*της Dr. Γλυκερία Μπουλογιάννη, Ακτινολόγου – Πιστοποιημένης Ακτινοδιαγνώστριας Μαστού

 

H πλέον καινοτόμα τεχνολογία υπερήχου για την πρόληψη και διάγνωση του καρκίνου του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί το συχνότερο κακόηθες νεόπλασμα μεταξύ των γυναικών. Υπολογίζεται ότι 1 στις 9 γυναίκες θα εμφανίσει καρκίνο του μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Παρόλα αυτά, αν διαγνωσθεί σε πρώιμο στάδιο, μπορεί να είναι πλήρως ιάσιμος. Επομένως, πρωταρχικός στόχος για την καταπολέμηση της νόσου είναι η έγκαιρη διάγνωση που επιτυγχάνεται μέσω του προληπτικού ελέγχου.

Στο πλαίσιο του σύγχρονου προληπτικού ελέγχου καθοριστικός είναι ο ρόλος του Αυτόματου Τρισδιάστατου Υπερήχου Μαστού. Έκανε την εμφάνιση του πρώτη φορά στην Αμερική τα τελευταία χρόνια και αποτελεί την πιο προηγμένη και καινοτόμο τεχνολογία υπερήχου στην πρόληψη και διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Στο Ακτινοδιαγνωστικό Ιατρείο Μαστού – Γλυκερία Μπουλογιάννη διαθέτουμε τον μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα Αυτόματο Τρισδιάστατο Υπέρηχο Μαστού (ACUSON S2000 Automated Breast Volume Scanner – ABVS).

 

Ποια τα βασικά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα του 3DABVS;

1) Aποτελεί πρωτοποριακή μέθοδο τρισδιάστατης απεικόνισης του μαστού και ανιχνεύει περίπου 40% περισσότερους καρκίνους συγκριτικά με τον απλό 2D-υπέρηχο, ιδιαίτερα σε γυναίκες με πυκνό μαστό.

2) Η τρισδιάστατη απεικόνιση συμβάλλει καθοριστικά στην ακριβή χαρτογράφηση του μαστού και στον εντοπισμό της βλάβης, με αποτέλεσμα την αύξηση της διαγνωστικής ακρίβειας.

3) Σημαντικό πλεονέκτημα συγκριτικά με τον απλό 2D-υπέρηχο είναι η εκτίμηση της ανατομίας του μαστού σε στεφανιαίο επίπεδο, από το δέρμα μέχρι το θωρακικό τοίχωμα με λεπτές τομογραφικές τομές 1 mm. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανίχνευση ακόμη και πολύ μικρών βλαβών που μπορεί να χαθούν στη μαστογραφία ή τον απλό υπέρηχο. Η στεφανιαία λήψη παρέχεται μόνο από τον 3D-ABVS και βοηθά, επιπλέον, στο να εντοπισθεί σωστά η θέση της βλάβης στον μαστό, διευκολύνοντας έτσι τον χειρουργό σε περίπτωση χειρουργικής επέμβασης.

4) Χωρίς ακτινοβολία, χωρίς πόνο και μέσα σε λίγα μόνο λεπτά επιτυγχάνεται η απεικόνιση και των δύο μαστών. Συνολικά η εξέταση, ανάλογα με τον τύπο και το μέγεθος του μαστού, διαρκεί 8-10 λεπτά και για τους δύο μαστούς.

5) Η κεφαλή του τρισδιάστατου υπέρηχου είναι 15 cm, πολύ μεγαλύτερη συγκριτικά με τον απλό υπέρηχο που είναι μόλις 5 cm. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κάλυψη ολόκληρου του μαστού με μία μόνο λήψη.

6) Η εξέταση γίνεται από εξειδικευμένο χειριστή και οι λήψεις είναι αυτοματοποιημένες από τον υπολογιστή του μηχανήματος. Επομένως, η πιθανότητα ανθρώπινου λάθους κατά την λήψη εκμηδενίζεται.

7) Με την ολοκλήρωση της εξέτασης γίνεται αποθήκευση περίπου 3.000 εικόνων στο ιστορικό του ασθενούς. Οι εικόνες αυτές μπορούν ανά πάσα στιγμή να χρησιμοποιηθούν από τον εξειδικευμένο ιατρό για μελλοντική σύγκριση με παλαιότερες εξετάσεις, κάτι που δεν μπορεί να γίνει ακόμα και με τον πιο σύγχρονο, απλό υπέρηχο.

8) Ο 3D-ABVS της εταιρείας Siemens περιλαμβάνει και τον απλό 2D-υπέρηχο. Επομένως, σε περίπτωση εντοπισμού βλάβης στον τρισδιάστατο υπέρηχο ο γιατρός μπορεί με τη βοήθεια του απλού υπερήχου να εστιάσει σε αυτήν, να την μελετήσει σε βάθος και να προχωρήσει σε βιοψία, αν αυτό καταστεί αναγκαίο.

Τεχνολογία

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται ο 3DABVS;

Ο 3D-ABVS απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως, ακόμη κι σε εκείνες που δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Αποτελεί  ιδανική και ασφαλή επιλογή σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς,  μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις στην διαγνωστική του μαστού. Ο 3D-ABVS αντιμετωπίζει αυτή την πρόκληση, προσφέροντας υψηλή διαγνωστική ακρίβεια ακόμα και πολύ πυκνών μαστών.

Επιπλέον, στον 3D-ABVS που διαθέτουμε στο ακτινοδιαγνωστικό μας ιατρείο έχει εγκατασταθεί το  πιο σύγχρονο υποστηρικτικό, διαγνωστικό σύστημα παγκοσμίως, QVCAD, το πρώτο τέτοιο σύστημα που εγκαθίσταται στην Ελλάδα. Το σύστημα QVCAD δημιουργήθηκε στην Αμερική το 2019-2020 και είναι το μοναδικό που έχει εγκριθεί για κλινική χρήση. Συνδυάζει συστήματα υπολογιστικής ανάλυσης εικόνων (CAD) με τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), προσθέτοντας ένα υπερσύγχρονο βοήθημα στη «φαρέτρα» του εξειδικευμένου ακτινοδιαγνώστη μαστού. Το QVCAD μπορεί να ανιχνεύει πολύ μικρές βλάβες,  δίνοντας έτσι στον ιατρό τη δυνατότητα να  εστιάσει την προσοχή του στις περιοχές υψηλής επικινδυνότητας.

 

*Η Γλυκερία Μπουλογιάννη MD, PhD είναι διδάκτωρ ΑΠΘ και πιστοποιημένη ακτινοδιαγνώστρια μαστού και προστάτη. Κατέχει το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Μαστού από το 2014 (EDBI), καθώς την Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση στην Απεικόνιση Μαστογραφίας (European Screening of Mammography LRCB) από το 2016.

Γλυκερία Μπουλογιάννη Ακτινοδιαγνώστρια

INFO!

Γλυκερία Μπουλογιάννη
Ακτινοδιαγνώστρια