Αιμοκάθαρση με ΤΕΧΝΗΤΟ ΝΕΦΡΟ

Τι πρέπει να προσέχουν οι νεφροπαθείς τους καλοκαιρινούς μήνες

Γράφει ο Δρ Ρουμελιώτης Στέφανος, M.D, PhD, Νεφρολόγος στο Αχίλλειον Νεφρολογικό Κέντρο και Επιστημονικός Συνεργάτης Α’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής, ΑΠΘ, ΑΧΕΠΑ

Η αιμοκάθαρση με τεχνητό νεφρό (ΤΝ) είναι μια θεραπεία απαραίτητη για τη ζωή του νεφροπαθούς με Νεφρική Ανεπάρκεια Τελικού Σταδίου. Υποκαθιστά μερικώς τη λειτουργία των νεφρών να απομακρύνουν τις άχρηστες τοξίνες του μεταβολισμού και την περίσσεια νερού από το σώμα των νεφροπαθών. Από μία πρόσβαση σε ένα μεγάλο αγγείο του σώματος (φίστουλα στο χέρι ή καθετήρας στο λαιμό ή το πόδι), μεταφέρεται μεγάλη ποσότητα αίματος από το σώμα του ασθενή στο μηχάνημα του ΤΝ, όπου «καθαρίζεται» σε ένα ειδικό φίλτρο και επιστρέφει πίσω στο σώμα του νεφροπαθή.

 

Οι αιμοκαθαιρόμενοι υπό ΤΝ είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν πιστά συγκεκριμένες οδηγίες για τη διατροφή και την καθημερινή τους ζωή. Ιδιαιτέρως τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού, όμως, χρειάζεται να λάβουν και κάποια επιπρόσθετα μέτρα, όπως:

  1. Να αποφύγουν τα παγωμένα αναψυκτικά, τον καφέ και το αλκοόλ, καθώς προκαλούν αφυδάτωση και υπερφωσφαταιμία.
  2. Να αποφύγουν το αλάτι και τα επεξεργασμένα τρόφιμα για να μην κάνουν κατακράτηση υγρών.
  3. Η νεφροπάθεια συχνά συνοδεύεται από δερματοπάθειες. Συνεπώς, πρέπει να χρησιμοποιούν αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας και καπέλο.
  4. Η ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί διαταραχές οράσεως πολύ πιο εύκολα στους νεφροπαθείς από τον γενικό πληθυσμό. Για τον λόγο αυτό, πρέπει να φορούν γυαλιά ηλίου που μπλοκάρουν τουλάχιστον το 99% των UVB και το 50% των UVA ηλιακών ακτινών.
  5. Πριν μπουν στη θάλασσα πρέπει να βεβαιωθούν πως η φίστουλα είναι πλήρως καλυμμένη με αδιάβροχη γάζα. Πρέπει να κολυμπούν σε καθαρές θάλασσες ή πισίνες με χλώριο και όχι σε μέρη που ενδέχεται να υπάρχουν μικρόβια, όπως λίμνες και ποτάμια.
  6. Τα καλοκαιρινά φρούτα είναι πλούσια σε κάλιο, έναν ηλεκτρολύτη που σε υψηλή συγκέντρωση μπορεί να προκαλέσει καρδιακές αρρυθμίες και συνεπώς θα πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή.

 

 

AΧΙΛΛΕΙΟΝ

Νεφρολογικό Κέντρο

www.achilleionmed.gr

Μητροπόλεως 8,

54625, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310 288 110