Το αυχενικό σύνδρομο είναι από τις συνηθέστερες παθήσεις του μυϊκού και σκελετικού συστήματος

 

Ο αυχένας ή επιστημονικά η «αυχενική μοίρα» αποτελείται από επτά σπονδύλους, με μεσοσπονδύλιους δίσκους ανάμεσα να λειτουργούν ως αναρτήσεις, με αρκετές μυϊκές ομάδες ιδιαίτερα ανθεκτικές, αιμοφόρα αγγεία, νεύρα και λεμφικά αγγεία να τον αγκαλιάζουν και να τον προστατεύουν. Επιπλέον, στηρίζει και το κρανίο μας, το οποίο ζυγίζει περί τα πέντε κιλά. Είναι το πρώτο τμήμα της σπονδυλικής στήλης με ιδιαίτερη ευκινησία (το δεύτερο είναι η οσφυϊκή μοίρα), που μας βοηθά να πραγματοποιούμε διάφορες κινήσεις (κάμψη, στροφή, έκταση), αλλά και ιδιαίτερα ευάλωτο σε τραυματισμούς και κακώσεις.

Αυχενικό σύνδρομο και αίτια

Στη σημερινή εποχή το αυχενικό σύνδρομο ανήκει στις συνηθέστερες μορφές παθήσεων του μυϊκού και σκελετικού συστήματος. Αυτό οφείλεται στον σύγχρονο τρόπο ζωής που χαρακτηρίζεται από: την κακή στάση σώματος εξαιτίας της εργασίας και δη της καθιστικής με αρκετές ώρες μπροστά σε έναν υπολογιστή και τη χρήση του κινητού τηλεφώνου, στην οθόνη του οποίου είμαστε προσηλωμένοι πολλές ώρες την ημέρα, έχοντας τον αυχένα σε μόνιμη κάμψη, αιτία αρκετή για να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στους μεσοσπονδύλιους δίσκους, συνδέσμους και μυς. Αυτό σημαίνει ότι οι συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες είναι σε μια διαρκή διάταση, προσπαθώντας να κρατήσουν το κεφάλι, του οποίου το βάρος αυξάνεται, ανάλογα με την κλίση που βρίσκεται. Άρα, συνεπάγεται ότι η καταπόνηση πολλαπλασιάζεται σε όλα τα επιμέρους τμήματα που συγκρατούν τον αυχένα.

Μια άλλη σοβαρή αιτία για την εμφάνιση του αυχενικού συνδρόμου είναι το έντερο: Ανατομικά, υπάρχουν μυϊκές ομάδες στον αυχένα οι οποίες βοηθούν στην εισπνοή, έχοντας ως βάση στήριξης -ή αλλιώς έκφυση- τον αυχένα και καταλήγουν στην πρώτη και δεύτερη θωρακική πλευρά, βοηθώντας στην ανέλκυση του θώρακα κατά την εισπνοή. Το κοιλιακό διάφραγμα, το οποίο εφάπτεται περιμετρικά στη βάση του θώρακα κάνει συγκεκριμένες κινήσεις κατά την εισπνοή και εκπνοή. Αυτές οι κινήσεις είναι δυνατόν να επιβαρυνθούν εξαιτίας του εντέρου.

Το έντερο είναι συνδεδεμένο με συνδέσμους με το κοιλιακό διάφραγμα, κάτι που σημαίνει ότι παθήσεις όπως το φλεγμονώδες έντερο, το πρησμένο έντερο εξαιτίας αερίων ή άλλων αιτιών, δημιουργούν επιπλέον βάρος στο όργανο αυτό. Με τη σειρά του το έντερο δυσκολεύει το κοιλιακό διάφραγμα να πραγματοποιήσει ελεύθερα τις κινήσεις του και ακολούθως το κοιλιακό διάφραγμα στρεσάρει τους αυχενικούς μυς, οι οποίοι δυσκολεύονται στην ανέλκυση του θώρακα. Άρα, οι συγκεκριμένοι αυχενικοί μύες λόγω της συνεχούς σύσπασης, διότι δεν χαλαρώνουν, δημιουργούν ένταση στον αυχένα και συμπτώματα όπως ημικρανίες, ζαλάδες, ιλίγγους και σε ορισμένες περιπτώσεις τάση προς έμετο.

Η σημαντικότερη όμως αιτία της πρόκλησης των παθήσεων του αυχένα είναι ο ψυχολογικός παράγοντας. Το στρες, το άγχος, ο φόβος, η αγωνία αποτελούν συναισθήματα που δημιουργούν ένταση στο νευρικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει το μυϊκό σύστημα και ειδικότερα τους αυχενικούς μυς. Μία από τις συνέπειες είναι η έντονη δυσκαμψία του αυχένα, ακόμα και ο πόνος. Με άλλα λόγια, το πλήθος και ο φόβος των σκέψεων που αφορούν την καθημερινότητα από τη μία και τα συναισθήματα και οι σκέψεις που μένουν ανέκφραστες από την άλλη «αποθηκεύονται» στον αυχένα.

αυχενικό

 

Προτάσεις για την αντιμετώπιση του αυχενικού συνδρόμου

Με δεδομένο ότι το αυχενικό σύνδρομο προκαλείται από ποικίλες αιτίες δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μονοδιάστατα.

Για την αντιμετώπιση του αυχενικού συνδρόμου προτείνεται:

  • Να διορθώνουμε καθημερινά τη στάση του σώματός μας, αποτρέποντας επιπλέον επιβαρύνσεις.
  • Να προσπαθούμε να ελέγξουμε τις σκέψεις μας, βοηθώντας το νευρικό μας σύστημα να παραμένει σε μια ελεγχόμενα ήρεμη κατάσταση.
  • Να αξιολογούμε την υγεία του εντέρου μας και τον τρόπο που αναπνέουμε. Αν δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας, είναι χρήσιμο να συμβουλευτούμε έναν ειδικό.
  • Να γυμναζόμαστε, αφού η κατάλληλη γυμναστική είναι βοηθητικός παράγοντας που συμβάλλει σε ένα υγιές και δυνατό μυϊκό σύστημα, αλλά και στην εκτόνωση του οποιουδήποτε άγχους που μπορεί να καταβάλλει τον κάθε άνθρωπο καθημερινά.

 

Είναι προφανές ότι η πλειονότητα των αιτιών που οδηγούν στη δημιουργία του αυχενικού συνδρόμου βρίσκεται στον έλεγχό μας. Τόσο η υγεία του φυσικού μας σώματος όσο και η ψυχολογική μας υγεία αποτελούν τομείς στους οποίους έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε διαφορετικές επιλογές κάθε ημέρα. Ας μην ξεχνάμε ότι εμείς δημιουργήσαμε τις αιτίες και εμείς μπορούμε να τις αλλάξουμε.

 

Ηρακλής Καραφουλίδης, Σπονδυλοθεραπευτής

INFO!

Ηρακλής Καραφουλίδης
Σπονδυλοθεραπευτής – Κινησιοθεραπευτής
Ολιστικός θεραπευτής