Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση τους προγράμματος που αφορά την κατ’ οίκον νοσηλεία (Hospital@Home) στην Ελλάδα.

Όπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί από το υπουργείο Υγείας αναμένεται να δημιουργηθούν ειδικά κέντρα που θα υποστηρίζουν τη νοσηλεία του ασθενούς στο σπίτι σε οκτώ νοσοκομεία της χώρας.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με 14 εκατομμύρια ευρώ έως το 2025.

Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει με την υλοποίηση της δράσης «Οίκοθεν», στο Γενικό Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», για τη χορήγηση θεραπειών κατ’ οίκον σε καρκινοπαθείς.

Επέκταση και σε άλλα νοσοκομεία

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και άλλα ογκολογικά νοσοκομεία, ενώ μετά τους ασθενείς με καρκίνο αντίστοιχα προγράμματα αναμένεται να εφαρμοστούν και για άλλες κατηγορίες ασθενών όπως:

  • χρόνια αναπνευστικά, αποφρακτικά ή περιοριστικά νοσήματα
  • νευρολογικές παθήσεις ταχέως ή βραδέως εξελισσόμενες, όπως η νόσος κινητικού νευρώνα, μυασθένεια
  • κυστική ίνωση
  • χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια

Τόσο το πρόγραμμα «Οίκοθεν» όσο και το Hospital@home θα στελεχωθούν με εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας, γιατρούς και νοσηλευτές, που θα λάβουν και περαιτέρω ειδική εκπαίδευση.