Το ταχίνι έχει κερδίσει τον τίτλο του superfood και όχι άδικα. Αν και για κάποιους είναι μόνο ένα εναλλακτικό τρόφιμο σε περιόδους νηστείας, τα διατροφικά του οφέλη για την υγεία μας είναι αμέτρητα. Πρόκειται άλλωστε για μια τροφή εξαιρετικής θρεπτικής αξίας με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Έχοντας ως πρώτη ύλη το σουσάμι περιλαμβάνει όλα τα ωφέλιμα συστατικά του σπόρου αυτού, που χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα και ήταν γνωστό για τις θεραπευτικές του χρήσεις. Μάλιστα, ακόμα και η φράση «σουσάμι άνοιξε» του γνωστού παραμυθιού εικάζεται πως γεννήθηκε από την πίστη των Αράβων στις μαγικές του ιδιότητες.

Ταχίνι


Τι πετυχαίνουμε βάζοντας το ταχίνι στη διατροφή μας;

Το ταχίνι χτίζει ένα τείχος απέναντι στους οξειδωτικούς παράγοντες που οδηγούν σε ασθένειες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και μια σειρά καρκίνων.

Ειδικότερα, μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα, ενώ συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, χάρη στις λιγνάνες που περιέχει. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο, ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, γεγονός που το κάνει ιδανικό για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, αφού βοηθά στην αύξηση της πυκνότητας των οστών.

Επίσης είναι πλούσιο και σε σίδηρο –μάλιστα εκτιμάται ότι η πρώτη του ύλη, το σουσάμι, περιέχει σε 30 γραμμάρια τρεις φορές περισσότερο σίδηρο από την ίδια ποσότητα συκωτιού- κάτι που βοηθά στη σωματική και πνευματική ευεξία.

Οχυρώνει τον οργανισμό και ενισχύει τις άμυνές του με το κάλιο και τον ψευδάργυρο που περιέχει, ενώ στοιχεία του όπως το μαγγάνιο και το σελήνιο καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, που οδηγούν στη γήρανση των κυττάρων του οργανισμού. Επίσης, βοηθά στη μείωση των πόνων στις αρθρώσεις, ενώ λειτουργεί καταπραϋντικά σε πονοκεφάλους και ημικρανίες.

Μεταξύ των ιδιοτήτων του ταχινιού είναι και το ότι εμποδίζει την οξείδωση των λιπαρών οξέων, που είναι παράγοντας κινδύνου για τη δημιουργία αθηροσκλήρωσης. Επίσης βοηθά τον οργανισμό στην πρόσληψη βιταμινών του συμπλέγματος Β, φωσφόρου και πολλών ακόμα ωφέλιμων στοιχείων.

Περιέχει υδατάνθρακες με τη μορφή φυτικών ινών, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, ενώ είναι πλούσιο σε φυτοστερόλες και λιγνάνες που έχουν αντιοξειδωτική και αποτοξινωτική δράση.

Είναι επίσης ενδεικτικό πως περιέχει βιταμίνη Ε, η οποία είναι ο καλύτερος σύμμαχος κατά της γήρανσης, σε μεγαλύτερο ποσοστό από ότι το ελαιόλαδο, ενώ μελέτες έχουν δείξει πως μπορεί να έχει ανασταλτική δράση σε χρόνιες παθήσεις όπως οι καρδιαγγειακές, ο καταρράκτης και η νόσος Αλτσχάιμερ.

Επίσης θεωρείται ιδανική τροφή για τους πάσχοντες από διαβήτη, αφού ο γλυκαιμικός του δείκτης είναι σχετικά χαμηλός.

Πάντως, αν και δεν πρέπει να μας ανησυχεί η ποσότητα του λίπους στο ταχίνι, αφού μόλις τα 2 από τα 16 γραμμάρια λιπαρών που περιέχει είναι κορεσμένα, καλό είναι να καταναλώνουμε την υπερτροφή αυτή σε λογικές ποσότητες και με μέτρο, αφού περιέχει πολλές θερμίδες.

Προσοχή επίσης πρέπει να δίνουν και οι αλλεργικοί σε ξηρούς καρπούς, αφού μπορεί οι αλλεργίες τους να επεκτείνονται και στο σουσάμι.

 

Απλές συνταγές με ταχίνι

Το ταχίνι είναι μια υπερτροφή υψηλής διατροφικής αξίας που πρέπει να ενταχθεί στις καθημερινές διατροφικές μας συνήθειες, αφού κάθε του κουταλιά είναι γεμάτη υγεία. Μπορούμε να το καταναλώσουμε στο πρωινό, ως σνακ, αλλά και ως συστατικό σε κυρίως γεύματα.

✓ Ο πιο απλός τρόπος για να βάλουμε το ταχίνι στην καθημερινή μας διατροφή είναι να το αλείψουμε σε μια φέτα ψωμί με μέλι και κανέλα.

✓Μια άλλη απλή συνταγή είναι ο συνδυασμός του με γάλα και βρώμη σε ένα μπολ πρωϊνού που μας δίνει την απαραίτητη ενέργεια για το ξεκίνημα της ημέρας.

✓ Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ταχίνι ως ντιπ για τα λαχανικά μας.

✓Είναι ιδανικό για dressing για τις σαλάτες, συνδυάζοντάς το με το λεμόνι ή απλά να το προσθέσουμε ως πάστα.

✓Το ταχίνι όμως μπορεί να αξιοποιηθεί σε πολλές ακόμα συνταγές, όπως είναι το κέικ με ταχίνι, η ταχινόπιτα, αλλά και η ταχινόσουπα.