Σε συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες στη χώρα μας καθώς αναμένεται μετά τις γιορτινές ημέρες έξαρση της γρίπης, του κορονοϊού και των αναπνευστικών ιών.

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου έκρουσε ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης συμβουλεύοντας τους πολίτες να λάβουν μέτρα ατομικής προστασίας, όπως χρήση μάσκας και πλύσιμο χεριών.

Παράλληλα συνέστησε όσοι δεν έχουν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο να το κάνουμε, ώστε ατομικά να περάσουμε τη νόσο ελαφρότερα και συλλογικά. Να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε υγειονομικά το τσουνάμι αυτό της γρίπης που αναμένεται».

«Αυτήν την στιγμή έχουμε 25.000 με 30.000 νέα κρούσματα γρίπης καθημερινά στον ελληνικό πληθυσμό, πιθανότατα μέσα στον Γενάρη να φτάσουμε τα 80, 90 και 100 χιλιάδες κρούσματα. Είναι αριθμοί που τρομάζουν, καθότι μέσα σε αυτά τα χιλιάδες κρούσματα θα βρεθούν και 1.000, 1.500 που θα χρειαστεί καθημερινά να τα φροντίσουμε στα νοσοκομεία» αναφέρει ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται σε παιδιά, με τον πυρετό και τον βήχα να επιμένουν επί μέρες, ενώ παράλληλα πολλά βρέφη βρίσκονται στο στόχαστρο του RSV.

Σε ασφυξία τα παιδιατρικά νοσοκομεία

Στις παιδιατρικές κλινικές πλέον δεν υπάρχει κρεβάτι. «Πραγματικά στα νοσοκομεία όλες οι κλινικές είναι γεμάτες. Δεχόμαστε περιστατικά και από την περιφέρεια. Είναι πάρα πολλά τα περιστατικά», αναφέρει η Ευφροσύνη Τσεκούρα, διευθύντρια Παιδιατρικής στο Ασκληπιείο Βούλας.

Ελλείψεις φαρμάκων

Την ίδια στιγμή, εξαιτίας της έξαρσης των ιώσεων, δεν υπάρχουν πλέον στα ράφια των φαρμακείων δεκάδες σκευάσματα, όπως εισπνεόμενα, αντιιικά και αντιπυρετικά. «Έχουμε ελλείψεις σε αντιπυρετικά, παυσίπονα για τα παιδιά, σιρόπια» λένε οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών και ζητούν να λυθεί άμεσα το πρόβλημα.