20 Δεκεμβρίου, 2018

Τα εμβόλια πάντα στο προσκήνιο.

Τα εμβόλια έσωσαν και σώζουν εκατομμύρια ανθρώπους και με τη χρήση τους εξαφανίστηκαν από τον πλανήτη μας θανατηφόρες ασθένειες όπως η πανώλη, η ευλογιά, ο επιδημικός τύφος και ο άνθρακας. Χάρη σε αυτά οι νέοι παιδίατροι δεν βλέπουν πλέον διφθερίτιδα, πολιομυελίτιδα, τέτανο και άλλα λοιμώδη νοσήματα. Κι επειδή ακριβώς έχουν εξαλειφθεί τα τραγικά αποτελέσματα του παρελθόντος, κάποιοι γονείς δεν είναι ένθερμοι υποστηρικτές τους, με αποτέλεσμα οι κίνδυνοι να βρίσκονται ξανά προ των πυλών!

 

Καμπανάκι Ιατρικού Συλλόγου

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, όπως και άλλοι επίσημοι φορείς, έχει κρούσει τον κώδωνα κινδύνου μέσω της επιτυχημένης ενημερωτικής καμπάνιας του «ΕμβολιάΖΩ», που πραγματοποιείται τα τελευταία δύο χρόνια με ιδιαίτερη απήχηση στο κοινό.

«Οι εμβολιασμοί προλαμβάνουν περίπου 2 με 3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Αποτέλεσαν σταθμούς στην ιστορία της ανθρωπότητας μαζί με την εξυγίανση του νερού. Όμως για την πρόληψη των λοιμώξεων η υγιεινή δεν μπορεί μόνη της να αποτρέψει τον κίνδυνο διότι κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει ο εμβολιασμός» τονίζει η ιατρός βιοπαθολόγος Δρ. Μαρία Χατζηδημητρίου, αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

«Παρόλα αυτά ακόμη και σήμερα 22 εκατομμύρια βρέφη παγκοσμίως δεν εμβολιάζονται πλήρως και το τραγικό είναι ότι 1,5 εκατομμύριo παιδιά κάτω των 5 ετών πεθαίνουν από νοσήματα, τα οποία προλαμβάνονται με εμβολιασμό», αποκαλύπτει η κ. Χατζηδημητρίου, σημειώνοντας με έμφαση ότι «πρέπει να εμβολιάζουμε τα παιδιά όχι

μόνο για την προσωπική τους προστασία από τις ασθένειες, κάποιες από τις οποίες μπορεί να αποβούν μοιραίες, αλλά και για την θωράκιση ολόκληρου του κοινωνικού συνόλου με το χτίσιμο ενός τείχους προστασίας, το οποίο πετυχαίνουμε, όταν το ποσοστό των εμβολιασμένων ανέρχεται στο 95% και άνω».

 

Σοβαρές οι απειλές για την υγεία

Σε αντίθετη περίπτωση ελλοχεύουν σοβαρές απειλές για την υγεία. Φυσική νόσηση από ηπατίτιδα Β μπορεί να καταλήξει σε ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα, ο τέτανος να προκαλέσει τον θάνατο, η ερυθρά που θα μολύνει την έγκυο θα προκαλέσει συγγενή ερυθρά στο έμβρυο. Όλα αυτά είναι νοσήματα που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό από την παιδική ηλικία.

Εξάλλου, πετυχαίνοντας τείχος προστασίας ασφαλίζουμε άτομα των οποίων ο εμβολιασμός «δεν έπιασε», βρέφη τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, εγκύους και άτομα που δεν έκαναν την επαναληπτική δόση, και επιπλέον συνεισφέρουμε στη μείωση της ανθεκτικότητας των βακτηρίων, διότι εάν ασθενήσει κάποιος από αυτά πρέπει να του χορηγηθεί αντιβιοτικό» διευκρινίζει η αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

 

Iατρός Βιοπαθολόγος
Δρ Μαρία Χατζηδημητρίου

Μοιραστείτε το άρθρο.