Φυσικοθεραπευτικές λύσεις
Γράφει ο Χρυσόστομος Παπανικολάου PT, MSc,
Manual Therapist, Certified Ackermann Therapist
Θα προσπαθήσουμε επιγραμματικά να αναφέρουμε τα διάφορα φυσικοθεραπευτικά μέσα και τη
δράση τους.
δράση τους.
Τα ρεύματα: Είναι ίσως η πιο συνηθισμένη μορφή θεραπείας. Έχουν αναλγητική δράση, μπορούν να προκαλέσουν μυική σύσπαση αλλά και χρησιμεύουν για την ιοντοφόρεση διάφορων ουσιών.
Ο υπέρηχος: Έχει αναλγητική και αποϊδηματική δράση.Χρησιμεύει στην επούλωση καταγμάτων και στην επιτάχυνση της επουλωτικής διαδικασίας.
Το laser: Είναι ένα σύγχρονο μηχάνημα με αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση. Επιταχύνει τις μεταβολικές διεργασίες, ενισχύει την αγγειακή δραστηριότητα και βελτιώνει τη νευρική λειτουργία. Βοηθά στην ταχύτερη επούλωση ιστών που έχουν υποστεί βλάβη (τραύματα, πληγές,έλκη κατακλίσεων, διαβητικά έλκη κ.ά)
Το TECAR: Είναι μια καινοτόμος συσκευή που μεταφέρει ενέργεια στους ιστούς με χωρητικό και αντιστατικό τρόπο. Οι πολλαπλοί τρόποι μεταφοράς της ενέργειας χαρακτηρίζονται από το γεγονός ότι η θερμότητα παράγεται απευθείας μέσα στους ιστούς, επιτυγχάνοντας έτσι τη θεραπεία ιστών που ήταν προηγουμένως δυσπρόσιτοι. Έχει ενδείξεις σε τενοντοπάθεια, διάστρεμμα, μυϊκές θλάσεις, επικονδυλίτιδα, trigger Points, oσφυαλγία-αυχεναλγία κ.ά.
Ο κρουστικός υπέρηχος (Shockwave): Είναι μια μέθοδος θεραπείας, κατά την οποία ενεργειακά κύματα διοχετεύονται πάνω στην πάσχουσα περιοχή, με αποτέλεσμα την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος, του μεταβολισμού και γενικά της επουλωτικής ικανότητας του οργανισμού. Χρησιμοποιείται συχνά σε περιοχές όπου υπάρχει χρόνια φλεγμονή, σε επασβεστώσεις σε trigger points, σε συμφυτική θυλακίτιδα κ.ά.
Ο μαγνητικός διεγέρτης: Είναι μια συσκευή παραγωγής παλμικού μαγνητικού πεδίου, πολύ υψηλής επαγωγής. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή θεραπεία που πλεονεκτεί έναντι άλλων στην αντιμετώπιση νευρολογικών παθήσεων, όπως καταστροφή περιφερειακών νεύρων, απονευρωμένους μύες, ατροφία, αγκύλωση, μυϊκή ενδυνάμωση, και κινητοποίηση αρθρώσεων. Είναι συνήθως
μονόδρομος σε περιπτώσεις καθυστερημένης επούλωσης καταγμάτων, αλλά και χόνδρινων βλαβών.
Φυσικά υπάρχουν και πολλά άλλα μηχανήματα με ποικίλη δράση που δυστυχώς δεν μπορούν αν αναλυθούν όλα σε αυτές τις σειρές. Είναι σημαντικό, τελειώνοντας, να τονίσουμε ότι τα μηχανήματα είναι εργαλεία και όχι θεραπευτική πανάκεια.
Η άρτια επιστημονική κατάρτιση του φυσικοθεραπευτή, η αμφίδρομη επικοινωνία με το θεράποντα ιατρό, η λήψη λεπτομερούς ιστορικού και η γνώση όλων των αντενδείξεων των μηχανημάτων και των τεχνικών πρέπει να ληφθούν υπόψιν, για την επίτευξη ενός πρωτίστως ασφαλούς και εν συνεχεία αποτελεσματικού προγράμματος.