Η νέα τιμολόγηση φαρμάκων μπαίνει στον πάγο λόγω “τεχνικών προβλημάτων” που επικαλείται το Υπουργείο Υγείας. Επρόκειτο να ανακοινωθεί μέχρι το βράδυ της Δευτέρας το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων. Ο Υπουργός, κ. Ξανθός, ωστόσο, ανέβαλε την προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου πάνω στο θέμα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας

“Μετά τη διαπίστωση προβλημάτων τεχνικού χαρακτήρα στη τελική φάση της διαμόρφωσης του νέου Δελτίου Τιμών φαρμάκων που επρόκειτο να αναρτήσει αύριο ο ΕΟΦ για δημόσια διαβούλευση, το υπουργείο Υγείας με εισήγηση του ΕΟΦ αποφάσισε την αναστολή της διαδικασίας ανατιμολόγησης μέχρι τη διευθέτηση όλων των προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί. Λόγω της παραπάνω εξέλιξης η προγραμματισμένη Συνέντευξη Τύπου για την Τρίτη, 25/06, αναβάλλεται”.

Αναστολή για τη νέα τιμολόγηση φαρμάκων μέχρι νεωτέρας

Οι φαρμακοποιοί καταγγέλουν ότι οι διαδικασίες της ανατιμολόγησης είχαν επιταχυνθεί χωρίς κανένα λόγο. Ειδικά τώρα που διανύουμε προεκλογική περίοδο, κρίθηκε αρκετά ύποπτη η κίνηση του Υπουργείου να επισπεύσει τις διαδικασίες. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε αδυναμία αντιλόγου, ενστάσεων και διαβούλευσης.

Ωστόσο, ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, συγκάλεσε Συνέντευξη Τύπου, γεγονός το οποίο παραξένεψε πολλούς. Επρόκειτο να κάνει ανακοινώσεις σχετικές με την ανατιμολόγηση των φαρμάκων, ωστόσο όλα πάγωσαν. Πηγές του Υπουργείου αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται η ανατιμολόγηση να μετατεθεί για μετά τις εκλογές.

20 νέες θεραπείες σε κυκλοφορία

Πριν από λίγες μέρες και παρ’όλο που βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, κυκλοφόρησαν 20 νέα φάρμακα, τα οποία συνταγογραφούνται από τον ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για θεραπείες οι οποίες είχαν καθυστερήσει πολύ και τις οποίες προώθησε τελευταία στιγμή η Επιτροπή Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης Τιμών των Φαρμάκων. Είναι κυρίως γενόσημα φάρμακα κατά του σακχαρώδη διαβήτη, της χρόνιας πνευμονοπάθειας και της αιμορροφιλίας. Ωστόσο, η κίνηση χαρακτηρίστηκε βεβιασμένη, καθώς υπήρχαν πολλά άλλα φάρμακα που περίμεναν την έγκριση του Υπουργείου προς κυκλοφορία και αγνοήθηκαν.

 

Πηγή: iatronet.gr