Υπουργείο Υγείας: Αντιμετώπιση των ναρκωτικών

Το Υπουργείο Υγείας συγκεντρώνει όλους τους φορείς στο πλαίσιο του Σχεδίου για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών. Όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και οι σχετικοί φορείς υγείας θα δραστηριοποιηθούν με έναν κοινό στόχο, σεβόμενοι το διακριτό ρόλο του καθενός.

Ο κ. Χρήστος Κουϊμτσίδης παρουσιάστηκε ως ο νέος Εθνικός Συντονιστής για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών. Ο ίδιος επεσήμανε ότι στόχος της πολιτικής του υπουργείου είναι, «μέσα από συλλογική προσπάθεια να υπάρξει μια ολιστική, συνεκτική και αποτελεσματική παρέμβαση που και θα προσφέρει άμεσα και ορατά αποτελέσματα στην κοινωνία και στα ίδια τα εξαρτημένα άτομα. Στόχος μας είναι η καθολική κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού που θα βασίζεται σε ένα μακρόπνοο σχεδιασμό, ο οποίος θα ξεπερνά τα όρια μίας κυβερνητικής θητείας».

Επιστήμονας εγνωσμένου κύρους

Κατά την εισηγητική του ομιλία ο υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε στον Χρήστο Κουϊμτσίδη, σημειώνοντας ότι πρόκειται για έναν επιστήμονα εγνωσμένου κύρους. Τονίζει ότι θα συμβάλει καθοριστικά στη συνολική προσπάθεια που καταβάλλεται στη χώρα μας.

Τόνισε επίσης, ότι ένα Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών και άλλων εξαρτήσεων είναι πλέον απαραίτητο, πάνω σε συγκεκριμένους άξονες.

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, σημείωσε επίσης, ότι το υπουργείο Υγείας προτίθεται να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια προς αυτήν την κατεύθυνση. Υπογράμμισε ότι «επιδίωξή μας είναι σε αυτήν την προσπάθεια να συμμετέχουν τα εμπλεκόμενα υπουργεία, οι φορείς και όλες οι δημόσιες δομές που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό”. Πάντα με σεβασμό στην ιστορία και το ρόλο του καθενός.

Ο Ανδρέας Ξανθός χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή περιέχει σημαντικές και πρωτοποριακές παρεμβάσεις. Για παράδειγμα, οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης, οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Ένταξης (ΚΟΙΣΕΝ) και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση ναρκωτικών για ιατρική χρήση.

Μεγάλη προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος

Από την πλευρά του ο  κ. Χρήστος Κουϊμτσίδης, ανέφερε ότι στην Ελλάδα έχει γίνει ήδη μεγάλη προσπάθεια στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών. Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρξει σωστός συντονισμός δράσεων. Στόχος είναι να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, τόσο για την κοινωνία, όσο και για τον ίδιο τον χρήστη ουσιών.

Τόνισε ακόμα, ότι σε αυτήν την προσπάθεια θα συμβάλουν σημαντικά τα στοιχεία που υπάρχουν από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αφού πρώτα προσαρμοστούν στις ανάγκες τις χώρας μας. Σημείωσε τέλος, ότι περιμένει έναν γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο. Στόχος είναι ένα καθαρό και σαφές μήνυμα προς την κοινωνία.

Στην Εθνική Επιτροπή Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών μετέχουν πολλοί φορείς. Ενδεικτικά: εκπρόσωποι συναρμόδιων υπουργείων για το ζήτημα των ναρκωτικών και εκπρόσωποι εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, Ψ.Ν.Α., Ψ.Ν.Θ., Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (Ε.Κ.Τ.Ε.Π.Ν.), Δίκτυο Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας).

Πηγή: HealthPharma