Άμεσα προχωρούν από το υπουργείο Υγείας τα δυο προγράμματα έναντι της παχυσαρκίας, ενηλίκων και παιδιών.

Στο πλαίσιο αυτό δρομολογούνται δύο προγράμματα, εκ των οποίων  το ένα αφορά τις ηλικίας έως 17 ετών και το δεύτερο από 18 και πάνω. Μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι θα αποζημιώνεται η επίσκεψη σε διατροφολόγο και πλέον θα συνταγογραφείται η άσκηση.

«Δυστυχώς τα νούμερα στην παιδική παχυσαρκία μας κατατάσσουν ανάλογα στην ηλικία από 1η ως 2η χώρα. Στους έφηβους, είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ κάτω των 5 ετών ένα στα οκτώ παιδιά είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο και είμαστε στην 3η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης. Και συνέχισε:

«Θα πληρώνεται λοιπόν η επίσκεψη σε διατροφολόγο, θα συνταγογραφείται η άσκηση πλέον, δηλαδή πάμε παντού σε μια συνταγογράφηση άσκησης και μπορεί να πληρώνεται κομμάτι αυτής της άσκησης που σχετίζεται» αποσαφήνισε ο υπουργός. 

Άξιο αναφοράς είναι ότι κατά το πρόγραμμα ενηλίκων προβλέπεται και η συνταγογράφηση διαφόρων δραστηριοτήτων.  Για την υλοποίηση του προγράμματος έχουν αντληθεί  πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης, οι οποίοι ανέρχονται έως τα 200 εκατομμύρια ευρώ σε συνδυασμό με προγράμματα για το κάπνισμα και προληπτικές εξετάσεις.

Πρόγραμμα για την παιδική παχυσαρκία

Έμφαση θα δοθεί στην ενημέρωση στα σχολεία, σε  μαθητές και γονείς. Ενδεικτικά θα παρουσιαστούν  από γνωστούς σεφ εύκολα σνακ που αρέσουν στα παιδιά, ώστε να υιοθετήσουν την υγιεινή διατροφή  ως τρόπο ζωής και να γαλουχηθούν υγιείς  πολίτες. Στην κατεύθυνση αυτή επιχειρείται ο έλεγχος βάρους διατροφής,  δίνεται έμφαση στην άθληση, στη διακοπή του καπνίσματος και στη μείωση αλκοόλ. «Αυτό σημαίνει 12 χρόνια παραπάνω και ποιοτικότερη ζωή» τόνισε ο κ. Πλεύρης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα για την παιδική παχυσαρκία θα καλύπτει ηλικιακά από την βρεφική έως την εφηβική ηλικία. Το εν λόγω πρόγραμμα υλοποιείται μαζί με τη UNICEF.