ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ & ΔΙΑΚΟΠΕΣ
«Κλειδί» για τη σύσφιξη των ερωτικών σχέσεων
Των Μπέττυς Κυριακίδου, Νανώς Παπαϊωάννου
Καλή ευκαιρία και αφορμή για τη βελτίωση των ερωτικών μας σχέσεων αποτελεί το καλοκαίρι και δη οι διακοπές, καθώς συνεπάγονται λιγότερο εργασιακό άγχος, καλύτερη διάθεση, περισσότερο ελεύθερο χρόνο και δημιουργία νέων εμπειριών.
Μπορεί βέβαια οι διακοπές σε πολλές περιπτώσεις να αποτελούν… crash test, ειδικά για τα νέα ζευγάρια, ενώ ενδέχεται να επιφέρουν και χωρισμούς στην περίπτωση των αγεφύρωτων διαφορών, ωστόσο καλό είναι να αντιμετωπίζουμε με αισιοδοξία την καλύτερη εποχή του χρόνου και να τη βλέπουμε ως αφορμή για σύσφιξη και ενδυνάμωση των ερωτικών μας σχέσεων.
Θετικές αναμνήσεις και σεξουαλική οικειότητα
Όπως επισημαίνει ο Δρ Γεώργιος Πάγκαλος, Ψυχίατρος-Σεξολόγος*, η καλοκαιρινή περίοδος μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση των σχέσεων στο ζευγάρι, ειδικά αν τα προβλήματά τους προκαλούνται από διαπροσωπικές διαφορές. Η δημιουργία κοινών βιωματικών εμπειριών μέσα από ένα ταξίδι διακοπών -με την προϋπόθεση ότι η οργάνωσή του δεν αποτελεί αιτία προστριβών- μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία θετικών αναμνήσεων που έχουν σημασία για το ζευγάρι.
«Η από κοινού ενασχόληση με νέες δραστηριότητες τόσο στο πλαίσιο της αυτοβελτίωσης όσο και στο χρόνο που το ζευγάρι θα περάσει μαζί πραγματοποιώντας τες, αυξάνει το πάθος που η καθημερινότητα δεν ευνοεί. Ο ελεύθερος χρόνος των διακοπών μαζί με τον/τη σύντροφο δίνει τη δυνατότητα στο ζευγάρι να γνωριστεί καλύτερα, αναπτύσσοντας τη βασική για τη σχέση και τη σεξουαλικότητά τους οικειότητα», σημειώνει ο κ. Πάγκαλος.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα νέα ζευγάρια, αλλά και για τις μακροχρόνιες σχέσεις μέσα από την ανακάλυψη του άλλου που διαρκώς εξελίσσεται και τον οποίο σε άλλες περιόδους του χρόνου δεν υπάρχουν οι ευκαιρίες να ανακαλύψεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ελαττωμένο εργασιακό άγχος μπορεί αφενός να βελτιώσει τη γενική ψυχική υγεία και αφετέρου να επηρεάσει θετικά το ειδικό σεξουαλικό άγχος, επιτρέποντας στο ζευγάρι να επικεντρωθεί σε περισσότερο ηδονιστικές απολαύσεις, αυξάνοντας τον αριθμό των επαφών και εντείνοντας τη σεξουαλική ικανοποίηση των συντρόφων, αλλά και εν γένει την ικανοποίησή τους μέσα στη σχέση.
Ποια είναι τα βασικά προβλήματα των ζευγαριών σήμερα
Η σεξουαλική σχέση αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα των σημερινών ζευγαριών, κλυδωνίζοντας έναν από τους τρεις βασικούς πυλώνες της σεξουαλικότητας των συντρόφων, με τους άλλους δύο να είναι η σεξουαλική λειτουργία και η σεξουαλική ταυτότητα.
