Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία εξέδωσε νέες οδηγίες για τις παιδικές αλλεργίες σε τρόφιμα.

Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές σχετίζονται με την επικινδυνότητα των τροφών κατά περίπτωση. Συγκεκριμένα, η πρώιμη εισαγωγή αλλεργιογόνων τροφών (πχ. τα φυστίκια) μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη μελλοντικών αλλεργιών.

Παλαιότερα επικρατούσε η άποψη ότι οι αλλεργιογόνες τροφές πρέπει να εισέλθουν στη διατροφή του παιδιού όσο το δυνατόν αργότερα. Η σύγχρονη παιδιατρική προτείνει οι αλλεργιογόνες τροφές να εισάγονται στη διατροφή του παιδιού σταδιακά από τον 6ο μήνα και μετά.

Πλέον η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία υποστηρίζει την εισαγωγή τους ακόμα και από τον 4ο μήνα!

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που έχουν υψηλότερο κίνδυνο τροφικής αλλεργίας (πχ με οικογενειακό ιστορικό ή ύπαρξη άλλου είδους αλλεργίας) μπορούν να προστατευθούν αν οι αλλεργιογόνες τροφές προστεθούν νωρίς στο διαιτολόγιό τους.

Αυτό πάντα προϋποθέτει να γίνεται υπό ιατρική παρακολούθηση και πάντα με τις οδηγίες και τη σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου.

Ο κίνδυνος αλλεργίας πλέον χωρίζεται σε στάδια: παιδιά με υψηλό, μέτριο και χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης αλλεργίας. Για τις δύο τελευταίες κατηγορίες η εισαγωγή των αλλεργιογόνων τροφών προτείνεται από τον 6ο μήνα ή και χωρίς περιορισμό αντίστοιχα.

Γενικά για τις αλλεργίες

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι οι παιδικές τροφικές αλλεργίες συνήθως υποχωρούν με το πέρασμα του χρόνου. Οι περισσότερες αντιδράσεις του οργανισμού σε τρόφιμα είναι ήπιες και αντιμετωπίζονται εύκολα. Ωστόσο, κάποια τροφή να προκαλέσει μέχρι και αναφυλακτικό σοκ, το οποίο είναι δυνητικά επικίνδυνο για τον οργανισμό.

Αλλεργία μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε τροφή. Ωστόσο, οι πιο συνηθισμένες τροφές είναι οι εξής: γάλα, αυγό, φυστίκια, καρύδια, ψάρι, σόγια και σιτηρά (για παιδιά). Συνήθως η αντίδραση του οργανισμού εμφανίζεται σε λίγα λεπτά ή σε μερικές ώρες.

Σε κάθε περίπτωση, ο παιδίατρος είναι ο ειδικός που θα κατευθύνει τους γονείς ανάλογα την περίπτωση του παιδιού.

Πηγή: onmed

Μοιραστείτε το άρθρο.