Ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος σεμιναρίων του Σχολείου Ασθενών με Καρδιαγγειακές Παθήσεις από την Γ΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως και παρότι η εξέλιξη στον τομέα της θεραπευτικής είναι σημαντική, η νοσηρότητα και η θνητότητα παραμένουν υψηλές. Η εκπαίδευση των ασθενών μπορεί να προσθέσει πολλά οφέλη στη θεραπεία, την αποφυγή κινδύνων και την συμμόρφωση.

Στο σχολείο των καρδιολογικών ασθενών, ο ασθενής έχει τη δυνατότητα και κυρίως τον χρόνο να λύσει απορίες, να πάρει ωφέλιμες κατευθύνσεις, να αναπτύξει κοινωνικότητα με άλλους ασθενείς, που αντιμετωπίζουν τα ίδια ή παρόμοια προβλήματα, αλλά και με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της κλινικής. Ταυτόχρονα, οι φροντιστές των ασθενών που έχουν σημαντικό ρόλο στη θεραπευτική διαδικασία, είναι σκόπιμο να τους συνοδεύουν, ώστε να γνωρίζουν ποια είναι η βέλτιστη βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Καρδιολογίας Βασίλειο Βασιλικό, διευθυντή της Γ΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του ΑΠΘ στο «Ιπποκράτειο», που διοργανώνει τα σεμινάρια, η σύγχρονη θεραπευτική πρέπει να βασίζεται στη συνεργασία γιατρού και ασθενή και οι θεραπευτικές αποφάσεις να προκύπτουν μέσα από βαθιά κατανόηση και επικοινωνία.

«Αυτήν την δυνατότητα δίνει το σχολείο των καρδιολογικών ασθενών. Ο χρόνος που θέλουμε να αφιερώσουμε στους ασθενείς μας σπάνια είναι αρκετός τόσο για εμάς όσο και για τους ίδιους. Θέλουμε ασθενείς που μπορούν να εκφράσουν απορίες, που απαιτούν αξιόπιστες απαντήσεις, που γίνονται συνοδοιπόροι στην αντιμετώπιση της ασθένειας, γιατί αυτό πραγματικά είμαστε», δηλώνει ο κ. Βασιλικός απευθύνοντας κάλεσμα στους καρδιολογικούς ασθενείς να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια, από τα οποία μόνον ωφελημένοι θα είναι.

Το πρόγραμμα του δεύτερου κύκλου διαμορφώνεται ως εξής:

15 Φεβρουαρίου και 8 Μαρτίου

Καρδιακή ανεπάρκεια – Συναφείς μυοκαρδιοπάθειες – Αιφνίδιος θάνατος

15 Μαρτίου και 22 Μαρτίου

Κολπική μαρμαρυγή – Εμφυτεύσιμες καρδιακές συσκευές

Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται στο κτίριο Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.