Θανάσης Εξαδάκτυλος: Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
Επιτυχημένος πλαστικός χειρουργός πλέον των δύο δεκαετιών στην Θεσσαλονίκη ο Θανάσης Εξαδάκτυλος, μεθοδικός και ιδιαίτερα οξυδερκής, ανέλαβε επί δύο συνεχόμενες τετραετίες το «τιμόνι» του συνδικαλιστικού οργάνου των γιατρών και η θητεία του χαρακτηρίζεται «σταθμός» στην ιστορία του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Ήταν ήδη στο ζενίθ της επιστημονικής του πορείας, όταν αποφάσισε παράλληλα με τα χειρουργεία, να αγωνιστεί για τα συνδικαλιστικά ζητήματα των συναδέλφων του.
Ως πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης υπήρξε «αποκεντρωτικός» στη διανομή αρμοδιοτήτων, διεκδίκησε ρηξικέλευθες λύσεις σε προβλήματα, προχώρησε σε καινοτόμες πράξεις, όπως η ίδρυση του Επαγγελματικού Ταμείου, και η καθιέρωση του κώδικα προστασίας προσωπικών δεδομένων των γιατρών, ενώ προχώρησε και σε αγορά νέων γραφείων με ανάληψη επιπλέον αρμοδιοτήτων για τον Σύλλογο.
Κι ενώ έχει ταυτιστεί απόλυτα με την πόλη του ετοιμάζεται να κατακτήσει και… άλλες πολιτείες, καθώς προτίθεται να διεκδικήσει την προεδρία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Για το σκοπό αυτό οι συνάδελφοί του τον τίμησαν με το γενναιόδωρο ποσοστό της τάξης του 73% στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου.
Προβλήματα στη δημόσια υγεία
Έχοντας εντοπίσει όλα αυτά τα χρόνια τα μεγάλα προβλήματα στη δημόσια υγεία ο πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, βάζει το «νυστέρι» στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας μας
«Η δημόσια υγεία πάσχει διαχρονικά από την έλλειψη ενός λειτουργικού συστήματος που να αξιοποιεί πλήρως και ορθά τους μειωμένους πόρους προς όφελος των ασθενών. Παρά τις πολλαπλές προσπάθειες αναμόρφωσης, εδώ και 35 χρόνια αποτυγχάνουν να κάνουν ένα εθνικό σύστημα υγείας, που να ανταποκρίνεται στις επιθυμίες και τις ανάγκες ασθενών και γιατρών. Μέχρι το 2008 ξοδεύαμε υπέρογκα ποσά όμως, πάλι δεν είχαμε ένα ωραίο λειτουργικό σύστημα, το οποίο να μπορεί να μας καλύψει και να λέμε ότι δεν θα χρειαστεί να βάλουμε το χέρι στην τσέπη αν αρρωστήσουμε» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος.
Στις «παθογένειες» του εθνικού μας συστήματος εντάσσεται και η έλλειψη ιατρών μέσης ηλικίας, αλλά και οι κομματικές διοικήσεις των νοσοκομείων, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης:
«Το σημερινό Ε.Σ.Υ. πάσχει, μεταξύ των άλλων και από μια διαταραγμένη ηλικιακή κατανομή των γιατρών, καθώς παρουσιάζεται έλλειψη στελεχών μέσης ηλικίας. Έχουμε δηλαδή μόνο νέους και μεγάλης ηλικίας γιατρούς, οι διοικήσεις είναι κομματικές και περιορισμένου χρόνου, και οι μηχανισμοί αξιολόγησης εντός του συστήματος είναι είτε σε εμβρυικό στάδιο, είτε σε αναστολή λειτουργίας».
