Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι μια πάθηση που ως αιτία έχει την πίεση του μέσου νεύρου του χεριού στο επίπεδο του καρπού. Η πορεία του νεύρου προς το χέρι είναι μέσω ενός στενού σωλήνα στη βάση της παλάμης , ο οποίος σχηματίζεται από τα οστά του καρπού και έναν ισχυρό σύνδεσμο. Αυτός ο σωλήνας είναι και η περιοχή όπου το νεύρο πιέζεται με αποτέλεσμα την ανάπτυξη του συνδρόμου.

Το μέσο νεύρο είναι υπεύθυνο για την αισθητικότητα -την αντίληψη δηλαδή της αφής, της πίεσης και θερμοκρασίας – στον αντίχειρα, το δείκτη, το μέσο και την κερκιδική (έσω) επιφάνεια του παράμεσου. Επιπλέον μεταφέρει κινητικές εντολές προς κάποιους μύες του άκρου χεριού.

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι συχνότερο σε άτομα μέσης και τρίτης ηλικίας, γυναίκες και χειρώνακτες. Επίσης οι έγκυες , οι πάσχοντες από θυρεοειδοπάθειες ή διαβήτη, οι καπνιστές και οι υπέρβαροι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης του συνδρόμου.

σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα


Τα συμπτώματα

Η κύρια αιτία που θα φέρει τον ασθενή στο γιατρό, είναι μούδιασμα στην περιοχή κατανομής του νεύρου, στα 3 ½ πρώτα δάκτυλα του χεριού, συχνά με επιδείνωση το βράδυ. Πολλοί ασθενείς περιγράφουν ότι αισθάνονται «σα να πιάνουν βαμβάκι» με αυτά τα δάκτυλα, ενώ άλλοι ότι χρειάζεται να σηκωθούν από το κρεβάτι τη νύχτα κ να «τινάξουν» το χέρι τους για να απαλλαγούν από το δυσάρεστο αίσθημα μουδιάσματος. Κάποιοι, σε πιο προχωρημένο στάδιο, παραπονούνται και για αδεξιότητα στη χρήση του χεριού με πτώσεις αντικειμένων από το χέρι τους.

Η περιγραφή πολλές φορές των συμπτωμάτων είναι αρκετή για να υποψιαστεί κανείς την πάθηση. Ωστόσο μια αναλυτική κλινική εξέταση επιβεβαιώνει τη διάγνωση. Η κατανομή του μουδιάσματος αλλά κ κάποιες ατροφίες στους μύες του θέναρος (του «μαξιλαριού» που βρίσκεται στην παλάμη μας πίσω απ’ τον αντίχειρα) που μπορεί να συνυπάρχουν, είναι αρκετά χαρακτηριστικά του συνδρόμου. Ο γιατρός μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει κάποιες ειδικές κλινικές δοκιμασίες που αναπαράγουν τα συμπτώματα για να σιγουρευτεί.


Η εξέταση

Απεικονιστικές εξετάσεις όπως ακτινογραφία, αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία δεν έχουν καμία απολύτως θέση στη διάγνωση του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα. Πρακτικά ο γιατρός είναι αυτός που θα κρίνει κλινικά αν κάποιος πάσχει απ’ το σύνδρομο. Τα τελευταία χρόνια το υπερηχογράφημα χρησιμοποιείται όλο και συχνότερα ώστε να ελεγχθεί ο χώρος του καρπιαίου σωλήνα, ενώ «παραδοσιακά» το ηλεκτρομυογράφημα είναι μια εξέταση που πραγματοποιείται με σκοπό να αποτυπωθεί και να καταγραφεί και αντικειμενικά η ύπαρξη του συνδρόμου.

σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα


Η θεραπεία

Για τη θεραπεία του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα δοκιμάζονται – κυρίως σε ήπιες περιπτώσεις ή περιπτώσεις που η επέμβαση δε μπορεί να πραγματοποιηθεί για άλλους λόγους – κάποιες συντηρητικές μέθοδοι όπως έγχυση κορτιζόνης ή χρήση ναρθήκων ακινητοποίησης του καρπού.


Κατά κανόνα η θεραπεία είναι χειρουργική

Με μια μικρή τομή στη βάση της παλάμης , υπό τοπική αναισθησία, δια τέμνεται ο εγκάρσιος σύνδεσμος που αποτελεί την οροφή του σωλήνα και έτσι το νεύρο αποσυμπιέζεται προσφέροντας οριστική θεραπεία. Αν και πρόκειται για μια επέμβαση που απαιτεί προσοχή και επιμέλεια καθώς αφορά σε παρασκευή και απελευθέρωση νεύρου, θεωρείται τεχνικά απλή. Κι αυτό γιατί η διάρκεια της είναι 15-20 λεπτά και ο ασθενής μπορεί άμεσα να χρησιμοποιήσει το χέρι του για την αυτοεξυπηρέτηση του. Η βελτίωση στα ενοχλήματα είναι επίσης άμεση. Πολλοί ασθενείς αναφέρουν ότι «επιτέλους κοιμήθηκαν ήσυχα» ήδη από την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα. Φυσικά χρειάζεται κάποιος χρόνος αποκατάστασης λίγων ημερών μέχρι την επούλωση του τραύματος, ενώ αποφεύγεται η χειρωνακτική και βαριά εργασία για λίγες εβδομάδες.

Μια κοινή εσφαλμένη άποψη είναι ότι μπορεί κανείς να αφήσει το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα να «ωριμάσει», να γίνει δηλαδή αρκετά σοβαρό κ ενοχλητικό και μόνο τότε να χειρουργηθεί. Κάτι τέτοιο είναι λάθος, καθώς όσο μεγαλύτερη είναι η βλάβη που έχει προκληθεί στο νεύρο, τόσο περισσότερο θα καθυστερήσει η πλήρης ύφεση των συμπτωμάτων και η επιστροφή στη φυσιολογική λειτουργία του χεριού.

Επομένως το πιο σωστό είναι κανείς απλά να συμβουλευτεί το γιατρό του.

 

Αλαφροπάτης Ηλίας σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

INFO!

Ηλίας Αλαφροπάτης

Ορθοπαιδικός Χειρουργός

www.alafropatis.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο.