Σύνδρομο Εαρινής Κόπωσης
Η εαρινή κόπωση είναι μία πάθηση που εμφανίζεται συνήθως τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και μπορεί να διαρκέσει για λίγες εβδομάδες.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Συνήθως η εαρινή κόπωση εκδηλώνεται με μία ήπια ατονία, εύκολη κούραση κατά τη μυϊκή δραστηριότητα, δυσκολία πνευματικής συγκέντρωσης, υπνηλία και έντονη κόπωση. Έχει παρατηρηθεί ότι την φετινή Άνοιξη τα συμπτώματα θα είναι ακόμα πιο έντονα.
Τι επηρεάζει το σύνδρομο εαρινής κόπωσης;
Οι παράγοντες που επιδεινώνουν την κατάσταση είναι πολλοί και σχετίζονται κυρίως με το περιβάλλον. Στη χώρα μας παρατηρήθηκε μειωμένη ηλιοφάνεια, γεγονός που συνεπάγεται μειωμένη παραγωγή βιταμίνης D κατά τους χειμερινούς μήνες. Επιπλέον, η έξαρση του ιού της γρίπης, η οποία έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας τον φετινό χειμώνα, επέφερε έντονες οργανικές δυσλειτουργίες στο σύνολο του πληθυσμού. Τέλος, το καθημερινό άγχος διαβίωσης και το ψυχολογικό στρες συντελούν στην επίμονη κόπωση.
Πώς θα αντιμετωπίσετε την εαρινή κόπωση
Η τόνωση του οργανισμού εξαρτάται πρωτίστως από τη διατροφή. Η μεσογειακή διατροφή είναι η ιδανική επιλογή, αφού προωθεί την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, όσπριων, δημητριακών και αγνών προϊόντων της φύσης, τα οποία τονώνουν και αποτοξινώνουν τον οργανισμό.
Ενδεικτικά, μερικές συμβουλές που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της εαρινής κόπωσης είναι τα εξής:
- Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Η κατανάλωση junk food βαραίνει τον οργανισμό και μπλοκάρει τον μεταβολισμό.
- Μην καταναλώνετε πολύ καφέ και αλκοόλ.
- Επιλέξτε την καθημερινή γυμναστική, με όποιο τρόπο σας ευχαριστεί. Περπατήστε όσο περισσότερο μπορείτε, ειδικά σε εξωτερικό χώρο, ώστε να απορροφήσει ο οργανισμός σας άπλετο φυσικό φως.
- Προσπαθήστε να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή και αποφύγετε τις απότομες δίαιτες express που επιβαρύνουν τον οργανισμό.
- Κοιμηθείτε! Το άγχος σας θα μειωθεί αισθητά.
- Προσπαθήστε να τηρείτε ένα πρόγραμμα ξεκούρασης, ώστε να προσαρμοστεί ο οργανισμός σας.
- Μην καπνίζετε!
Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευθείτε τον ιατρό σας και θα σας κατευθύνει στην καταλληλότερη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.
Πηγή: capital.gr