Ραγδαίες είναι τα τελευταία χρόνια οι εξελίξεις στην Ουρολογία, η οποία μετατρέπει τη δύναμη της τεχνολογίας σε οφέλη για τους ασθενείς και καθιστά τα κάποτε επώδυνα και δύσκολα χειρουργεία σε αναίμακτες, γρήγορες και αποτελεσματικές επεμβάσεις.

 

Η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη είναι μια πάθηση που απασχολεί έναν στους δύο άνδρες άνω των 50 ετών. Έχουν γίνει βήματα στην αντιμετώπισή της;

Στην αντιμετώπιση της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη (ΚΥΠ) έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια ένα νέο κεφάλαιο. Πρόκειται για το Rezum, που αξιοποιεί τη δύναμη των υδρατμών, στοχεύει τη θερμική τους ενέργεια στην υπερπλασία και νεκρώνει τα πάσχοντα κύτταρα, χωρίς να τραυματίζει τους παρακείμενους ιστούς.

Δεν απαιτούνται τομές, δεν χρειάζεται γενική αναισθησία, ο ασθενής δεν χάνει τις λειτουργίες της στύσης και της ούρησης, ενώ επιστρέφει στην καθημερινότητά του άμεσα. Η U4U εφαρμόζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη θεραπεία Rezum.

Στη γκάμα όμως των σύγχρονων μεθόδων αντιμετώπισης της ΚΥΠ περιλαμβάνονται και δύο ακόμα προσεγγίσεις: το HoLEP, μια εξελιγμένη τεχνική διουρηθρικής προστατεκτομής με τη χρήση laser, που μειώνει το ενδεχόμενο αιμορραγιών και τον χειρουργικό χρόνο, άρα και τη μετεγχειρητική νοσηρότητα για τον ασθενή, αλλά και η νεότερη εκδοχή του, η τεχνική Low Power HoLEP, όπου χρησιμοποιείται laser χαμηλότερης έντασης.

Με το Low Power HoLEP η επάνοδος του ασθενούς στην καθημερινότητα είναι ακόμα ταχύτερη και παρόλο που η ενέργεια είναι χαμηλότερης έντασης, η αποτελεσματικότητα είναι ακριβώς η ίδια με την κλασική HoLEP. Να σημειωθεί ότι η U4U διαθέτει το μοναδικό μηχάνημα Low Power HoLEP στην Ελλάδα για την εφαρμογή της θεραπείας αυτής.

 

Η Ρομποτική Χειρουργική μπήκε στη ζωή μας για τα καλά. Τι νέο φέρνει στη θεραπεία παθήσεων όπως ο Καρκίνος του Προστάτη;

Η Ρομποτική Χειρουργική γράφει συνεχώς νέες σελίδες τα τελευταία χρόνια στη θεραπεία του Καρκίνου του Προστάτη, με οφέλη τόσο για τον χειρουργό όσο και για τον ασθενή. Η αιμορραγία ελαχιστοποιείται, ο χρόνος νοσηλείας μηδενίζεται και η επάνοδος στην καθημερινότητα είναι ταχύτερη.

Ό,τι πιο επαναστατικό υπάρχει σήμερα στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη είναι η  θεραπεία HIFU, που πραγματοποιείται με την εκπομπή υψηλής έντασης κυμάτων υπερήχου στην πάσχουσα περιοχή. Μάλιστα, η ουρολογική ομάδα της U4U είναι η μόνη στη Βόρεια Ελλάδα που εφαρμόζει την εστιακή θεραπεία του καρκίνου του προστάτη με το μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας Robotic HIFU Focal One.

Η εφαρμογή της απαιτεί μόλις λίγα λεπτά, δεν πραγματοποιείται καμία τομή, δεν υπάρχει καθόλου μετεγχειρητικός πόνος και ο ασθενής παίρνει εξιτήριο την ίδια την ημέρα της επέμβασης. Παράλληλα εγγυάται ογκολογική ασφάλεια, εξαλείφοντας κινδύνους όπως η ακράτεια και η στυτική δυσλειτουργία.

Και βέβαια δεν ξεχνάμε το υπερσύγχρονο ρομποτικό σύστημα DA VINCI X, με το οποίο διενεργούμε τη ρομποτική ριζική προστατεκτομή, με εντυπωσιακά αποτελέσματα έναντι της ανοικτής επέμβασης, αλλά και της λαπαροσκοπικής. Η χειρουργική τομή ελαχιστοποιείται και το πάσχον όργανο αφαιρείται χωρίς να επηρεάζονται οι παρακείμενες δομές και ιστοί. Ελευθερία κινήσεων, ακριβέστερη εικόνα του χειρουργικού πεδίου, εργονομική θέση της χειρουργικής ομάδας είναι μερικά μόνο από τα οφέλη που προσφέρει το DA VINCI X στον χειρουργό, με ό,τι αυτά συνεπάγονται για τον ασθενή.

 

Και η Στυτική Δυσλειτουργία που ταλανίζει μεγάλη μερίδα ανδρών; Έχει βρει τη λύση της;

Τα Κρουστικά Κύματα Χαμηλής Έντασης (LI-ESWT) έχουν αλλάξει τα δεδομένα στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας με αγγειακή αιτιολογία. Οδηγούν στη δημιουργία νέων αγγείων, με αποτέλεσμα την αύξηση της ροής αίματος στο πέος και έτσι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται στη ρίζα του.

Το βασικότερο πλεονέκτημα από την εφαρμογή των κρουστικών κυμάτων είναι πως τα αποτελέσματά της εμφανίζονται γρήγορα και έχουν διάρκεια στον χρόνο.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι σε πάνω από 7 στους 10 ασθενείς διατηρούνται έως και ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας. Επιπλέον, η μέθοδος είναι ανώδυνη, δεν είναι επεμβατική, δεν απαιτεί αναισθησία, δεν έχει παρενέργειες και οδηγεί σε αυθόρμητη σεξουαλική δραστηριότητα.

Σε συνέντευξή του στο Health More, ο χειρουργός-ουρολόγος, Δρ Αθανάσιος Μπέκος, ένας εκ των δύο επικεφαλής της κορυφαίας ουρολογικής οµάδας U4U, µιλά για τις νέες τάσεις στην αντιµετώπιση µιας σειράς ουρολογικών προβληµάτων, από την Καλοήθη Υπερπλασία και τον Καρκίνο του Προστάτη µέχρι τη Στυτική Δυσλειτουργία.

Δρ Αθανάσιος Μπέκος είναι χειρουργός ουρολόγος Διευθυντής Β’ Ουρολογικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης και ένας εκ των δύο επικεφαλής της ουρολογικής οµάδας U4U.
Δρ Αθανάσιος Μπέκος είναι χειρουργός ουρολόγος Διευθυντής Β’ Ουρολογικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης και ένας εκ των δύο επικεφαλής της ουρολογικής οµάδας U4U.

 

Ο Δρ Αθανάσιος Μπέκος είναι χειρουργός ουρολόγος Διευθυντής Β’ Ουρολογικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης και ένας εκ των δύο επικεφαλής της ουρολογικής οµάδας U4U.

Αναγνωρίζεται ως πρωτοπόρος στον τοµέα του µε εξειδίκευση στη λαπαροσκοπική και ροµποτική χειρουργική. Διενήργησε την 1η λαπαροσκοπική και την 1η ροµποτική ριζική προστατεκτοµή στην Ελλάδα. Επίσης περιέγραψε και διενήργησε την 1η ροµποτική βουβωνική λεµφαδενεκτοµή στην Ευρώπη.