Μέχρι τέλος του χρόνου αναμένεται να έχει ολοκληρωθει η ψηφιακή λίστα χειρουργείων των νοσοκομείων, βάσει της οποίας θα μπορούν οι πολίτες να ενημερώνονται για τους χρόνους αναμονής για επεμβάσεις.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους από το βήμα του 27oυ Ετήσιου Economist Government Roundtable «βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ψηφιοποίηση της λίστας χειρουργείων και σε δύο μήνες από σήμερα, ο πολίτης θα γνωρίζει τι αναμονή υπάρχει σε κάθε νοσοκομείο και θα συμμετέχει λιγότερο ή περισσότερο στην επιλογή της θεραπείας του»,

Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες, η ψηφιοποίηση της λίστας θα συνοδευτεί και από τη δημιουργία μιας ιστοσελίδας, στην οποία οι πολίτες θα βρίσκουν πληροφορίες για τους χρόνους αναμονής ανά νοσοκομείο και είδος χειρουργικής επέμβασης, ώστε να αποφασίζουν που θα απευθυνθούν. Από την τήρηση των κανόνων της λίστας εξαιρούνται τα επείγοντα περιστατικά, για τα οποία όμως θα ενημερώνεται το ψηφιακό σύστημα.

«Αυτό που θα επιτευχθεί είναι να γίνεται εκκαθάριση της λίστας από ασθενείς που στο μεταξύ ήδη έχουν χειρουργηθεί, αλλά παραμένουν σε λίστες άλλων νοσοκομείων που παράλληλα είχαν εγγραφεί», εξήγησε ο Υφυπουργός Υγείας,

«Έχουμε περιστατικά εγγραφής εδώ και τέσσερα χρόνια σε λίστες νοσοκομείων γιατί κανείς δεν πήγε να τα εκκαθαρίσει. Η φιλοσοφία είναι ότι αποκτάμε ψηφιακά δεδομένα στην Υγεία, ώστε να μπορούμε να παρέμβουμε. Να γίνουμε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα», πρόσθεσε.

Στην πράξη, οι λίστες χειρουργείων που είναι υποχρεωμένα να τηρούν τα νοσοκομεία θα ψηφιοποιηθούν και θα ενταχθούν σε μια πλατφόρμα, δημιουργώντας μια Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, ώστε να διασφαλιστεί ο έλεγχος και η διαφάνεια και να μειωθούν οι αναμονές και η ταλαιπωρία για τους ασθενείς.

Το κάθε δημόσιο νοσοκομείο θα συντάσσει τη λίστα του, αλλά η διαχείριση θα είναι κεντρική. Η ΗΔΙΚΑ θα είναι η υπεύθυνη αρχή για την ψηφιοποίηση των δεδομένων των χειρουργείων από τα νοσοκομεία και τη λειτουργία του νέου συστήματος.

«Δεν αλλάζει τίποτα. Στη λίστα χειρουργείων βάζει έναν ασθενή ο ίδιος ο θεράπων χειρουργός ιατρός που τον εξέτασε και όχι κανένας νοσηλευτής», ξεκαθάρισε ο κ. Θεμιστολέους, διευκρινίζοντας πως αυτό που καταργείται είναι η χειρόγραφη εγγραφή της λίστας από τον χειρουργό.

Μάλιστα, σημείωσε ότι «η ενιαία λίστα δεν σημαίνει ότι ένας ασθενής θα μετακινηθεί σε άλλη πόλη ή θα τον χειρουργήσει κάποιος άλλος από τον θεράποντα ιατρό που έχει επιλέξει, καθώς στην χώρα μας -σε αντίθεση με άλλες χώρες- υπάρχει αυτή η δυνατότητα επιλογής νοσοκομείου και χειρουργού από έναν ασθενή και αυτό το δικαίωμα επιλογής το διατηρούμε».