Τα σαρκώματα αποτελούν το 1% όλων των κακοήθων όγκων. Πρόκειται για κακοήθεις όγκους των οστών και των μαλακών ιστών που τα περιβάλλουν και για την αντιμετώπισή τους πρέπει ο ασθενής να απευθύνεται σε εξειδικευμένους επ’ αυτών ορθοπαιδικούς χειρουργούς.
Όπως εξηγεί στο Cityportal και στο Healthmore ο ορθοπαιδικός χειρουργός-χειρουργός σαρκωμάτων, Κωνσταντίνος Τσανίδης, -που ήταν και ο πρώτος Έλληνας μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Όγκων Μυοσκελετικού, ενώ συμμετέχει και στη Διεθνή Εταιρεία Διάσωσης Άκρων- τα σαρκώματα δεν έχουν έντονα συμπτώματα στην εμφάνισή τους. Συνήθως απαιτείται κάποιος χρόνος για να εμφανίσουν διόγκωση σε ένα άκρο, στο χέρι ή στο πόδι, ενώ άλλες φορές υπάρχει πόνος ή μια δυσλειτουργία στην άρθρωση.
Για τη διάγνωση ο ορθοπαιδικός θα ζητήσει από τον ασθενή ακτινογραφία και υπέρηχο, στη συνέχεια θα απαιτηθεί και μαγνητική τομογραφία συνήθως με σκιαστικό, ενώ ενδέχεται να χρειαστούν και αξονικές τομογραφίες. Επίσης, θα πρέπει να γίνει σταδιοποίηση του όγκου, ενώ η διάγνωση θα ολοκληρωθεί με μια βιοψία συνήθως με βελόνη, είτε καθοδηγούμενη από αξονικό τομογράφο είτε με υπέρηχο, αν πρόκειται για μαλακά μόρια, προκειμένου να βγει η ιστολογική διάγνωση και να ξέρουμε ακριβώς το είδος του σαρκώματος ή γενικότερα το είδος του όγκου. Σημειώνεται ότι οι όγκοι στα οστά μπορεί να είναι και καλοήθεις. Κάθε χρόνο εμφανίζονται 13.000 νέα περιστατικά σαρκωμάτων στις ΗΠΑ, ενώ οι νέοι καλοήθεις όγκοι των οστών και των μαλακών μορίων επίσης στις ΗΠΑ είναι ετησίως 150.000.
Στο βίντεο που ακολουθεί θα ακούσετε τον ορθοπαιδικό χειρουργό, Κωνσταντίνο Τσανίδη, να μιλά για τα συμπτώματα και τη διάγνωση των σαρκωμάτων. Ο κ. Τσανίδης βρίσκεται στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου που θέλει να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες για το πρόβλημα που τον απασχολεί.
Κωνσταντίνος Τσανίδης
Ορθοπαιδικός Χειρουργός / Χειρουργός Σαρκωμάτων
Μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Όγκων Μυοσκελετικού (EMSOS)
και της Διεθνούς Εταιρείας Διάσωσης Άκρων (ISOLS)