Σύμφωνα με το διεθνές περιοδικό International Journal of Molecular Sciences, υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα μελανίνης σε κάθε άνθρωπο. Όσοι έχουν σκουρόχρωμη επιδερμίδα, έχουν μεγαλύτερη αντηλιακή προστασία, ενώ δεν ισχύει το ίδιο για τους ανοιχτόχρωμους. Τα επίπεδα της μελανίνης στο δέρμα μπορούν να αυξηθούν εάν αλλάξει η διατροφή μας. Σύμφωνα με έρευνες, για να επιτευχθεί η φυσική αντηλιακή προστασία του δέρματος απαιτούνται περίπου 10 εβδομάδες συστηματικής διατροφής για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

Ο ρόλος της μελανίνης

Η μελανίνη είναι αυτή που προστατεύει το δέρμα από τον ήλιο. Η μελανίνη απορροφά τις ακτίνες UV και όσο το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο, η παραγωγή της αυξάνεται. Ωστόσο, λόγω της συστηματικής και εκτεταμένης ηλιοθεραπείας, ο οργανισμός αποσυντονίζεται, η μελανίνη δεν μπορεί να ασκήσει επαρκή προστασία και το ρόλο της αναλαμβάνουν τα αντηλιακά προϊόντα.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι εκτιθέμεθα στις ακτίνες του ήλιο ακόμα και υπό σκιά ή με συννεφιά. Δε χρειάζεται να κάνουμε ηλιοθεραπεία για να απορροφήσει το δέρμα μας τις UV.  Για το λόγο αυτό, είναι εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε σωστή διατροφή που να ενισχύει την φυσική άμυνα του οργανισμού απέναντι στον ήλιο.

Ποια στοιχεία ενισχύουν την φυσική αντηλιακή προστασία

Χαλκός και τυροσίνη

Ο χαλκός ενισχύει την μελανίνη και την ελαστίνη στο δέρμα. Έτσι, το δέρμα διατηρεί την ελαστικότητά του και ενισχύεται ενάντια στον ήλιο. Τροφές που περιέχουν χαλκό είναι, μεταξύ άλλων: τα οστρακοειδή και οστρακόδερμα, το συκώτι, τα δημητριακά και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, οι πατάτες, τα δαμάσκηνα και τα καρύδια.

Η τυροσίνη είναι ένα αμινοξύ που ενισχύει την παραγωγή μελανίνης στο δέρμα. Τρόφιμα στα οποία εμπεριέχεται είναι αυτά που περιέχουν πρωτεΐνη, δηλαδή τόσο φυτικής όσο και ζωϊκής προέλευσης. Ενδεικτικά, το κόκκινο κρέας, η γαλοπούλα, τα ψάρια, αλλά και τα αυγά και τα τυριά αποτελούν καλές πηγές τυροσίνης.

Αντιοξειδωτικά

Η φωτοπροστατευτική δράση των αντιοξειδωτικών έχει αποδειχθεί από πολλές έρευνες εδώ και χρόνια. Τα φλαβονοειδή μπορούν να προστατεύσουν από τις UV αλλά και από το μελάνωμα, τον ισχυρότερο τύπο καρκίνου του δέρματος. Επιπλέον, τα καροτενοειδή έχουν ισχυρές αντηλιακές ιδιότητες. Μερικά από αυτά είναι το λυκοπένιο και η βήτα-καροτίνη. Επιπλέον, οι πολυφαινόλες έχουν αντίστοιχη δράση και βρίσκονται στο πράσινο τσάι, τα σταφύλια και τα μούρα.

Όλα τα παραπάνω βρίσκονται σε φρούτα και λαχανικά με έντονα χρώματα (καρότα, ντομάτες, πιπεριές πολύχρωμες), σε σκουροπράσινα λαχανικά (μαρούλι, ρόκα, σπανάκι), αλλά και σε τροφές με ωμέγα-3 λιπαρά (σολομός, τόνος, σαρδέλες).

Είναι, επομένως, σημαντικό να ενταχθούν αυτές οι τροφές στο καθημερινό διαιτολόγιο. Επιπλέον, σε συνδυασμό με τον καφέ και το πράσινο τσάι, θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η αντηλιακή τους δράση και θα πετύχουμε έτσι την φυσική αντηλιακή προστασία. Η προστασία του δέρματος θα πρέπει να γίνει καθημερινότητα για όλους.

 

Πηγή: iatropedia.gr