Νέο επιχειρησιακό σχέδιο ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας για να εξαφανιστούν τα ράντζα από τα δημόσια νοσοκομεία καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν λάβει εκρηκτικές διαστάσεις, κυρίως στα μεγάλα νοσοκομεία (Αττικόν, Ευαγγελισμός, Γ. Γεννηματάς και Λαϊκό).

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Υγείας δρομολογεί σχέδιο Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ώστε να αποσυμπιεστεί το ΕΣΥ από την αυξημένη πίεση λόγω έξαρσης του κορωνοϊού αλλά και των άλλων ιογενών λοιμώξεων (γρίπης / RSV).

Εν αναμονή των υπουργικών αποφάσεων

Βάσει του επιχειρησιακού σχεδίου το οποίο μπαίνει σε τελική εφαρμογή από τις αρχές του επόμενου μήνα, όταν θα υπογραφούν και οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις τα μεγάλα Νοσοκομεία του ΕΣΥ του λεκανοπεδίου θα συνεπικουρούνται στις εφημερίες τους από μικρότερα -δημόσια αλλά και ιδιωτικά,  ώστε να νοσηλεύονται σ’ αυτά, όσοι ασθενείς καταλήγουν σε ράντζα.

Έτσι στο ΕΣΥ προστίθενται πλέον οι ιδιωτικές κλινικές “Ιατρικό Περιστερίου” και “Ερρίκος Ντυνάν”, οι οποίες θα ενώσουν τις δυνάμεις τους με τα παρόμοιας δυναμικότητας δημόσια νοσοκομεία “Παμμακάριστος” και ΝΙΜΤΣ.

Το υπουργείο Υγείας έχει ήδη προχωρήσει σε προφορική συμφωνία με τους ιδιώτες και μένει να οριστούν οι λεπτομέρειες και ο ακριβής αριθμός των κλινών.

Τι θα αλλάξει στις εφημερίες

Οι συν -εφημερίες πλέον θα διαμορφωθούν ως εξής:

  • το “Ιατρικό Περιστερίου” θα συνδράμει την εφημερία του «Αττικόν»
  • το «Ερρίκος Ντυνάν» την εφημερία του «Γ. Γεννηματάς»
  • το «Παμμακάριστος» την εφημερία του Γ.Ν. «Λαϊκό»
  • το ΝΙΜΤΣ έχει ήδη ξεκινήσει εφημερίες μαζί με τον «Ευαγγελισμό» από την περασμένη Κυριακή 22/1/23 και διαθέτει 50 κλίνες

Οι ασθενείς δηλαδή θα διακομίζονται μετά από διαλογή μόνο με ασθενοφόρα, είτε του ΕΚΑΒ, είτε των ιδιωτικών κλινικών.