Το Columbia University ανακοίνωσε την ίδρυση του Stavros Niarchos Foundation (SNF) Center for Precision Psychiatry & Mental Health. Το Κέντρο φιλοδοξεί να αποτελέσει καταλύτη στην ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων και την ευρύτερη χρήση της ιατρικής ακριβείας (precision medicine) για τη διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία ψυχιατρικών παθήσεων. Το Κέντρο δημιουργείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), μέσω δωρεάς ύψους $75 εκατομμυρίων, στο πλαίσιο της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία (ΔΠΥ).

Το νέο Κέντρο δραστηριοποιείται βάσει συνεργασίας του Τμήματος Ψυχιατρικής του Vagelos College of Physicians and Surgeons και του Zuckerman Mind Brain Behavior Institute στο Columbia University. Έρχεται να ενταχθεί στο μοναδικό οικοσύστημα ερευνητικών και κλινικών υπηρεσιών του Columbia University, αξιοποιώντας επιπρόσθετα την εμπειρία και τεχνογνωσία του New York Genome Center (NYGC), που αποτελεί συνεργαζόμενο οργανισμό του πανεπιστημίου, καθώς και συνεργασίες με το New York State Office of Mental Health.

Η σημαντική πρόοδος που έχει σημειωθεί στον τομέα της ιατρικής ακριβείας δίνει τη δυνατότητα σε επιστήμονες και επαγγελματίες Υγείας να μελετούν συνδυαστικά τα μοναδικά γονιδιωματικά, φυσιολογικά και υγειονομικά προφίλ κάθε ασθενούς για την ανάπτυξη νέων μεθόδων πρόληψης και θεραπείας. Το Columbia University βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της έρευνας για τον εντοπισμό γενετικών και βιολογικών αλλαγών που προκαλούν πλήθος σοβαρών ψυχικών ασθενειών.

Το SNF Center for Precision Psychiatry & Mental Health έρχεται να επεκτείνει αυτήν την έρευνα, συγκεντρώνοντας έναν σημαντικό όγκο ιατρικών δεδομένων που αφορούν γονιδιωματικές αλληλουχίες. Παράλληλα, αξιοποιώντας τη διεπιστημονική τεχνογνωσία βιολόγων, ιατρών και άλλων ειδικοτήτων, το Κέντρο αναμένεται να επιταχύνει, τόσο σε επίπεδο έρευνας, όσο και θεραπείας, την ανάπτυξη νέων εργαλείων για την πρόληψη και αντιμετώπιση ψυχικών ασθενειών, βάσει της εμπειρίας συγκεκριμένων υποομάδες ασθενών.

“Οι γνώσεις που μας προσφέρει η γονιδιωματική και η ιατρική ακριβείας αποδεικνύονται εξαιρετικά πολύτιμες για τη βελτίωση της υγείας και της ζωής των ανθρώπων”, δήλωσε ο πρόεδρος του Columbia University, Lee C. Bollinger. “Μέσω του νέου Κέντρου, οι ερευνητές μας θα ανταποκριθούν σε μια επιτακτική ανθρώπινη ανάγκη, αξιοποιώντας την ιατρική ακριβείας για την ενίσχυση της ψυχικής υγείας για όλους. Είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες στο ΙΣΝ για τη συνεργασία του με το Columbia University με σκοπό την αντιμετώπιση αυτής της σημαντικής επιστημονικής και ανθρωπιστικής πρόκλησης”.

“Η σημαντική πρόοδος που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες στη φροντίδα της σωματικής μας υγείας αποδεικνύει πόσο μπροστά έχουμε προχωρήσει σε αυτόν τον τομέα, αναδεικνύοντας, ταυτόχρονα, ότι έχουμε μείνει πίσω σε σχέση με τη φροντίδα της ψυχικής μας υγείας”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος. “Όλοι εμείς στο ΙΣΝ είμαστε υπερήφανοι που υποστηρίζουμε τους γιατρούς, επιστήμονες και επαγγελματίες ψυχικής υγείας του Columbia University, οι οποίοι συνδυάζουν τη βαθιά τεχνογνωσία με την εξίσου βαθιά αίσθηση ανθρωπιάς προκειμένου να αντιμετωπίσουν ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας”.

Το Κέντρο θα διευθύνεται από κοινού από τον Sander Markx, MD, επίκουρο καθηγητή Κλινικής Ψυχιατρικής στο Vagelos College of Physicians and Surgeons (VP&S) και Διευθυντή του Κέντρου Νευροψυχιατρικής Ακριβείας στο New York State Psychiatric Institute, τον Steven A. Kushner, MD, PhD, καθηγητή Ψυχιατρικής στο VP&S και κύριο ερευνητή στο Ψυχιατρικό Ινστιτούτο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, και τον Joseph Gogos, MD, PhD, καθηγητή Φυσιολογίας & Κυτταρικής Βιοφυσικής, Νευροεπιστήμης και Ψυχιατρικής στο VP&S και κύριο ερευνητή στο Zuckerman Mind Brain Behavior Institute.

Πηγές: Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος