Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες παγκοσμίως μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων πνευμονίας σε μικρά παιδιά στην Κίνα.

Αν και η πληροφόρηση γίνεται με το σταγονόμετρο ήδη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) απηύθυνε κάλεσμα στις αρμόδιες αρχές των χωρών της Ευρώπης να ελέγχουν τακτικά τα δείγματα, καθώς αναφέρθηκαν αυξημένες λοιμώξεις από το μυκόπλασμα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά κυρίως σε παιδιά και εφήβους. ). Η αιτία όπως φαίνεται είναι το μυκόπλασμα της πνευμονίας, ένα βακτήριο που συνήθως προκαλεί ήπιες λοιμώξεις

Από την πλευρά της ηΚίνα επιμένει ότι τα αυξημένα κρούσματα οφείλονται στη μειωμένη ανοσία που έχουν τα παιδιά στην Κίνα απέναντι στους συνήθεις ιούς εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης μάσκας και των μέτρων κοινωνικής απόστασης που ίσχυαν τα προηγούμενα χρόνια λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Μάλιστα επιμένουν πως δεν έχουν εντοπίσει κάποιο νέο παθογόνο το οποίο να προκαλεί πνευμονία στα παιδιά.

Σε αυξημένη επιφυλακή

Την ίδια στιγμή οι επιστήμονες ανησυχούν και τα υγειονομικά συστήματα βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Ήδη στις ΗΠΑ αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιρλανδία που  ανέφερε ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων πνευμονίας στα παιδιά, στο Άμστερνταμ στη Σουηδία , στη Δανία  καταγράφεται απότομη αύξηση κρουσμάτων πνευμονίας.

Το γεγονός αυτό έχει θέσει σε εκ νέου σε  επιφυλακή τους επιστήμονες οι οποίοι  προειδοποιούν πως θα υπάρξουν ακόμα περισσότερα κρούσματα όσο προχωράμε προς το χειμώνα.

Οι φόβοι των επιστημόνων

Την ίδια στιγμή  δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα «Sun», αναφέρει ότι ο μυστηριώδης ιός εξαπλώνεται στην Ευρώπη και κάποιες πόλεις θα πληγούν περισσότερο γι΄ αυτό τα συστήματα υγείας θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση.

Εμπειρογνώμονας προειδοποίησε ότι το Άμστερνταμ, η Φρανκφούρτη, το Λονδίνο και το Παρίσι, μπορεί να είναι τα πρώτα ευρωπαϊκά σημεία εισόδου για την ασθένεια και αυτό διότι αυτά τα μέρη είναι πυκνοκατοικημένα και κόμβοι διέλευσης για τον υπόλοιπο κόσμο, στοιχεία που διευκολύνουν την εξάπλωση λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Η πιθανότητα να φτάσει η επιδημία στην Ευρώπη είναι στενά συνδεδεμένη με την παγκόσμια δυναμική των ταξιδιών, αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο την άποψη ειδικού επιστήμονα.

Το μυκόπλασμα της πνευμονίας

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς είναι παιδιά ηλικίας 3-8 ετών. Το μυκόπλασμα της πνευμονίας είναι βακτήριο που προσβάλλει λάρυγγα, τραχεία, πνεύμονες, σύμφωνα με το CDC.

Αν και συνήθως προκαλεί ήπιες λοιμώξεις, μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές που απαιτούν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Μεταδίδεται με την επαφή. Όταν κάποιος έχει μολυνθεί από το βακτήριο και βήχει ή φταρνίζεται, παράγει αναπνευστικά σταγονίδια που διασπείρονται γύρω του.

Το μυκόπλασμα συνήθως δεν προκαλεί πνευμονία. Η πιο συχνή λοίμωξη που οφείλεται σε αυτό είναι η τραχειοβρογχίτιδα.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματά της είναι:

    Πονόλαιμος

    Αίσθημα κόπωσης

    Πυρετός

    Βήχας

    Πονοκέφαλος

Εάν αναπτυχθεί πνευμονία, δηλαδή προσβάλλει το βακτήριο τους πνεύμονες, τα πιο πιθανά συμπτώματα είναι:

    Πυρετός και ρίγη

    Βήχας

    Αίσθημα κόπωσης

    Δυσκολία στην αναπνοή