύλι των 150 εκατ. ευρώ θα μοιραστεί στο μεγαλύτερο μέρος του στα φάρμακα της λιανικής όπου αναμένεται να κατευθυνθούν περίπου 60 εκατ. ευρώ.

Θα ακολουθήσουν τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) που θα λάβουν περί τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 40 εκατ. ευρώ θα δοθούν για τα νοσοκομειακά φάρμακα, προκειμένου να υπάρξει μείωση του clawback όπως είναι και οι δεσμεύσεις μας στο Ταμείο Ανάκαμψης.