Η μύτη αποτελεί ένα κυρίαρχο χαρακτηριστικό του προσώπου και συμβάλλει καταλυτικά στην αρμονία του, γι’ αυτό και η όποια δυσμορφία της έχει άμεσα ορατές αισθητικές συνέπειες. Ωστόσο, οι λειτουργικές ιδιότητές της είναι ακόμα πιο σημαντικές, με την ελεύθερη ρινική αναπνοή να είναι κριτήριο ευεξίας και ποιότητας ζωής.

Όπως επισημαίνει στο Health More ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, Δρ Ιωάννης Γκουντάκος, πλέον στις σύγχρονες χειρουργικές μεθόδους που αφορούν τη μύτη η αισθητική της βαδίζει χέρι χέρι με τη σωστή λειτουργία της και αυτό πρέπει να επιδιώκει τόσο ο γιατρός όσο και ο ασθενής. Άλλωστε μια όμορφη μύτη δεν σημαίνει τίποτα, αν δεν έχουν λυθεί λειτουργικά προβλήματα, όπως η δυσκολία στη ρινική αναπνοή.

Στις πλέον σύγχρονες χειρουργικές μεθόδους γύρω από τα αισθητικά και λειτουργικά ζητήματα της μύτης συγκαταλέγονται:

 

Ρινοπλαστική με χρήση πιεζοτόμου (Diamond Rhinoplasty)

Πρόκειται για την πλέον ασφαλή και ατραυματική χειρουργική επέμβαση, με πολλά οφέλη για τον ασθενή:

Γίνεται «γλυπτική» της μύτης και αποφεύγονται σε πολλές περιπτώσεις οστεοτομίες.

  • Προστατεύονται οι μαλακοί ιστοί της μύτης.
  • Επιτυγχάνεται ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος.
  • Επιτυγχάνεται καλύτερη και γρηγορότερη αποθεραπεία.
  • Επιτυγχάνεται μόνιμο και εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με τον Δρα Ι. Γκουντάκο, η σύγχρονη τάση της ρινοπλαστικής απαιτεί λιγότερο «μειωτικές» και περισσότερο ενδορινικές τεχνικές συρραφής και χρήση μοσχευμάτων, που επιτρέπουν την αλλαγή του περιγράμματος της μύτης, με ενίσχυση του σκελετού της και χωρίς αισθητικές και λειτουργικές ατέλειες μετά το χειρουργείο.

 

Ενδοσκοπική Χειρουργική Μύτης Παραρινίων

Αποτελεί τη σύγχρονη, ανώδυνη και αναίμακτη μέθοδος αντιμετώπισης των μορφών της  ρινοκολπίτιδας (ιγμορίτιδας) με ή χωρίς ρινικούς πολύποδες που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτικά σκευάσματα.

Κατά την εν λόγω επέμβαση, ο χειρουργός, με τη βοήθεια ενδοσκοπίων και ειδικής κάμερας, διανοίγει τα στόμια των παραρινίων κόλπων προς τη μύτη, αφαιρώντας τον παθολογικό βλεννογόνο, αποφεύγοντας εξωτερικές τομές και μειώνοντας την επιβάρυνση του ασθενούς. Κατά αυτόν τον τρόπο μειώνεται η βαρύτητα του χειρουργείου και η νοσηρότητα του ασθενούς.

Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του λίγες ώρες μετά το χειρουργείο, ενώ δεν απαιτείται πωματισμός της μύτης. Ο χρόνος απουσίας από την εργασία υπολογίζεται σε λιγότερο απο μία εβδομάδα.

Εκτός βέβαια από τη χρόνια ρινοκολπίτιδα, η ενδοσκοπική χειρουργική εκτείνεται στην αντιμετώπιση ενός ευρέος φάσματος παθήσεων, όπως παθήσεις του δακρυϊκού συστήματος, καλοήθεις και κακοήθεις όγκοι της μύτης, των παραρινίων κόλπων και της βάσης του κρανίου.

 

Αποκατάσταση ρινικού διαφράγματος

Η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος αποτελεί το συχνότερο αίτιο ρινικής δυσχέρειας. Ωστόσο, ο κλασικός τρόπος χειρουργικής αντιμετώπισης του με τη χρήση μετεγχειρητικού πωματισμού με γάζες της μύτης, αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα για πολλούς ασθενείς.

Η σύγχρονη χειρουργική του ρινικού διαφράγματος απαιτεί τη διόρθωση των σκολιωτικών χόνδρων και οστών με μερική αφαίρεση τους και την επανατοποθέτηση τους με την βοήθεια ειδικών ραφών. Η χειρουργική του ρινικού διαφράγματος μπορεί να συνδυαστεί με την επέμβαση της ρινοπλαστικής, προκειμένου στον ίδιο χρόνο να διορθωθούν οι όποιες αισθητικές ατέλειες.

Με τις νέες μεθόδους χειρουργικής και τον σύγχρονο εξοπλισμό, οι επεμβάσεις τόσο στο ρινικό διάφραγμα όσο και στις ρινικές κόγχες έχουν απλοποιηθεί και είναι ανώδυνες. Επιτυγχάνεται η αποκατάσταση του ρινικού διαφράγματος, άρα και η φυσιολογική ροή αέρα στη μύτη ανώδυνα, χωρίς πωματισμό της μύτης, με ολιγόωρη παραμονή στην κλινική και ταχεία επάνοδο του ασθενούς στις δραστηριότητές του.

Είναι ενδεικτικό ότι οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στο σπίτι τους λίγες ώρες μετά το χειρουργείο. Η αποκατάσταση υπολογίζεται σε μία εβδομάδα και συνιστάται αποφυγή σωματικής εργασίας ή άσκησης για 2-3 εβδομάδες. Το τελικό αποτέλεσμα είναι πλήρως αντιληπτό από τον ασθενή 10-15 ημέρες μετά το χειρουργείο.

«Η τεχνολογία βρίσκεται πια στη διάθεση της χειρουργικής και μας βοηθά να ελαχιστοποιούμε την ταλαιπωρία του ασθενούς και να πετυχαίνουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα» τονίζει ο Δρ Ι. Γκουντάκος.