Οι γιατροί θα μπορούν πλέον να συνταγογραφούν πρόγραμμα σωματικών ασκήσεων, ανάλογα με την πάθηση των ασθενών.

Σήμερα υπάρχουν ήδη συνταγογραφούμενα προγράμματα ασκήσεων. Αυτά διαφέρουν ανάλογα το είδος, την ένταση, τη διάρκεια και τη συχνότητα της άσκησης. Για παράδειγμα, σε περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας, ένα πρόγραμμα θα μπορούσε να περιλαμβάνει ασκήσεις αντοχής, ενδυνάμωσης και άσκησης αναπνευστικών μυών (ίσως περπάτημα, αεροβική, ποδηλασία, χαλαρό τρέξιμο για 30-60 λεπτά, 3-5 φορές την εβδομάδα).

Η συνταγογράφηση της άσκησης συμβάλλει στην πρόληψη

Ο κ. Κωνσταντίνος Νάτσης, αντιπρόεδρος της European Federation of Sports Medicine Associations (EFSMA) και καθηγητής, διευθυντής Εργαστηρίου Ανατομίας και Χειρουργικής Ανατομίας του ΑΠΘ, επισημαίνει ότι υπάρχουν πολλές επιλογές ασκήσεων που θα μπορούσαν να συνταγογραφηθούν, ανάλογα με την πάθηση του ασθενούς, για παράδειγμα το διαβήτη ή το άσθμα.

Υπάρχουν 22 κέντρα παγκοσμίως που συνεργάζονται με το σύστημα αυτό, ένα εκ των οποίων βρίσκεται στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο. Εκεί μπορεί ο ασθενής να προσέρχεται για εφαρμόζει αυτά που του έχουν συνταγογραφηθεί, σε μηχανήματα και κατάλληλες υποδομές. Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι κάθε πρόγραμμα είναι απαραίτητα εξατομικευμένο, ανάλογα το περιστατικό..

Τελος, ο κ. Νάτσης τονίζει ότι πολλές φορές η άσκηση έχει καλύτερα αποτελέσματα από τη φαρμακευτική αγωγή. Το ένα, βέβαια, δεν πρέπει να αναιρεί το άλλο. Ο ασθενής μπορεί να ωφεληθεί από το συνδυασμό τους.

 

Πηγή: ipaideia.gr