Η σεξουαλική λειτουργία επίσης σε ατομικό επίπεδο επηρεάζει τις σχέσεις και αφορά την σεξουαλική επιθυμία, τη σεξουαλική διέγερση, τον οργασμό και την εκσπερμάτιση, τον σεξουαλικό πόνο και τη σεξουαλική ικανοποίηση. Η σεξουαλική ταυτότητα ως η αίσθηση του πόσο «άντρας» ή «γυναίκα» αισθάνεται το άτομο και η εμπειρία του εαυτού του ως ελκυστικός εραστής προβληματίζει συχνά το κάθε μέλος του ζευγαριού ξεχωριστά.
«Σε αυτό το πλαίσιο, τα συνηθέστερα θέματα που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινή κλινική πράξη σε επίπεδο ζευγαριών είναι:
✓η έλλειψη ενδιαφέροντος για σεξ
✓η διαφορετική επιθυμία συχνότητας για σεξουαλική επαφή,
✓η ψυχογενής στυτική δυσλειτουργία στους άντρες ειδικά νεαρότερης ηλικίας,
✓η πρόωρη ή η επιβραδυμένη εκσπερμάτιση στους άντρες,
✓προβλήματα οργασμού στις γυναίκες και
✓πόνος κατά τη διείσδυση επίσης στις γυναίκες.
Τα προβλήματα αυτά μπορούν να απαντούν σε έναν ή και στους δύο συντρόφους ταυτόχρονα και δημιουργούν δυσφορία στο άτομο, ενώ η μη αντιμετώπισή τους οδηγεί σε δυσαρμονία στην ίδια τη σχέση», εξηγεί ο κ. Πάγκαλος.
Πού οφείλονται τα προβλήματα
Τα προβλήματα αυτά προκαλούνται και διατηρούνται από πολυπαραγοντικές βιοψυχοκοινωνικές συνθήκες.
Έτσι, ένα πρόβλημα υγείας χρόνιο ή μικρότερης διάρκειας -είτε οργανικής αιτιολογίας, είτε ψυχικής νόσου κάποιου εκ των δύο συντρόφων- μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική επαφή του ζευγαριού.
Σύμφωνα με τον κ. Πάγκαλο, αυτά τα προβλήματα επιδεινώνονται συχνά από φαρμακευτικές θεραπείες, οι οποίες αν και απαραίτητες για την αντιμετώπιση της όποιας ασθένειας, μπορεί να δρουν επιβαρυντικά στη σεξουαλική λειτουργία του ατόμου.
Επίσης ψυχολογικές καταστάσεις όπως το καθημερινό στρες, θέματα αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης του ατόμου, άγχος επίδοσης στη σεξουαλική πράξη και ικανοποίησης του/της συντρόφου γίνονται τροχοπέδη στην επαφή ανάμεσα στο ζευγάρι.
Διαπροσωπικά προβλήματα του ζευγαριού ως αμιγείς δυσκολίες της σχέσης, λόγω έλλειψης επικοινωνίας, εμπιστοσύνης, οικειότητας, σεβασμού ή διαφορετικών επιθυμιών, συχνά είναι αιτία προσβολών, κατηγοριών και διαπληκτισμών των συντρόφων.
Τέλος, κοινωνικά και πολιτισμικά θέματα μπορεί να έχουν γενεσιουργό ρόλο στα προβλήματα του ζευγαριού, λόγω διαφορετικών κινήτρων, σεξουαλικών πεποιθήσεων, οικονομικών συνθηκών, εργασιακών προβλημάτων και προσδοκιών από τον/την σύντροφο.
*Ο Δρ Γεώργιος Πάγκαλος είναι Ψυχίατρος-Σεξολόγος, Στρατιωτικός Ιατρός, Fellow της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σεξουαλικής Ιατρικής, Μέλος της Επιτροπής Κατευθυντήριων Θεραπευτικών Οδηγιών της Διεθνούς Κοινότητας για τη Σεξουαλική Ιατρική και υπεύθυνος του Ειδικού Ψυχοσεξουαλικού Ιατρείου της «Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης».
5+1 τρόποι σύσφιξης σχέσεων!
