Έντονη ανησυχία που παραπέμπει στις απαρχές της πανδημίας Covid-19 προκαλούν οι εικόνες που έρχονται από το Πεκίνο με εκατοντάδες ανθρώπους να βρίσκονται στα νοσοκομεία με μάσκες μετά το ξέσπασμα της μυστηριώδους πνευμονίας σε παιδιά στην Κίνα προκαλούν εκ νέου ανησυχία.

Την ίδια ώρα τα κρούσματα πνευμονίας σε παιδιά στην Ευρώπη παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις. Ειδικότερα, η Ολλανδία και η Δανία έχουν αναφέρει έξαρση των κρουσμάτων. Επιπλέον η Ινδία, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ έχουν αρχίσει να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα, προκειμένου να προετοιμάσουν τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης για το ενδεχόμενο μιας νέας πανδημία.

Το υπουργείο Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων συνδέεται με την επικάλυψη γνωστών παθογόνων και όχι με νέους ιούς, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για τον πρώτο χειμώνα της μετά την άρση των περιορισμών κατά της Covid-19. Υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων, που συνδέονται με ιούς όπως η γρίπη, οι ρινοϊοί, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός ή RSV, ο αδενοϊός, καθώς και βακτήρια όπως το μυκόπλασμα της πνευμονίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

Όπως σημείωσαν οι κινεζικές υγειονομικές αρχές, η επιδημία θα μπορούσε να συνδεθεί με το μυκόπλασμα pneumoniae, γνωστή ως «περιπατητική πνευμονία» (walking pneumonia) μια κοινή βακτηριακή λοίμωξη που προσβάλλει συνήθως τα παιδιά και κυκλοφορεί ήδη από τον Μάιο όπως σημειώνει ο βρετανικός Independent.

Τι λέει ο Γκίκας Μαγιορκίνης σε ανάρτηση του

«Οι κινέζικες αρχές αναφέρουν ότι η έξαρση της πνευμονίας γίνεται λόγω της έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων, που συμβαίνουν αυτή την περίοδο στην Κίνα, εξαιτίας του ότι είναι η πρώτη χρονιά που δεν έχουν μέτρα» δήλωσε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης και συμπληρώνει πως «υπάρχει μια αύξηση κρουσμάτων που έχουν περίεργα συμπτώματα, δηλαδή σιωπηλά συμπτώματα στην αρχή και μετά εμφανίζουν κάτι οζίδια στον πνεύμονα, τα οποία χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με ανάρτηση του ίδιου στο Facebook, τα συμπτώματα-κλινικά σημεία είναι: «1) πυρετός, 2) πνευμονικά οζίδια. Δεν αναφέρεται βήχας ή κάποια βαριά κλινική εικόνα αρχικά και για αυτό αναφέρεται ως «περιπατητική πνευμονία» (walking pneumonia)».

Τι πρέπει να ξέρουμε για το μυκόπλασμα

Η πνευμονία από μυκόπλασμα προκαλείται από ένα βακτήριο που μπορεί να εξαπλωθεί μέσω σταγονιδίων, όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται. Το βακτήριο μπορεί να παραμείνει στη μύτη και το λαιμό χωρίς να αρρωστήσει το άτομο, αλλά οι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν πνευμονία, εάν εξαπλωθεί στους πνεύμονες.

Αν και προκαλεί ήπιες λοιμώξεις, μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές που απαιτούν νοσηλεία.

Σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες, οι λοιμώξεις από μυκόπλασμα μοιάζουν συνήθως με κρυολόγημα και μπορεί να περιλαμβάνουν πονόλαιμο, πυρετό, πονοκέφαλο ή βήχα, που διαρκεί για εβδομάδες έως μήνες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Τα παιδιά κάτω των 5 ετών συχνά εμφανίζουν συμπτώματα που μοιάζουν με το κρυολόγημα, όπως φτέρνισμα, βουλωμένη μύτη, πονόλαιμο, διάρροια ή εμετό.

Το μυκόπλασμα, όπως και άλλες μορφές πνευμονίας, αντιμετωπίζεται με χορήγηση αντιβιοτικών. Ωστόσο, μόνο ορισμένες ουσίες, όπως η αζιθρομυκίνη, είναι αποτελεσματικές στην προκειμένη περίπτωση.