Οι παθήσεις του πρωκτού μπορούν να εξελιχθούν σε εφιάλτη για τον ασθενή, αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, υποβαθμίζοντας την ποιότητα της ζωής του. Η νέα εντυπωσιακή θεραπεία με χρήση σύγχρονων laser ειδικής οπτικής ίνας (διοδικό laser) αλλάζει τα πάντα στην θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας, της κύστης κόκκυγος, της ραγάδας του πρωκτού, του περιεδρικού συριγγίου και των κονδυλωμάτων.

Η πολυετής εμπειρία του γενικού χειρουργού, Χρήστου Χρηστάκη, στη χρήση των νέων αυτών τεχνολογιών είναι καταλυτική για τη μείωση της μετεγχειρητικής ταλαιπωρίας των ασθενών στο 80% των περιστατικών, αλλά και στην ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου. Οι επεμβάσεις  διαρκούν λίγη ώρα και ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο από την κλινική την ίδια ημέρα. Η εκτίμηση της πάθησης γίνεται μόνο με ραντεβού και πάντοτε δωρεάν.

Ποιες είναι όμως οι συνηθέστερες ορθοπρωκτικές παθήσεις εκτός από τις πολύ γνωστές σε όλους, αιμορροΐδες;

 

Κύστη Κόκκυγος

Η κύστη κόκκυγος ή αλλιώς τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μια πάθηση που εμφανίζεται στον κόκκυγα. Συνήθως εκδηλώνεται με μία ή περισσότερες οπές του δέρματος που αντιστοιχούν σε στόμια συριγγίων. Η είσοδος τριχών στον κόκκυγα, η καθιστική ζωή και η διαρκής πίεση στο σημείο τριβής είναι η συνήθης αιτιολογία της πάθησης.

Η συμπτωματολογία μπορεί να είναι διαφορετική από ασθενή σε ασθενή.  Άλλοι είναι ασυμπτωματικοί, ενώ κάποιοι παρατηρούν εκροή υγρού -πυώδους ή αιματηρού- από την περιοχή, που δημιουργεί έντονη ενόχληση ή φαγούρα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα προκύπτει όταν αποφραχτούν τα συρίγγια ή επιμολυνθεί η περιοχή και τότε δημιουργείται απόστημα που χρειάζεται άμεσα διάνοιξη.

Η θεραπεία είναι κατά κύριο λόγο χειρουργική και περιλαμβάνει τεχνικές είτε αφαίρεσης της κύστης και των συριγγίων με κλασική μέθοδο ή με πηγή ενέργειας υπερήχων που προκαλεί λιγότερο έως καθόλου μετεγχειρητικό πόνο. Άλλη μέθοδος είναι η τεχνική FILAC με Laser φωτoπηξίας, που αφορά κυρίως μικρές κύστες κόκκυγος.

Περιεδρικό απόστημα

Περιεδρικό απόστημα και περιεδρικό συρίγγιο

Πρόκειται για δύο διαφορετικές οντότητες με κοινή κατάληξη το συρίγγιο του πρωκτού ή αλλιώς περιεδρικό συρίγγιο.

Το περιεδρικό απόστημα είναι μια οξεία και φλεγμονώδης κατάσταση που οφείλεται συνήθως σε ένα εσωτερικό στόμιο συρίγγιο, το οποίο δεν έχει εξωτερική επικοινωνία.  Τα συμπτώματά του είναι δυνατός πόνος στον πρωκτό ή στον γλουτό, κάψιμο στον πρωκτό, ερυθρότητα του δέρματος, πυρετός (πιθανόν συνοδευόμενος με ρίγος), δυσκολία στην κίνηση και στο κάθισμα. Η φαρμακευτική αντιμετώπιση συνήθως δεν είναι αρκετή και η χειρουργική διάνοιξη και η ευρεία παροχέτευση του αποστήματος είναι μονόδρομος.

Το περιεδρικό συρίγγιο δημιουργείται συνήθως από κάποια φλεγμονή στην περιοχή του πρωκτού. Η αντιμετώπισή του είναι πολύ εξειδικευμένη υπόθεση και είναι σχεδόν πάντα χειρουργική.

 

laser

Kονδυλώματα του πρωκτού

Τα κονδυλώματα του πρωκτού είναι μια από τις εκδηλώσεις του ιού HPV (ιός των θηλωμάτων). Πρόκειται για μερικά μικρά ή μεγάλα μορφώματα που εμφανίζονται κυρίως γύρω από τον πρωκτό και το δέρμα γύρω από αυτόν ή στα γεννητικά όργανα στις γυναίκες, ενώ μπορεί να παρουσιαστούν και στο πέος στους άντρες, στο στόμα και στον φάρυγγα. Η μετάδοση γίνεται κατά κύριο λόγο με τη σεξουαλική επαφή.

Συνήθως εκδηλώνονται σαν μικρά σπυράκια που ματώνουν. Τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι φαγούρα, πόνος, τσούξιμο και εκροή υγρών. Η παρατεταμένη μόλυνση από τον ιό HPV μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρότερη κατάσταση, όπως ο καρκίνος του πρωκτού. Τα κονδυλώματα διαγιγνώσκονται από ειδικό με κλινική εξέταση (πρωκτοσκόπηση) και βιοψία.

Η θεραπεία εξαρτάται από το μέγεθος και το σημείο που εντοπίζονται τα κονδυλώματα. Πρώτα πρέπει να γίνει πρωκτοσκόπηση, για να αποκλειστεί η ύπαρξη κονδυλωμάτων στο έντερο. Οι διάφορες πηγές ενέργειας, όπως ο καυτηριασμός, το laser CO2, η κρυοπηξία και οι υπέρηχοι είναι οι ασφαλέστερες μέθοδοι για την αφαίρεση των κονδυλωμάτων. Σήμερα η χρήση του διοδικού laser μπορεί να καταστήσει τη θεραπεία ασφαλή και ανώδυνη μετεγχειρητικά.

 

Ραγάδα του πρωκτού ή ραγάδα δακτυλίου

Η ραγάδα του πρωκτού είναι μια από τις συχνότερες και πιο επώδυνες καλοήθεις παθήσεις του πρωκτού. Ουσιαστικά είναι μια λύση της συνέχειας (σχίσιμο) του βλεννογόνου στην περιοχή του πρωκτού, που πλήττει την ποιότητα ζωής των ασθενών. Συνήθως οφείλεται στην επίμονη δυσκοιλιότητα και στα σκληρά κόπρανα. Άλλα αίτια είναι ο τραυματισμός της περιοχής, κάποια φλεγμονή ή φλεγμονώδες νόσημα με έντονες διάρροιες.

Το κύριο σύμπτωμα είναι πολύ έντονος πόνος και κάψιμο στον πρωκτό. Αρχίζει αμέσως μετά την κένωση και πολλές φορές διαρκεί έως και 2-3 ώρες. Ο πόνος αυτός οφείλεται σε έντονο σπασμό του σφιγκτήρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι περισσότεροι ασθενείς αποφεύγουν την αφόδευση, για να μη νιώσουν πόνο. Ένα άλλο σύμπτωμα είναι λίγο ή περισσότερο αίμα στα κόπρανα ή αίμα στο χαρτί της τουαλέτας.

Η θεραπεία στοχεύει στον έντονο σπασμό του σφιγκτήρα και διακρίνεται σε συντηρητική και χειρουργική. Η συντηρητική στοχεύει στην εύκολη αφόδευση και στην τοπική αναλγησία και περιλαμβάνει φάρμακα για τον έλεγχο της δυσκοιλιότητας και διάφορες τοπικές θεραπείες (αλοιφές). Εναλλακτική λύση είναι και το botox, με πρόσκαιρα όμως αποτελέσματα, που απαιτεί επαναλήψεις και αρκετές φορές έχει επιπλοκές και υποτροπές.

Η ασφαλέστερη και μονιμότερη αντιμετώπιση είναι η πλάγια έσω σφιγκτηροτομή με διοδικό laser ή ενέργεια υπερήχων. Όταν γίνεται από εξειδικευμένους χειρουργούς πρωκτού, είναι ασφαλής, σχετικά ανώδυνη, ενώ μετά την εγχείρηση ο ασθενής επιστρέφει αυθημερόν στις δραστηριότητές του.

 

Χρήστος Χρηστάκης Γενικός Χειρουργός

INFO!

Χρήστος Χρηστάκης, MD PhD
Γενικός Χειρουργός