Τι πρέπει να κάνουμε για να εξασφαλίσουμε μια πιο αρμονική συμβίωση μέσα στη σχέση μας; Με ποιους τρόπους –ειδικά κατά τη διάρκεια των διακοπών- μπορούμε να συσφίξουμε τις σχέσεις με το «έτερον ήμισυ»; Ο κ. Πάγκαλος αποκαλύπτει τους 6 βασικούς τρόπους:
- Η κατανόηση της διαφορετικότητας του άλλου από τις μικρές διαφορές της καθημερινότητας, του ημερήσιου προγράμματος, των τρόπων επικοινωνίας, των σεξουαλικών επιθυμιών. Η λεκτική επικοινωνία είναι βασική στην αναγνώριση και γεφύρωση των διαφορών αυτών. Η μη λεκτική επικοινωνία μέσω πράξεων και συμπεριφορών για τον/την σύντροφο είναι το απόλυτο κριτήριο που θα κρίνει τη σχέση.
- Η ανάπτυξη οικειότητας στη σχέση μέσω της δυνατότητας στο άτομο να είναι ο εαυτός του και να γίνεται αποδεκτός.
- Η επικρότηση και επιδοκιμασία του άλλου όταν κάνει κάτι σωστά λειτουργεί ως μηχανισμός ανταπόδοσης, αυξάνοντας το κίνητρο της προσπάθειας μέσα στο πλαίσιο του ζευγαριού.
- Η έκφραση των συναισθημάτων και των εμπειριών ενισχύει την επικοινωνία μέσα από την κατανόηση. Έτσι για παράδειγμα η λεκτικοποίηση του «εγώ νιώθω ότι είμαι μόνη/ος» αντί του κατηγορώ «ότι εσύ συνέχεια λείπεις» δίνει διέξοδο στη διαπραγμάτευση των καταστάσεων.
- Επαναλαμβάνοντας τα λόγια του άλλου ενισχύεται η ενσυναίσθηση όπου το «κατάλαβα καλά ότι νιώθεις θυμωμένη/ος από τη χθεσινή μου συμπεριφορά;» φέρνει τα προβλήματα στο τραπέζι της συζήτησης.
- Η σεξουαλική επαφή είναι βασική οδός προς την οικειότητα του ζευγαριού. Μέσα από αυτή ενισχύεται η έννοια του «εμείς», όπου ως σύντροφοι πλέον συνειδητοποιούν ότι εμείς έχουμε κάποιο πρόβλημα, εμείς θα βρούμε τι συμβαίνει, εμείς θα το ξεπεράσουμε, εμείς βιώνουμε την σεξουαλική επιθυμία, εμείς ανακτούμε την σεξουαλική μας ικανοποίηση. Ο χρόνος της σεξουαλικής επαφής είναι κατεξοχήν χρόνος που ξοδεύεται για το ζευγάρι.
5 tips για να έρθετε πιο κοντά στις διακοπές!
Κατά τη διάρκεια των διακοπών -αλλά και γενικότερα κατά την καθημερινότητά σας- καλό είναι να επιδιώκετε όσο το δυνατόν πιο συχνά:
- Να συζητάτε κάθε μέρα έστω και για λίγο, για ό,τι σας συνέβη μέσα στην ημέρα ακόμη και για τα απλά και καθημερινά.
- Να γελάτε περισσότερο γιατί πρέπει να θυμάστε ότι είστε μαζί και για να περνάτε καλά.
- Να στηρίζετε και να ενισχύετε ο ένας τον άλλο στα προβλήματα που προκύπτουν, ώστε να νιώθετε ότι υπάρχει ενιαίο «μέτωπο».
- Να αποφεύγετε ό,τι σας απομακρύνει και σας απομονώνει, όπως την τηλεόραση, τους υπολογιστές κλπ.
- Και το κυριότερο… να αγγίζετε ο ένας τον άλλον. Μια αγκαλιά, ένα φιλί ή ένα χάδι ενισχύουν την οικειότητα, την τρυφερότητα και κατ’ επέκταση τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού.