Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι μπαίνει από το υπουργείο Υγείας το πρόγραμμα των δωρεάν εξετάσεων για την καρδιά σε περίπου 5,5 εκατ. δικαιούχους.

Στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης , το υπουργείο Υγείας μετά τις δωρεάν μαστογραφίες αλλά τις εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, «τρέχει»  τη διαδικασία και για τις διαγνωστικές εξετάσεις που αφορούν στην καρδιά.

Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται από τον επόμενο μήνα να ξεκινήσουν να αποστέλλονται τα πρώτα sms στους δικαιούχους.

Στόχος είναι να υπάρχει πρόληψη για τις παθήσεις της καρδιάς αλλά και μια αξιολόγηση του καρδιαγγειακού κινδύνου με δεδομένο ότι στη χώρα μας θερίζουν τα καρδιαγγειακά νοσήματα ενώ θεωρούνται από τις πρώτες αιτίες θανάτου.

Όλη η διαδικασία

Συνολικά 5,5 εκατομμύρια πολίτες ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι, θα μπορούν να υποβληθούν στις εξειδικευμένες εξετάσεις, αφού προηγουμένως θα λάβουν με βάση τον ΑΜΚΑ τους μήνυμα (SMS) στο κινητό τους.

Η διαδικασία θα είναι δωρεάν ενώ οι εξετάσεις θα μπορούν να γίνουν τόσο σε δημόσιες όσο και σε ιδιωτικές δομές.

Οι πολίτες που θα ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα πρόληψης θα μπορούν να επισκεφθούν δωρεάν ειδικό γιατρό, να υποβληθούν σε κλινική εξέταση αλλά και να κάνουν δωρεάν εξετάσεις για την αξιολόγηση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Και για τις εξετάσεις καρδιάς θα αξιοποιηθεί η άυλη συνταγογράφηση μέσω της οποίας θα εκδίδονται τα παραπεμπτικά, ενώ τα ραντεβού θα μπορούν να κλεισθούν και με φυσική παρουσία στις μονάδες υγείας.