Τη χρήση των τεχνών και του πολιτισμού ως μέρος της προληπτικής και θεραπευτικής αγωγής ψυχικών νόσων, όπως η κατάθλιψη και η αγχώδης διαταραχή κ.α. προβλέπει το νέο ερευνητικό πρόγραμμα της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης.
Πρόκειται για μια νέα πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφανής» (ΕΠΙΨΥ).
Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα στοχεύει στην αξιοποίηση της ερευνητικά αποδεδειγμένης θεραπευτικής λειτουργίας της τέχνης στην ψυχική υγεία.
Τι προβλέπει το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα, το οποίο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», επενδύει στις τέχνες και τον πολιτισμό ως μέρος της προληπτικής και θεραπευτικής αγωγής ψυχικών νόσων όπως η κατάθλιψη, η αγχώδης διαταραχή και άλλες.
Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα μεριμνά και για την προληπτική προαγωγή της ψυχικής υγείας και ευεξίας των πολιτών μέσω του ευεργετικού ρόλου της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας στην υγεία και την ευημερία του ατόμου.
Η υλοποίηση του προγράμματος της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης ξεκινά με τη διεξαγωγή ερευνητικού έργου για τον σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αξιολόγηση των επιμέρους δράσεων. Την ερευνητική ομάδα του ΕΠΙΨΥ συντονίζει ο Διευθυντής της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ και Αναπληρωτής Διευθυντής και μέλος του Δ.Σ. του ΕΠΙΨΥ, Καθηγητής Νίκος Στεφανής.
Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2025 ενώ σύντομα θα ξεκινήσουν και οι πιλοτικές δράσεις από εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΠΟΑ και άλλους φορείς σύγχρονου πολιτισμού, τα αποτελέσματα των οποίων θα αξιολογηθούν στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος.