Θεραπεία, ευεξία, αναζωογόνηση προσφέρει σε όλες τις ηλικίες η θάλασσα και το κολύμπι. Και ενώ οι καλοκαιρινές βουτιές  αποτελούν τη νούμερο ένα μορφή διασκέδασης στη θάλασσα, παράλληλα αποτελούν και έναν ιδανικό τρόπο για να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας ενόψει του χειμώνα.

Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η επισήμανση του Γάλλου βιολόγου Ρενέ Κεντόν, ο οποίος, τρεις δεκαετίες πριν, επισήμανε τις ευεργετικές ιδιότητες της θάλασσας για τον οργανισμό αποδεικνύοντας ότι το θαλασσινό νερό έχει ίδια σύσταση με το πλάσμα του αίματος, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην ομορφιά και την υγεία του οργανισμού.

Μάλιστα, το θαλασσινό νερό αποδεικνύεται ο καλύτερος σύμμαχος του αναπνευστικού, καθώς είναι πλούσιο σε μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία, όπως το μαγνήσιο, το ασβέστιο, ο χαλκός, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο και άλλα.

Σύμφωνα με τον Δρ Ιωάννη Γκουντάκο, Χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο, πρόκειται για μια σύνθεση που δρα καταλυτικά κατά των λοιμώξεων και των φλεγμονών του αναπνευστικού και συμβάλλει σημαντικά στην ανανέωση των κυττάρων του ρινικού βλεννογόνου.

Ειδικά δε, για τα παιδιά, που είναι  ιδιαίτερα ευπαθή σε αναπνευστικές λοιμώξεις, η θάλασσα αποτελεί ιδανική λύση και δη με διασκεδαστικό τρόπο. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο πως άτομα που ασχολούνται τακτικά με θαλάσσια αθλήματα αντιμετωπίζουν πολύ λιγότερα προβλήματα του αναπνευστικού.

 

Ποιες είναι οι θεραπευτικές του ιδιότητες

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού έχουν αναδειχθεί ήδη από την αρχαιότητα, ενώ και στην ελληνική παράδοση τα καλοκαιρινά μπάνια θεωρούνται πολύτιμο εργαλείο για μια σειρά από παθήσεις.

Μάλιστα, πέραν της καταλυτικής επίδρασης του θαλασσινού νερού στο αναπνευστικό, έχει αποδειχθεί ότι τονώνει το ανοσοποιητικό, ενώ συμβάλλει στην αντιμετώπιση ρευματικών παθήσεων, αλλά και δερματοπαθειών.

«Από τις βασικότερες θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού στο αναπνευστικό κομμάτι είναι η αποσυμφόρηση της ρινικής κοιλότητας, αλλά και η θωράκιση του οργανισμού απέναντι σε κρίσεις άσθματος και αλλεργικής ρινίτιδας. Επίσης, παθήσεις όπως η χρόνια ιγμορίτιδα βρίσκουν έναν απρόσμενο φίλο στο θαλασσινό νερό, που φροντίζει για τη βατότητα των παραρρίνιων κόλπων», υπογραμμίζει ο κ. Γκουντάκος.

Γι’ αυτό και οι ρινικές πλύσεις με θαλασσινό νερό ή φυσιολογικό όρο ανταγωνίζονται συχνά ακόμα και φαρμακευτικές λύσεις, συμβάλλοντας στη ρευστοποίηση βλεννωδών εκκρίσεων,  στην ενυδάτωση του ρινικού βλεννογόνου και τη διάνοιξη των στομίων των ιγμορείων.

Αν υποφέρετε  λοιπόν από αναπνευστικά προβλήματα, ένα μπάνιο στη θάλασσα μπορεί να αποδειχθεί «θησαυρός». Γι’ αυτό την επόμενη φορά που θα κολυμπήσετε, βουτήξτε άφοβα το κεφάλι σας στο θαλασσινό νερό και αφήστε το να αναλάβει δράση.

 

Ποιες ασθένειες του αναπνευστικού καταπολεμά το θαλασσινό νερό: 

✓Άσθμα

✓Αλλεργική ρινίτιδα

✓Χρόνια ιγμορίτιδα

✓Συμφόρηση  ρινικής κοιλότητας

 

Τα οφέλη του θαλασσινού νερού στην υγεία του ρινικού συστήματος:

  • Έχει αντισηπτικές ιδιότητες
  • Αντιμετωπίζει τη συμφόρηση του ρινικού συστήματος
  • Ενυδατώνει και θρέφει το ρινικό επιθήλιο
  • Δεν προκαλεί ερεθισμούς ή αντιδράσεις στον οργανισμό