Το υαλουρονικό οξύ στη γυναικολογία είναι ο σύμμαχός σας στην εμμηνόπαυση, καθώς αντιστρέφει τις συνέπειες που προκαλεί στον κόλπο κάθε γυναίκας.

Ο γυναικείος κόλπος αποτελείται από μύες και βλεννογόνους μηχανισμούς, ενώ οι ορμόνες που υπάρχουν στον οργανισμός σας τροφοδοτούν την ευαίσθητη περιοχή εξασφαλίζοντας ότι σωστά επίπεδα υγρασίας και ελαστικότητας. Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης όμως, όταν μειώνονται τα οιστρογόνα, αυτός ο μηχανισμός διαταράσσεται με αποτέλεσμα να εμφανίζονται προβλήματα όπως η κολπική ξηρότητα και η ατροφία του κόλπου, καταστάσεις που επηρεάζουν άμεσα τη σεξουαλική ζωή σας, όπως συμβαίνει με τη δυσπαρευνία, αλλά και την ούρηση. Παράλληλα, η ξηρότητα στην εμμηνόπαυση αλλάζει την ισορροπία της φυσιολογικής χλωρίδας και του pH του κόλπου, γεγονός που προκαλεί ευαισθησία στην περιοχή και κατ’ επέκταση την καθιστά επιρρεπή στην εκδήλωση επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων.

Υαλουρονικό οξύ στη γυναικολογία: Ο σύμμαχός σας στην εμμηνόπαυση

Άλλα αίτια που οδηγούν σε συμπτώματα εμμηνόπαυσης

Εκτός της εμμηνόπαυσης τα οιστρογόνα μπορεί να ελαττωθούν και από άλλες συνθήκες της ζωής σας, όπως μετά τη γέννηση του παιδιού σας ή τον θηλασμό, καθώς επίσης και έπειτα από ιατρικές πράξεις όπως είναι η αφαίρεση της μήτρας ή των ωοθηκών, η ορμονοθεραπεία και η χημειοθεραπεία, η λήψη αντιισταμινικών φαρμάκων. Η αλλαγή στην εμφάνιση του κόλπου και η υποβάθμιση των λειτουργιών του μπορεί να προκαλέσει και ακράτεια ούρων από στρες. Συνεπώς οι επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης μπορεί να επηρεάσουν και γυναίκες που βρίσκονται ακόμη μακριά από αυτή τη φάση της ζωής τους.

Πέρα όμως από το αισθητικό κομμάτι, η ομαλή λειτουργία του κόλπου έχει ευεργετικές ιδιότητες και για άλλα συστήματα του οργανισμού, όπως το πεπτικό, το ουροποιητικό και το γεννητικό και βέβαια βοηθά στη σωστή λειτουργία της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας.

Πώς χρησιμοποιείται το υαλουρονικό οξύ στη γυναικολογία

Η απάντηση σε όλα αυτά τα προβλήματα έχει δοθεί από την ιατρική από το 2014, όταν δημιουργήθηκε για πρώτη φορά υαλουρονικό οξύ για γυναικολογική χρήση σε ενέσιμη μορφή. Στην πράξη πρόκειται για ένα «άλμα» της αισθητικής γυναικολογίας που ανακουφίζει αποτελεσματικά και σε βάθος χρόνου τις γυναίκες από τα παραπάνω δυσάρεστα συμπτώματα, βοηθώντας τις έτσι να διασφαλίσουν την υγεία τους και να ανακτήσουν την ψυχολογία τους.

Το υαλουρονικό οξύ είναι φυσική ουσία που υπάρχει στον οργανισμό σας. Ο ρόλος του είναι να απορροφά και να συγκρατεί νερό, καταφέρνοντας έτσι να διατηρεί τα κατάλληλα επίπεδα ενυδάτωσης και ελαστικότητας της περιοχής του κόλπου.

Συνοπτικά το υαλουρονικό οξύ χρησιμοποιείται όταν υφίστανται οι ακόλουθες ενδείξεις:

1. Για τη μη επεμβατική αιδοιοπλαστική
2. Για την κολπική ξηρότητα που προκαλεί η εμμηνόπαυση ή άλλο αίτιο

3. Για το ουρογεννητικό σύνδρομο της εμμηνόπαυσης

Αρκεί μόνο μία έγχυση υαλουρονικού οξέος στην είσοδο του κόλπου για να ενυδατωθεί επαρκώς και να θεραπευθούν τα συμπτώματα που προκαλεί η κολπική ξηρότητα και συγκεκριμένα η ατροφική κολπίτιδα, η δυσπαρευνία, η φαγούρα (κνησμός), χωρίς βέβαια να απαιτείται η εφαρμογή κολπικής αλοιφής σε καθημερινή βάση. Το αποτέλεσμα μάλιστα διαρκεί τουλάχιστον για 12 μήνες.

Υαλουρονικό οξύ στη γυναικολογία: Ο σύμμαχός σας στην εμμηνόπαυση

Η έγχυση υαλουρονικού οξέος είναι μια ασφαλής, πολύ απλήγρήγορη και ανώδυνη θεραπεία, η οποία βέβαια δεν έχει καθόλου παρενέργειες, καθώς πρόκειται για φυσικό συστατικό. Η έγχυση γίνεται αφού πρώτα η γυναικολόγος εφαρμόσει τοπικά μια αναισθητική κρέμα και η διαδικασία απαιτεί λίγα λεπτά. Συχνά, το υαλουρονικό οξύ μπορεί να χορηγηθεί συνδυαστικά με μαννιτόλη, τον διουρητικό και διαγνωστικό παράγοντα για τη νεφρική λειτουργία που δρα μέσω της ωσμωτικής διούρησης και διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Υπάρχουν 2 τύποι υαλουρονικού οξέος για γυναικολογική χρήση. Ο ένας εστιάζει στη θεραπεία της ατροφίας του κόλπου για να αντιμετωπίσει την ξηρότητα, τον κνησμό, τη δυσπαρευνία και να περιορίσει τις πιθανότητες προσβολής από ουρολοιμώξεις και κολπίτιδες. Ο δεύτερος τύπος υαλουρονικού οξέος επαναφέρει τον σχηματισμό των μεγάλων χειλέων που έχουν χαλαρώσει, ή ατροφήσει, ενώ αφορά και περιπτώσεις άνισου μεγέθους των χειλέων που οφείλεται σε ανατομικούς λόγους.

Δυστυχώς ακόμη και σήμερα που η αισθητική γυναικολογία έχει πραγματοποιήσει πολλά βήματα προόδου, αρκετές γυναίκες παραμένουν πλημμελώς ενημερωμένες, ενώ κάποιες άλλες επιμένουν στη χρήση λιπαντικών, τα οποία όμως δεν δίνουν λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι οι σύγχρονες και μη επεμβατικές τοπικές θεραπείες του κόλπου, όπως η έγχυση υαλουρονικού οξέος, είναι απόλυτα ασφαλείς, εξαιρετικά αποτελεσματικές και ανώδυνες. Βέβαια, αυτές οι νέες θεραπευτικές μέθοδοι πρέπει να εφαρμόζονται από εξειδικευμένη και έμπειρη γυναικολόγο, προκειμένου να είστε βέβαιες ότι θα έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Υαλουρονικό οξύ στη γυναικολογία: Ο σύμμαχός σας στην εμμηνόπαυση

INFO!

Μαρίνα Τοσουνίδου,

Γυναικολόγος-Μαιευτήρας με εξειδίκευση στην Αισθητική Γυναικολογία