Ανορθολογική κατανομή γιατρών
Η « ανορθολογική» κατανομή του αριθμού των γιατρών σε συνάρτηση με τη γεωγραφία και τις ειδικότητες είναι άλλη μία από τις «παρενέργειες» του συστήματος σύμφωνα με τον κ. Θανάση Εξαδάκτυλο, με αποτέλεσμα οι ελλείψεις σε πολλές περιπτώσεις να γίνονται πιο εμφανείς:
«Σε πολλά νοσοκομεία της χώρας παρατηρούμε ότι η αναμονή για τα χειρουργεία φτάνει και τα δύο χρόνια. Και χειρουργεία να έχεις και όλο τον εξοπλισμό αν δεν έχεις αναισθησιολόγους, δεν μπορεί να χειρουργηθεί ο άρρωστος. Αυτές οι αυτονόητες παραλείψεις καθιστούν το σύστημα εντελώς αναποτελεσματικό».
« Πρακτικά χρειαζόμαστε ένα καλύτερο σύστημα υγείας που θα σχεδιαστεί αξιοποιώντας τα σημερινά δεδομένα όπως διαμορφώνονται και στο επίπεδο των οικονομικών αλλά και των ανθρώπινων πόρων. Το σύστημα θα πρέπει να είναι ανοικτό, με εργασιακές σχέσεις ελκυστικές και με τη δυνατότητα να λειτουργεί πέρα από τη στενή κρατική δομή, στην οποία οι εκάστοτε ηγεσίες του Υπουργείου επιμένουν και για το λόγο αυτό συστηματικά αποτυγχάνουν».
Κακές οι αμοιβές των γιατρών
Οι κακές αμοιβές των γιατρών αλλά και η συνήθης τακτική της πολιτείας να λαμβάνει «μονομερείς» αποφάσεις σε καίρια ζητήματα που τους αφορούν, έχουν τεθεί κατ΄επανάληψη στο «στόχαστρο» του απερχόμενου προέδρου του Ι.Σ.Θ. :
«Οι κανόνες αλλάζουν μονομερώς και απροειδοποίητα, οι αμοιβές είναι χαμηλές και δεν καταβάλλονται εγκαίρως και αυτό οδηγεί πολλούς συναδέλφους στο εξωτερικό. Περισσότεροι από 15.000 γιατροί έχουν μετακινηθεί και εργάζονται εκτός χώρας και αυτό είναι θλιβερό.
Η πολιτεία πρέπει να καταλάβει ότι οι Έλληνες γιατροί έχουν τη δυνατότητα εύκολης εργασίας ανά την Ευρώπη λόγω του υψηλού επιπέδου σπουδών και ειδίκευσης που διαθέτουν. Γι αυτό πρέπει να εγκαταλείψει τη λογική του πειθαναγκασμού που έχει επιχειρήσει πολλές φορές για να επιβάλλει τους όρους της, όπως με το θέμα των οικογενειακών γιατρών. Επιπλέον θα πρέπει να είναι ειλικρινής απέναντι στους ασθενείς, τους οποίους καλεί από τις αρχές του 2018 να εγγραφούν σε ανύπαρκτους ή ανεπαρκείς σε αριθμό γιατρούς».
Σε πολλά νοσοκομεία της χώρας παρατηρούμε ότι η αναμονή για τα χειρουργεία φτάνει και τα δύο χρόνια.
Η κομματική πυραμίδα του ΕΣΥ
Το μείζον πρόβλημα της δημόσιας υγείας έγκει-ται στο γεγονός, ότι η διοικητική πυραμίδα του ΕΣΥ ελέγχεται και λειτουργεί μέσω της κομματικής γραφειοκρατίας, όπως υπογραμμίζει ο κ. Εξαδάκτυλος. «Πολύ συχνά οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν γνώση του αντικειμένου και τους βάζουν να διαχειριστούν προϋπολογισμό δισεκατομμυρίων. Κάθε φορά που βγαίνει μια κυβέρνηση τοποθετεί τους δικούς της για να τους εξυπηρετεί. Όμως εξυπηρετώντας τους δικούς της, δεν … εξυπηρετείται ο ασθενής. Το ιδεολογικό πρόσημο του συστήματος υγείας θα πρέπει να αλλάξει για να εκσυγχρονιστεί».